Изкуственият интелект (AI) навлиза все повече в нашето ежедневие, в

...
Изкуственият интелект (AI) навлиза все повече в нашето ежедневие, в
Коментари Харесай

Как се променя висшето образование след навлизането на изкуствения интелект

Изкуственият разсъдък (AI) навлиза от ден на ден в нашето всекидневие, в бизнеса и не на последно място - в образованието. Благодарение на тази новаторска технология и то се трансформира, само че това по никакъв метод не би трябвало да ни плаши, просто би трябвало да се приспособяваме. Това разяснява за Money.bg от Виена Барбара Щьотингер, която е декан на на Виенския стопански университет.

Деканът ни споделя, че в един от най-престижните стопански университети в Европа изкуственият разсъдък към този момент е неизменима част от работата както на студентите, по този начин и на преподавателите. Въпросът тук е по какъв начин обаче се трансформира просветителната система?
 Барбара Щьотингер - декан на Академията за ръководители на Виенския стопански университет
Източник:

Барбара Щьотингер - декан на Академията за ръководители на Виенския стопански университет

" AI навлезе внезапно в всекидневието ни и беше доста значимо освен преподавателите и ръководителите на университета да намерят способи да се оправят с тези нови компликации, само че да подготвим и студентите си да се оправят с тях. Успяхме да го създадем ", споделя ни Щьотингер.
 Изкуственият разсъдък, който към този момент оказва помощ и в писането на романи: един образец от Австрия
Изкуственият разсъдък, който към този момент оказва помощ и в писането на романи: един образец от Австрия

Пред Money.bg приказва писателят и учител във Виенския стопански университет - Мартин Гисвайн

Примери на смяна

Барбара ни споделя, че изкуственият разсъдък към този момент й оказва помощ, когато би трябвало да напише тирада някоя, изключително на непознат език. Благодарение на ChatGPT се икономисва скъпо време за преподавателите и скъпо време за студентите.

" Едно е несъмнено - изкуственият разсъдък освен ще улесни живота ни, само че ще докара след себе си и провокации. Едно от най-големите провокации за нас идва от динамичността на окръжаващата ни среда. Ние преподавателите непрекъснато се питаме на какво да научим нашите студенти, какво да донесем с нас в класната стая ", споделя Барбара Щьотингер.

Деканът на Академията за ръководители на Виенския стопански университет има вяра, че изкуственият разсъдък няма да размени индивида, най-малко не и скоро. Барбара Щьотингер проучва r връзката сред корпоративната отговорност и AI.

" Всяка организация има лично цифрово влияние и употребяваните цифрови системи оказват доста въздействие върху чиновниците, клиентите, а също и върху околната среда. В наши дни поради всеобщото разпространяване инструментите, основани на изкуствения разсъдък, въпросът по какъв начин да свикнем с цифровата сфера както в обществото, по този начин и в работна среда, ни интересува повече от всеки път ", акцентира деканът.

Технологията може да " автоматизира в действителност неприятни способи на преподаване ", като в същото време изисква основаване на " фундаментално нови " концепции за образование. От друга страна AI може да автоматизира и най-хубавите модели на преподаване. Изкуственият разсъдък може да се употребява освен за образование на възпитаници, само че и на самите учители, защото има опция да дава противоположна връзка в действително време за ставащото в класната стая и това е един от най-хубавите образци за опциите в областта на образованието.

Изводът е, че изкуственият разсъдък има капацитета да се оправи с някои от най-големите провокации в днешното обучение и да обнови практиките за преподаване и учене. Тоест, AI не би трябвало да плаши нито преподавателите, нито студентите. Просто всички би трябвало да се научат по какъв начин да го употребяват съответно.
 IT мениджърът, който знае, че за основаването на огромен бизнес е нужно качествено обучение
IT мениджърът, който знае, че за основаването на огромен бизнес е нужно качествено обучение

За формулата на триумфа пред Money.bg приказва Любомир Маринов - основен управител на планове в DXC Technology
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР