Изкуствен интелект върши за секунди работа, която отнема на лекаря

...
Коментари Харесай

AI алгоритъм определя за секунди риска от инфаркт


Изкуствен разсъдък прави за секунди работа, която лишава на лекаря 30 минути
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов инструмент за изкуствен интелект, създаден от откриватели от Медицинския център Сидърс-Синай, може точно да мери отлаганията на плака в коронарните артерии и да предскаже риска пациентът да претърпи сърдечен удар в границите на пет години.

Инструментът се нуждае от по-нататъшно валидиране, преди да бъде внедрен в клиники, само че дава обещание да направи допустима диагностика, отнемаща на подготвените специалисти до 30 минути, да се случва единствено за секунди.

Прегледът, прочут като ангиография с компютърна томография (CTA), е един от най-хубавите принадлежности, с които лекарите сега разполагат за оценка на пациенти със сърдечни болести. Наскоро беше открито, че сканирането за отлагания на плаки в коронарните артерии е най-хубавият метод за прогнозиране на вероятността пациентът да получи сърдечен удар в близко бъдеще.

„ Коронарната плака постоянно не се мери, тъй като няма изцяло автоматизиран метод да се направи това ”, споделя старшият създател на новото проучване Дамини Дей от Изследователския институт за биомедицински изображения в Седърс-Синай. „ Когато се прави това премерване, то лишава на специалиста минимум 25 до 30 минути. Но в този момент можем да използваме тази стратегия за количествено установяване на плака от CTA изображения за пет до шест секунди ”.
още по темата
За да основат инструмента, откривателите първо са обучили логаритъм за различаване на отлаганията на плака, употребявайки набор от данни от CTA изображения от 921 пациенти. След това инструментът е валидиран върху тестов набор от изображения от няколкостотин души, осигурявайки резултати в съвсем цялостен синхрон с човешките специалисти.

След това откривателите са разгледали способността на инструмента да предсказва бъдещи сърдечни пристъпи. След като задали редица прагове за размер на плаките, с цел да може инструментът да работи, откривателите открили, че той може тъкмо да раздели пациентите в две категории – тези с висок риск и тези с невисок риск от сърдечен удар в границите на пет години след CTA скенер.

Изследователите са впечатлени и в същото време горди от обстоятелството, че това е първото по рода си сходно проучване. Със сигурност технологията към момента е прекомерно млада, с цел да я забележим на следващия ден из клиниките. Тепърва ще са нужни по-мащабни изследвания за по-добро образование на логаритмите върху разнообразни популации пациенти.

Предполага се, че даже когато технологията бъде усъвършенствана, въпреки всичко ще има обилни трудности пред достъпа до новата диагностика, тъй като тя разчита на CTA изображения, а този тип сканиране не е на ниска цена или елементарно наличен диагностичен способ. Новото изследване е оповестено в списанието.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР