Огромна стъпка в развитието на инфраструктурата за изкуствен интелект направи

...
Огромна стъпка в развитието на инфраструктурата за изкуствен интелект направи
Коментари Харесай

Поглед в бъдещето: Nvidia показа новия си супер процесор за AI

Огромна стъпка в развиването на инфраструктурата за изкуствен интелект направи производителят на чипове Nvidia, който показа най-новия си профилиран процесор за AI задания. Blackwell GB200 е няколко пъти по-мощен от профилираните видеокарти, които направиха допустима появяването на платформи като ChatGPT, а също така компанията на Дженсън Хуанг има амбициозни проекти, които обгръщат цялата планета. Буквално.

По време на своята конференция за GPU технологии (наричана от чиновници и анализатори " Уудсток на AI " ), Nvidia съблюдаваха традицията на всеки две години да вкарват нова архитектура за чиповете си с голям резултат върху продуктивността. През 2022 година бяха показани сървърните видеокарти Hopper, като модели като H100 бяха употребявани от OpenAI за нейните GPT модели. Графичните ускорители са извънредно подобаващи за решаването на голям брой паралелни задания и това ги прави доста подобаващи за AI цели.
 Рекордният скок на Nvidia, обвързван с изкуствения разсъдък, който раздруса международните пазари
Рекордният скок на Nvidia, обвързван с изкуствения разсъдък, който раздруса международните пазари

Компанията е покрай оценка от $2 трилиона

" Hopper е фантастична архитектура, само че ни трябват по-големи видеокарти ", разяснява Хуанг. Тези " по-големи видеокарти " се споделят Blackwell - на името на чернокожия математик Дейвид Блекуел, и в действителност са физически по-големи от H100. Първият модел - GB200, е с 208 милиарда транзистора. Изчислителната му мощ за AI се пресмята на 20 петафлопа - при " едвам " 4 петафлопа за H100. Това до наскоро беше в територията на суперкомпютрите.

Nvidia ще предлага и цялостен сървър със 72 GB200 карти, като той ще може да " поеме " модел с 27 трлн. параметъра. За съпоставяне, GPT-4, който към момента се води най-мощният действителен AI езиков модел, е с 1,7 трлн.

Земя-1 вика Земя-2

Изключително мощният нов хардуер ще се употребява за най-различни задания, като измежду тях най-амбициозен наподобява планът Earth-2 - цифров двойник на цялата планета. Той се базира на профилирания модел CorrDiff и разрешава климатични симулации с 12,5 пъти по-висока резолюция, хилядократно по-висока скорост и 3000 пъти по-малък разход на сила.
 В кои промишлености ще стъпят AI роботите съгласно Nvidia
В кои промишлености ще стъпят AI роботите съгласно Nvidia

" Умните " машини могат да решат проблемите с неналичието на фрагменти

Nvidia показаха и нова цялостна платформа за хуманоидни роботи, наречена Project GR00T (име, познато на Marvel почитателите и освен - б.р.). Тя комбинира нов AI модел с компютъра Jetson Thor, който е основан на Blackwell архитектурата, само че в стилен формат.
 Ако бяхте вложили в Nvidia преди 10 години…
Ако бяхте вложили в Nvidia преди 10 години…

Прогнозите на анализаторите сочат, че облагата на Nvidia може да се повиши до $23 на акция през фискалната 2026 година

Компанията на Хуанг ще задълбочи и партньорството си с компании като Dell, SAP, ServiceNow, Snowflake и други, като главен фокус ще са още веднъж цифровите двойници - на индустриални процеси и на цели фабрики. " Всяка компания ще желае да построява AI заводи. Оказва се, че Майкъл (Майкъл Дел - съосновател и изпълнителен шеф на Dell) е тук и ще се радва да извърши вашата поръчка ", разяснява босът на Nvidia.

Тя към този момент има и софтуерен бизнес - посредством платформата за AI интеграция NIM. Тя разрешава на фирмите да ползват модели с изкуствен интелект дори на по-стари чипове на Nvidia.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР