Изкуственият интелект Сяо И стана първият робот в историята на

...
Изкуственият интелект Сяо И стана първият робот в историята на
Коментари Харесай

Робот взе изпит за лекари

Изкуственият разсъдък " Сяо И " стана първият робот в историята на Китай, който сполучливо мина държавния изпит за приемане на лиценз за лекарска процедура. Както оповестява Централният ефирен канал на Китай на него му е лишило и доста по-малко време, с цел да го издържи – вместо за плануваните 10 часа, той е съумял за 60 минути.

" Сяо И " е получил 456 точки от общо 600, като нужни за сполучливото издържане на изпита са 96 точки. Роботът е бил изпитван в действително време дружно с други свои " сътрудници ", само че в обособена зала, под зоркото наблюдаване на десетима лектори.

Според провеждащите теста " Сяо И " не е имал опция да преписва, защото не е имал достъп до интернет и е употребявал единствено информацията, която е била конфигурирана във вътрешната му памет.По думите на заместник-декана на факултета по електронно машиностроене към университета " Цинхуа " У Цзи, който е част от създаването на изкуствения разсъдък, роботите имат предимство пред хората що се отнася до експедитивност на запомняне, размер на съхраняваната информация и нейната обработка. Според него в актуалната медицина има доста сфери, където изкуственият разсъдък може да се окаже от изгода на лекарите

" Много от тях са свързани с разбори на съответни случаи на болести, когато са ви дадени главните условия на протичане на заболяването у пациента и нейните признаци. След това вие е належащо да установите болестта, както и какво лекуване и медикаменти да назначите ", уточни той. У Цзи добави още, че " всъщност това е развой на разсъждаване, основаващ се на познания и вероятностни модели ".

По думите на създателите на " Сяо И " подготовката за изпита им е лишила половин година. От юни 2016 година те вкарват в " мозъка " на робота информация от медицински учебници и я систематизират. Той разполага със познания от над 60 книги и медицински принадлежности. От февруари тази година пък изкуственият разсъдък взе участие в проучването на действителни случаи на протичане на болест и нейното диагностициране.

Според екипа зад " Сяо И " има още накъде да усъвършенстват неговите умения – националният връх за най-хубав резултат на изпит за лекарска процедура е 553 от 600 и се държи от човек.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР