Изключително вредна за публичната среда и неясно колко полезна за

...
Изключително вредна за публичната среда и неясно колко полезна за
Коментари Харесай

Защо хиляди ценни статии изчезват от интернет и какво можем да направим

Изключително нездравословна за обществената среда и неразбираемо какъв брой потребна за корпоративните резултати процедура тихомълком е почнал да ползва един от най-старите уеб сайтове за софтуерни вести - CNET. Медията, която от близо 30 години е на пазара, трие остарели свои публикации в опит да усъвършенства представянето си в търсачките. Така неповторима информация с историческо значение внезапно става извънредно сложна за намиране.

Контекст : CNET започва като телевизионна стратегия в Съединени американски щати през 1992 година, а порталът ѝ е онлайн от 1995 година Не са доста дейните сега уеб сайтове, които могат да се похвалят с толкоз дълга история.

Журналистите на CNET през годините са отразявали възхода на Глобалната мрежа, DotCom взрива, появяването на смарт телефоните и ред други събития, които са значими освен за света на технологиите.
 CNET и BuzzFeed употребяват AI - само че реакциите са радикално разнообразни
Ботове пишат публикации в две от най-големите онлайн медии - само че реакциите са радикално разнообразни

На едното място изкуственият разсъдък забърка скандал, до момента в който на другото подвигна акциите със 150%

От 2020 година обаче CNET е в ръцете на капиталова компания, под чието въздействие доста се промени наличието на уеб страницата. Все по-важна част от него станаха изявленията, основани само за да насочат читателите към артикули на сътрудници и по този начин уеб сайтът да получи комисионна при покупка.

В началото на тази година CNET се оказа в центъра на скандал, откакто се оказа, че в него са качени голямо количество генерирани от изкуствен интелект публикации, които са цялостни с неточности и съществуват само за да притеглят трафик от търсачките. Последваха оставки и съкращения.

Детайли : Липсващите остарели публикации бяха видяни първо от Gizmodo. Процесът е почнал в дребен мащаб, само че се е ускорил фрапантно през втората половина на юли, когато са били отстранени хиляди изявления.

" Премахването на наличие от нашия уебсайт не е решение, което сме взели елементарно. Нашите екипи проучват данните, с цел да преценяват дали има страници, които нямат смислена публика. Това е възприета в промишлеността процедура за огромните уеб сайтове като нашия, които разчитат най-вече на притеглен посредством оптимизация (SEO) трафик. В един съвършен свят, ние бихме оставили всичкото си наличие за безконечни времена. За страдание, модерният интернет ни санкционира за това ", съобщи пред медията маркетинг шефът на CNET Тейлър Кенъда.
 Гугъл предлага на топ медии бот, който написа вести
Гугъл предлага на топ медии бот, който написа вести

Демонстрацията е била " смущаваща "

Това, за което той приказва, е SEO тактиката, позната като content pruning ( " подкастряне " на съдържанието). Според, с която Gizmodo разполага, екипът на софтуерния портал е на мнение, че " премахването на остарелия линк изпраща сигнал на Гугъл, че CNET е свежо, съответстващо и скъпо място, което си коства да се разположи по-високо от нашите съперници в резултатите при търсене ".

От друга страна : Според доста специалисти, това е излишно коренно решение. Онлайн изданието Search Engine Land отбелязва, че въпреки Гугъл преди повече от 12 години да са съветвали " страниците с ниско качество " да се отстраняват, в никакъв случай онлайн колосът не е призовавал нещо да се отстранява единствено тъй като е онлайн от доста време.

Преди два дни самите Гугъл подчертаха в обществените мрежи, че не е правилно, че търсачката им " не харесва " остаряло наличие.

Are you deleting content from your site because you somehow believe Гугъл doesn't like " old " content? That's not a thing! Our guidance doesn't encourage this. Older content can still be helpful, too. Learn more about creating helpful content:
— Гугъл SearchLiaison (@searchliaison)
Не е изолиран случай : Разтърсваният от кавги CNET сигурно не е единствената жертва на SEO " гурутата " - просто е първият толкоз огромен. Колкото и да не ни се желае, през 2023 година можем да кажем изрично, че не е правилно изказванието, че " всичко онлайн е постоянно ".
 Еволюция на медиите: от древността до наши дни
Еволюция на медиите: от древността до наши дни

Ако попътуваме във времето и се озовем единствено преди 20 години ще забележим, че голямото болшинство от хората към момента чакат ежедневника или вечерните вести

Ценни медийни запаси изчезват от интернет по голям брой други аргументи. В рамките на две десетилетия системите за ръководство на наличието и сървърите, на които се намира то се сменят от време на време по една дузина пъти. Всяка една миграция крие риск от частични или цялостни загуби - провокираме ви да си пуснете видео на повече от 15 години от уеб страницата на случайна българска телевизия. Най-вероятно няма да съумеете. По същият метод стои и въпросът със фотосите при съвсем всички по-стари новинарски уеб сайтове у нас.

Понякога това е вследствие на най-обикновена непросветеност, само че в други случаи промяната на собственик/редакционна политика/геополитическа ориентировка върви в комплект с изгубването на архива от миналата " ера ". Това у нас е очевидно със уеб страниците на най-малко два национални всекидневника - при единия през днешния ден не си проличава в миналото да е писал нещо хубаво за един съответен български политик, а при другия - да е писал нещо неприятно за същия.
 Новата валута, която умъртви маркетинга и интернет медиите
Новата валута, която умъртви маркетинга и интернет медиите

Кликовете са мерната единица за всичко в интернет. И това е проблем

За страдание, най-разпространена обаче е обстановката, в която просто медията банкрутира или идва нов притежател, който затваря уеб страницата и цялото наличие от него изчезва. Така един огромен български телеком с лека ръка заличи голяма част от историята на българския интернет преди години, откакто затвори портала hit.bg.

Какво може да се направи : От CNET бързат да подчертаят, че резервират локално копие от всяка изтрита публикация и също така изпращат нейна версия към плана. Ако не сте го разглеждали, предлагаме да му отделите от времето си.

Дигиталната библиотека на деятеля Брюстър Кейл събира в себе си голямо количество артефакти от предишното на интернет и, което в тази ситуация е значимо, е дом на т.нар " машина на времето " -. Тя обикаля мрежата и архивира копия на уеб страниците от 1996 година до през днешния ден. Когато потърсите даден уебсайт, получавате достъп до историческите му версии по часове, дни, месеци и години.

Ако попаднете на " мъртъв " линк в мрежата, има огромен късмет да го намерите точно в Internet Archive.

Разбира се, като всеки план на доброволни начала, и тук не всичко е идеално:
Мултимедийните детайли нормално не се запазват; Поради механически аргументи някои страници не са част от архивните копия; Няма елементарен метод да търсите съответна обява - би трябвало да знаете нейната дата или прецизен адрес; Въпросът с авторските права върху архивираното наличие е най-меко казано противоречив.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР