Изложбата “Обединени в различията - съвременно европейско изкуство е събитие,

...
Изложбата “Обединени в различията - съвременно европейско изкуство е събитие,
Коментари Харесай

Двама български автори в изложбата “Обединени в различията" в Берлин

Изложбата “Обединени в разликите - модерно европейско изкуство ” е събитие, което се случва отвън границите на страната ни, само че по тази причина пък показва България с най-хубавия неин дипломат - нейното модерно изкуство. Експозицията, която се намира в Берлин беше открита на 8 юни.

Българските художници Мартина Вачева и Недко Солаков вземат участие в огромната галерия, която включва творби на най-хубавите създатели в Европа. Те са част от 90 млади и одобрени художници от 34 страни, които демонстрират своето изкуство. Целта на изложбата е да подчертае междукултурния диалог през днешния ден през призмата на актуалното изкуство след рухването на Желязната завеса.

 Недко Солаков, „ Трима “, 2007 година Художникът Недко Солаков взе участие в изложбата с инсталацията “Трима ”. “Визуално моите неща са доста разнообразни, само че постоянно ги сплотява едно общо отношение, което се намира под тях и в профил до тях - възприятието за някакъв парадокс, за някакво необичайно съжителстване и по този метод това мое чувство за многообразие външно, образно се връзва с названието на изложбата ”, споделя художникът Недко Солаков .

Художничката Мартина Вачева основава три произведения особено за изложбата в Берлин. Това са картините Trashland, " Бинго за милиони " и Glory nature. 
 Мартина Вачева, Glory Nature, 2020 година “За мен беше извънредно неспокойствие да вземам участие измежду тези обилни имена. Картината Trashland е въодушевена от разнообразни случки от “Шекер махала ” в Пловдив, където всяка неделя се организира ромски битак.

“Тези подиуми повдигат доста въпроси по отношение на България като част от Европейски Съюз с нейните си проблеми, с нейните културни хубости и различности ”, добавя художничката Мартина Вачева.

Чуйте повече в диалога на Гергана Пейкова в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР