Въпросът за ваксинацията предизвиква оживени дебати в обществото и медиите.

...
Въпросът за ваксинацията предизвиква оживени дебати в обществото и медиите.
Коментари Харесай

„За“ и „против“ ваксинацията: Контрол над заболяванията или нарушение на правата

Въпросът за имунизацията провокира оживени диспути в обществото и медиите. В тази публикация преглеждаме някои от основните причини имунизацията.

Аргументи „ за “ имунизацията :

Ваксините са основен инструмент за управление и попречване на голям брой заразни заболявания. Примери като фрапантното понижаване на случаите на морбили и полиомиелит са с помощта на всеобщата имунизация, което е доказателство за тяхната резултатност.

Ваксинацията освен пази хората , само че и цялото общество. Създаването на групов имунитет може да защищити и тези, които по медицински аргументи не могат да бъдат имунизирани.

Инвестирането във ваксини води до доста понижаване на разноските за опазване на здравето на по-късен стадий. По-малко хоспитализации и по-кратки боледувания значат повече работливост и по-ниски медицински разноски.

Ваксините минават през голям брой клинични изпитвания и регулаторни процеси, преди да бъдат утвърдени за приложимост. Тези строги условия подсигуряват, че имунизациите са безвредни и ефикасни .

Аргументи „ срещу “ имунизацията :

Въпреки рядкостта на сериозните странични резултати , те са значим аспект в дебата за имунизацията. Някои хора изпитват нежелани реакции, което подтиква дебата за рисковете и изгодите от имунизациите .

Някои групи в обществото имат религиозни или етични възражения против имунизациите, основаващи се на метода, по който са създадени или тестовите способи, употребявани при основаването им.

Хората изпитват скептицизмът към претекстовете на фармацевтичните компании и държавните регулатори, което постоянно води до въпроси по отношение на прозрачността и честността при въвеждането на нови ваксини .

Аргументът за персонална независимост е главен измежду съперниците на наложителната имунизация. Мнозина считат, че решението да се имунизират или да имунизират своите деца би трябвало да бъде персонален избор.

Въпреки доказателствата в поддръжка на имунизацията  общественият спор продължава да отразява различия във връзка с нейната роля в актуалното общество. Осведомеността и продължаващото обучение могат да оказват помощ на хората да вземат осведомени решения за лично си здраве.

Ще разгласи ли България национална зараза поради инфектираните с коклюш?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР