Изложбата Докосване до Апостола“, посветена на 140-та годишнина от Освобождението

...
Изложбата Докосване до Апостола“, посветена на 140-та годишнина от Освобождението
Коментари Харесай

За първи път във Варна: Показват кичур от косата на Левски

Изложбата „ Докосване до Апостола “, отдадена на 140-та годишнина от Освобождението на България, ще бъде открита през днешния ден от 11.00 часа във Военноморския музей.

За първи път във Варна ще бъдат показани персонални движимости на Васил Левски – кичур от косите на Дякона, непокътнати от майка му, и сребърното му кръстче, подарък от неговия вуйчо. Ще бъдат изложени и персоналните тасче за вода и кама на Апостола. Споменът за Дякона ще бъде допълнен и от негов портрет, рисуван от художника Танчо Кунев.

Единствените съхранени артефакти за Дякона (без тефтерчето му, което се намира в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “) са част от фонда на Националния военноисторически музей, който особено за празника гостува на своя филиал Военноморски музей – Варна.

Разказът за храбростта и героизма по пътя на Освобождението ще бъде обогатен и от фотоизложбата „ Руско-турската война 1877 – 1878 година и Плевенската епопея в неповторими фотоси “, с която гостува Регионалният военноисторически музей – Плевен.

В деня на Националния празник – 3 март, Военноморският музей ще работи с вход свободен. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР