Изграждането на втори газов интерконектор между България и Северна Македония

...
Изграждането на втори газов интерконектор между България и Северна Македония
Коментари Харесай

Възродена е идеята за втора газова връзка със Северна Македония

Изграждането на втори газов интерконектор сред България и Северна Македония и по-специално сред Струмица и Петрич, са разискали във вторник изпълнителният шеф на българския газов оператор " Булгартрансгаз " Владимир Малинов и управлението на компанията " Национални енергийни запаси " в Скопие.

Идеята за газопровод Петрич-Струмица е. През 2017 година " Булгартрансгаз " даже подписа за такава връзка с Акционерното сдружение за осъществяване на енергийни действия Македонски енергийни запаси Скопие, държавна благосъстоятелност " MEP АД Скопие ". Но планът, чиито параметри до момента не са обявявани, по този начин си е останал на хартия.

В момента сред двете страни има една газова връзка – сред Кюстендил и Жидилово. Тя обаче е еднопосочна – към Северна Македония, и нейният потенциал е запазен напълно от " Газпром " до 2030 година

Дискутирано е още увеличението на съществуващия потенциал за трансграничен транспорт и партньорството в процеса по създаване на терминала за регазификация на полутечен природен газ край гръцкия град Александрополис, в който " Булгартрансгаз " има 20 %.

Разговорът е в подтекста на вероятното съдействие сред двата газови оператора на районния пазар на природен газ.

Според управленията на двете компании би трябвало да засилят съдействието се, с цел да се реализира интегриран районен пазар на природен газ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР