Изкуственият интелект (AI) ще бъде най-големият балон на всички времена.

...
Изкуственият интелект (AI) ще бъде най-големият балон на всички времена.
Коментари Харесай

AI е напът да се превърне в най-големия „балон“ на всички времена

Изкуственият разсъдък (AI) ще бъде най-големият балон на всички времена. Това съобщи основният изпълнителен шеф на компанията за изкуствен интелект с отворен код Stability AI Емад Мостак, представен от CNBC.

По думите му технологията е в доста ранен стадий на развиване и не е подготвена за всеобщо потребление в промишлености, като да вземем за пример банковата.

Наричам го ‘дот AI’ балона и той към момента не е почнал да се надува ”, сподели Мостак.

Stability AI е компанията, която стои зад Stable Diffusion - един от другите известни принадлежности с генеративен AI, с изключение на OpenAI. Stable Diffusion разрешава на потребителите да генерират реалистични изображения по авансово заложен текст. Той има над 1 милион консуматори и е набрал над 100 млн. $ от вложители, измежду които Coatue и Lightspeed Venture Partners.

Мостак, който е съосновател и основен изпълнителен шеф, беше упрекван в подвеждащи изказвания по отношение на своя генезис, достижения и партньорства. Той оспори всяко едно от тях в обстоен отговор в персоналния си блог.

Генеративният AI пленява въображението на мнозина, включително учени, ръководители на компании и възпитаници, поради способността си да възпроизвежда сходен на човешкия език и образно наличие от нулата в отговор на потребителски подсказки, употребявайки големи количества данни.

AI съществува от дълго време, като технологията през днешния ден е постоянно срещана в онлайн сърфирането, платформите на обществените медии и домашните помощници. Освен за потребителски приложения, технологията се употребява още в медицината, превоза, роботиката, науката, образованието, финансите, защитата и други промишлености.

По-нова форма на AI, която се появи напоследък, е генеративният AI, който е употребяват в принадлежности, като известния чатбот ChatGPT, както и в Гугъл Bard, Microsoft Bing Chat и в генератори на изображения, като Dall-E, Stable Diffusion и Midjourney.

Мостак твърди, че общите вложения, нужни в областта на изкуствения разсъдък, евентуално са към 1 трлн. $, тъй като технологията е по-важна от 5G като инфраструктура за познания, и допусна, че банки, като UBS, ще би трябвало да одобряват технологията, защото тя съставлява “огромен пазар ”.

Според него обаче, тя към момента е в “ранните стадии “ на развиването си.

Все още не е напълно подготвена да бъде мобилизирана огромно в огромни промишлености, като финансовите услуги, само че виждаме нейната стойност ”, сподели още Мостак.

Той съобщи, че компании, които не употребяват AI по верния метод в своя бизнес, ще бъдат “наказвани ” от фондовия пазар. Експертът уточни като образец Гугъл, която изгуби 100 милиарда $ от пазарната си капитализация за ден, откакто нейният чатбот Bard даде неточна информация в промоционално видео при представянето си. Гугъл се конкурира нападателно с Microsoft за спечелването на конкуренцията за създаване на по-усъвършенствани AI принадлежности.

Мисля, че това е действително. Смятам, че на пазара няма доста капиталови благоприятни условия и ще видите по какъв начин хората се пренасочват от най-хубавите производители на чипове към компании, които употребяват технологията, с цел да подкрепят финансовите си резултати ”, счита Емад Мостак.

“Ще видите по какъв начин пазарът ще санкционира тези, които не употребяват това. Това ще бъде една от най-големите капиталови тематики в идващите няколко години ”, съобщи Мостак.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР