Изглеждаше невъзможно съставянето на правителство, сега вече не изглежда невъзможно.

...
Изглеждаше невъзможно съставянето на правителство, сега вече не изглежда невъзможно.
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Борисов готви третия мандат, защото и тогава разговорите ще са между същите партии

" Изглеждаше невероятно съставянето на държавно управление, в този момент към този момент не наподобява невероятно. Което не значи, че е станало. И ще ви кажа за какво. Защото тук има двойна игра, не от страна на Габриел, а от страна на Борисов. Той договаря, действително договаря и не изключва тоя вид, а второ – че готви третия мандат вероятно, тъй като на третия мандат диалозите ще са сред същите партии ", съобщи пред радио " Фокус " анализатърът Андрей Райчев.

" Най-силното нещо, което направи Христо Иванов преди три месеца, защото той авансово, преди изборите разчете тази обстановка, която ще възникне, е да предложи да има договаряния и на тази база – държавно управление. А договарянията бяха за правосъдната система. Централно място в тия договаряния заема, несъмнено, въпросът с основния прокурор. С този ход в действителност Бойко Борисов и ГЕРБ въобще дават отговор на питането те свързани ли са с основния прокурор на живот и гибел и е ли правосъдната промяна нещо, което е нежелателно за тях. Т.е. това е един доста тъничък, забавен, малко непредвиден ход против " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ – ето, ние и без вас това ще го вършим. Защото постоянно се е считало, че Движение за права и свободи и ГЕРБ пазят основния прокурор, а " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ го смъкват. А в този момент излиза, че те споделят " Ами ние ще го свалим сами или най-малко ще предизвикваме това “. Защото не забравяйте, сред това министърът на правораздаването да предложи това и да стане е голяма разлика. Така че те малко безвъзмезден обяд получават ", счита Райчев.

" Като виждам, Българска социалистическа партия споделя " Да “, или най-малко доста е близо от това. Движение за права и свободи споделят " Да “, " ИТН “ се държи непретенциозно, само че може би ще взе участие, само че те споделят " Ние не сме детайл от болшинството “, по този начин си оставят врата отворена. И в действителност Борисов е индивидът, който сега държи всички порти отворени – мога и да го направя, мога и да го направя. Не е споделил, че стане, само че задоволително е да покаже, че може да стане, и това е доста мощно в негова изгода. Доскоро аз споделях 1/3 възможност за държавно управление на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, в този момент споделям 40 на 100. Значи аз ги споделях по този начин – 1/3 да стане това, 1/3 да вървим на избори и 1/3 за третия мандат. Сега споделям 40 на 100: 20 на 100 – избори, 30 на 100 – трети мандат. Защото имайте поради – скърбя, че ще се повторя, само че не съм сигурен, че го споделих ясно – това, което те вършат, е в действителност подготовка и за трети мандат. На третия тур това може същото да се състои, единствено че с различен титуляр ", предвижда той.

" Борисов в никакъв случай не е казвал, че това ще бъде държавно управление за четири години. Нещо повече, един път той сподели " Това ще е държавно управление за 6 месеца “. Т.е. той ще провежда нещо като краткотрайно държавно управление, което да размени служебното, което ще му даде, несъмнено, нови карти в ръцете, козове.Тук значимото е, най-главният факт е, че ГЕРБ съумя от партия в цялостна изолираност – те бяха изолирани от всички, като се изключи Движение за права и свободи, тъй като пък не желаеха да демонстрират връзки – значи от това те заеха класическа центристка поза, от която могат да договарят на ляво, могат на дясно, могат в центъра. Изобщо, каквото и да се случи, Борисов към този момент реализира своя триумф. Значи не е толкоз значимо даже да се направи държавно управление. Вероятно ще направи, само че и да не направи, той към този момент съумя да възвърне това, което постоянно е било неговата мощ, и освен неговата мощ, а силата на всяка центристка партия – можем на дясно, можем на ляво. Като не ни щете на дясно, ще ги вземем на ляво; като не ни щат на ляво, ще ги вземем на дясно. Това нещо беше немислимо преди година, а да не приказваме преди две, а в този момент е действителност. И надлежно " Продължаваме промяната “, които мислеха, че основната им мощ е анти-Борисовската, би трябвало леко да премислят нещата, тъй като към този момент нямат такава. По създание той им демонстрира, че всички без тях договарят, т.е. в изолираност не е той, а те, и това, несъмнено, е огромен триумф ", разяснява Райчев.

" Габриел не е ярка фигура, тя не е някакъв ослепителен човек, само че е човек с избрани качества, и то потвърдени качества. Никой няма неодобрение към нейната активност като евродепутат. Международно това звучи доста добре. Тя е обвързвана с ЕНП. ЕНП заема по въпроса за Украйна напълно ясна позиция, много сурова, строга, последна и със самото това някак си отпадат съмненията, които някои съперници на Борисов се мъчеха да внушават – че това е проруско и така нататък Нищо сходно. Дори и Българска социалистическа партия, която знаете, има по-особено разбиране по въпроса и е сложна, ще може да бъде взета, без да се накърни този облик на строго прозападна мощ. Защо? Дават им общественото министерство, дават им това министерството. В този смисъл госпожа Габриел е пресмятане, тя е чисто и просто доста добре изчислен вид от страна на Борисов като един допустим човек. Нищо друго не го интересува в действителност. Отново споделям, това ще е късо държавно управление в неговия план, най-малко към този момент, и него не го интересува изключително каквото и да е. Въпросът е, че ГЕРБ излезе от изолираност и може да прави държавно управление още веднъж ", съобщи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР