Изкуственият интелект (AI) вече се използва по различни начини за

...
Изкуственият интелект (AI) вече се използва по различни начини за
Коментари Харесай

AI може да открие диабет тип 2 с до 89% точност за няколко секунди

Изкуственият разсъдък (AI) към този момент се употребява по разнообразни способи за подкрепяне на медицинските диагнози. Сега той има нова функционалност: може да открие диабет вид 2 за секунди, откакто ви е чул говора.
Разработката на новата технология е на учени от Klick Labs. Джейси Кауфман, откривател от Klick Labs, изяснява, че актуалните способи за разкриване диабет изискват доста разноски, пътешестване и време. Кауфман изяснява, че гласовата технология може евентуално да отстрани тези бариери изцяло.
267 участници, с и без диабет вид 2, били помолени да записват избрана фраза шест пъти дневно в особено приложение на смарт телефоните си за интервал от две седмици. Записите били общо 18 465. След това те били обработени за добиване на 14 гласови характерности на участниците. Те включвали интензитет и височина, наред с други показателии.
AI бил подготвен със записите върху гласа на човек. Имали значение избрани фактори като възраст, пол, ИТМ (индекс на телесната маса) и съществуване или неявяване на диабет вид 2. Моделът с изкуствен интелект съумял да открие диабет вид 2 с равнище на акуратност от 86% за мъжете и 89% за дамите.
Ключовите гласови сигнали са разнообразни при дамите и мъжете. Сред мъжете вариацията на амплитудата и плътността са най-важни. За дамите – по какъв начин се трансформира височината на гласа.
Диабет вид 2  поражда заради телесни проблеми с регулирането и използването на захар или глюкоза. В дълготраен проект това води до нараснали равнища на захар в кръвта. Високите равнища на кръвната захар могат да доведат до нарушавания на нервната, кръвоносната и имунната система.

Има два съществени казуса, когато става въпрос за диабет вид 2. Първо, равнищата на инсулин (хормонът, виновен за регулирането на придвижването на захарта в клетките, създаван в панкреаса) не са задоволителни. Реакцията на клетките към инсулина също е неприятна. В последна сметка клетките одобряват по-малко захар.

Диагнозата на диабет вид 2 сега се прави посредством взимане на кръвни проби и анализирането им. Въпреки че в света 1 на 11 възрастни са диагностицирани с диабет вид 2, откривателите считат, че някои хора не знаят, че имат здравословен проблем. 

Източник

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР