Изкуството е универсален език, който е разбираем и достъпен още

...
Изкуството е универсален език, който е разбираем и достъпен още
Коментари Харесай

Какви са ползите от рисуването при децата

Изкуството е повсеместен език, който е понятен и наличен още от най-ранна детска възраст. Дори и дребните бебета реагират на контрасти в светлината и цветовете. Те влияят на усещанията на децата прочувствено, умствено, духовно и физиологично. Рисуването разрешава на децата да изразят своята креативност и да се забавляват. Освен приятното преживяване и релаксация, рисуването оказва помощ и на нас родителите да разберем какво се крие в детската душа .

Психолозите споделят, че благодарение на рисунките си децата изливат своите страсти, своята душа, своя метод да схванат света към себе си. Нека разгледаме по какъв начин един акт на творчество може да помогне за нашите деца да се усещат уверени, спокойни и щастливи.

Облекчаване на напрежението
Рисуването обезпечава леговище за децата. Когато те са уплашени, могат да се извърнат към четката и боичките и да попаднат в своя личен свят. Това може да бъде като тип терапия, която оказва помощ на децата да изразят възприятията си посредством картините. Рисуването работи успокояващо на детето и обезпечава елементарен път за освобождение от възприятието на горест, отменяне, болежка, яд и боязън . Тези усеща постоянно остават незабелязани от родители и учители или са категоризирани като поведенчески нарушавания, защото децата и младежите са склонни да прикриват своята накърнимост.

 дете играчка момиче принуждение горест рев плач iStock

Самочувствие
Като се научат да рисуват, децата получават умения, с които могат да се гордеят. Това им дава съображение да гледат на света с увереността, че могат да реализират дадена цел. В отговор те получават от другите утвърждение или възхита във връзка с тяхното творчество и това покачва самочувствието им. Защото в региона на изкуството децата, които творят, могат да се гордеят със своята уникалност и живописен жанр. Децата имат потребност да работят с други деца и възрастни, като в това време те се учат да рисуват. Това взаимоотношение ще ускори доверието им и ще им даде обществени умения, убеденост, които да им оказват помощ в други аспекти на живота.

Неизказани страсти
Едно яростно дете рисува възприятията си с по-голямо предпочитание, в сравнение с то ще ги изрази посредством думи. Рисуването успокоява духа и обезпечава елементарен път за освобождението на усеща и страсти като горест, отменяне, болежка, яд и боязън. Рисуването, както и изкуството като цяло, дава на децата опция да изразят техните най-съкровени мисли, страхове, усеща и страсти в безвредна среда . Всяко произведение на изкуството кара детето да опише една история, да улови даден миг (или моменти) във физически, прочувствен или психически проект на това дете. Терапевтите постоянно употребяват творби на изкуството като метод да надникнат в света на детето.

 дете iStock

Арт лечението
Арт лечението е безвреден, неангажиращ метод да се помогне на детето да показа своите прекарвания. Рисунка или картина разрешава на детето да изрази възприятията си, без да са изцяло развити вербално-комуникативните умения . Изкуството е доста естествено средство за изложение на децата. Те го вършат непринудено. Рисуването с боички е прелестно, това е език, който те знаят по какъв начин да употребяват и го вършат на драго сърце.

Развиване на сериозно мислене
Очичките на дребния художник гледат към своята работа сериозно, до момента в който рисува. Изкуството не е единствено страст, то е и мислене. Когато детето рисува, то следи работата си, прави оценка я и я проучва. По този метод то е в положение да разпознава своите достолепия и дефекти. Тъй като платното не прости, то е в положение да прерисува или поправя тази част от картината, която не му харесва . Детето гледа на работата си с сериозно око и по този метод е в положение да види разнообразни гледни точки. Това по-високо равнище на мислене му оказва помощ и му служи както в учебно заведение, по този начин и в игрите.

 деца майка синове момчета наследник дете Istock
 image2_16x9.png Няма да ги познаете! Ето по какъв начин са изглеждали членовете на кралското семейство на първия образователен ден На фокус
Рисуването като физиология
Творческите действия, измежду които е и рисуването, оказват помощ на мозъка да се развива. Дясната част на мозъка се употребява за прочувствени и креативен отговори, а лявата страна на мозъка се концентрира върху аналитичните процеси и логичност. Когато детето рисува, и двете страни на мозъка му са ангажирани . По този метод се укрепват връзките сред двете полукълба. Това оказва помощ за постигането на цялостния капацитет от благоприятни условия.

Насърчаване на креативното мислене
Децата, които рисуват, се научават да мислят с отворен разум и да подхождат в житейските обстановки креативен. Те привикват да показват себе си по-дълбоко посредством изкуството си и думите си. Те са в положение да вземат поучения посредством изкуството и на по-късен стадий да ползват тези умения към нови обстановки.

Всеки хлапак обича да рисува. Но точно характерността на децата – техните ползи, склонности, характери и характер са в основата на безкрайното многообразие на рисунките . За нас – възрастните остава една доста значима задача, да ги поддържаме, обичаме и да се опитаме да надникнем в техния свят, тъй като в рисунките се крие ключът към детската душа.

 дете усмивка сън iStock

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР