Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще постави финансите

...
Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще постави финансите
Коментари Харесай

Шефът на британската централна банка: Brexit без сделка ще потопи паунда

Излизането на Англия от Европейски Съюз без съглашение ще сложи финансите на фамилиите под напън за интервал от няколко години. Това съобщи ръководителят на английската централна банка Марк Карни, като удостовери, че води договаряния за оставане на поста си, предават The Times и " Фокус ".

Напускането на Европейския съюз без съглашение ще потопи паунда и ще навреди на вероятността за стопански напредък, обявиха чиновници на банката пред английски депутати във вторник, оставяйки семействата с празен джоб. Карни предизвести, че свиването на приходите може да продължи години и че лихвените проценти може да се наложи да се вдигнат.

53-годишният Карни предложи да остане на поста гуверньор и след датата си на овакантяване, планувана за идващия юни. „ Готов съм да направя всичко, което мога, с цел да насърча един равен Брекзит и един ефикасен преход в Банката на Англия “, съобщи той.

От министерството на финансите се чака удостоверение в границите на седмица, че мандатът на канадеца ще бъде продължен. През 2013 година Карни се съгласи да изкара пет години от общоприетия осемгодишен мандат, след което го удължи с още една година. Сега се чака той да остане до 2020 година.

Няколко последователи на Brexit в предишното призоваваха за неговата оставка поради това, което те смятат като анти-Brexit пристрастеност. Карни има напрегната връзка с английския министър председател Тереза Мей, само че източници от държавното управление настояха, че тя не би блокирала удължението.

Карни нагази в дебата за Brexit още веднъж във вторник. „ Ще има интервал на напасване, в случай че се движим бързо към Световната комерсиална организация (СТО) и е евентуално, имайки поради скоростта на повишаване на заплатите и резултата на инфлацията, действителното стесняване на приходите да се върне измежду семействата за интервал от няколко години “, съобщи той пред финансова комисия.

Анди Халдейн, основният икономист на банката, съобщи на същата среща, че анкетите измежду бизнеса допускат, че вероятността за сюжет без съглашение нараства. Вече има 25 процентов късмет за излизане без договорка, разкриват те, спрямо 20-процентова опция година по-рано, разясни той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР