Изглежда незасегната от противоречията в световната научна общност, Гърция възобнови

...
Изглежда незасегната от противоречията в световната научна общност, Гърция възобнови
Коментари Харесай

Въпреки глобалните спорове Гърция произвежда хлорохин

Изглежда незасегната от несъгласията в международната научна общественост, Гърция възобнови производството на хлорохин за лекуване на случаи на ковид и организира клинични изпитвания със " спокоен и отдалечен метод ", споделят учените там.
Хлорохинът, антималарийно лекарство и хидроксихлорохин, обвързвано съединяване, което нормално се употребява за лекуване на артрит, са измежду най-популярните медикаменти, които се тестват за приложимост против COVID-19, предава Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС.
Но предходната седмица огромно изследване във Англия, извършено от Оксфордския университет, спря тестванията си за медикаментите, като съобщи, че няма доказателства, че те работят против новия ковид при приети в болница пациенти.
Този ход пристигна тъкмо откакто Световната здравна организация (СЗО) възобнови личните си опити, откакто за малко време ги приключи в отговор на оттегленото в този момент изследване.
Но продължаващият спор по отношение на медикаментите има едва въздействие в Гърция, където епидемиолозите считат хлорохина за ефикасен, изключително в ранните стадии на COVID-19.
Подновен лиценз
Евангелия Сакеларио, химик, виновен за контрола на качеството в лаборатория в атинското предградие на Неа Кифисия, беше един от първите учени, които тестваха таблетките хлорохин, употребявани в гръцките лечебни заведения.
Когато мащабът на пандемията стана явен по-рано тази година, компанията Uni-Pharma бързо възобнови остарял лиценз за произвеждане на лекарството, което се изнасяше в Африка през 90-те години за лекуване на малария.
Лицензът се задейства още веднъж през март, броени дни преди Гърция да затвори границите си, с цел да ограничи разпространяването на вируса, сподели за Агенция Франс Прес Спирос Кинциос, шеф за развиване на Uni-Pharma.
Пет тона суровина са били импортирани от Индия и лабораторията мина във " висока степен на подготвеност ", сподели Сакеларио.
" През уикенда на 21 март работехме непрекъснато, бяхме под напън и за 30 часа произведохме 24 милиона дози, които по-късно бяха препоръчани на гръцката национална здравна система ", сподели тя за хапчетата, направени под марката Unikinon.
„ Когато видях първите таблетки, почувствах облекчение и бях щастлива, че поставих това изпитание за добра идея “, добави Сакеларио.
По това време в Гърция имаше единствено шест смъртни случаи от ковид и 464 регистрирани инфекции. Страната остава една от най-слабо засегнатите в Европа със 182 смъртни случая и под 3000 публични случая до момента.
На фона на интернационалната конкуренция „ възобновяването на производството на хлорохин в Гърция има позитивен резултат върху локалната индустрия, чийто експорт се е нараснал през последните години “, съобщи Маркос Оландезос, президент на Панеленския съюз на фармацевтичната промишленост.
Гръцката промишленост е профилирана главно в производството на генерични медикаменти и някои постоянно употребявани медикаменти.
Чакаме и ще забележим
Дебатът за хлорохин в други страни не е повлиял на използването му в Гърция, където той е прилаган на приети в болница пациенти в композиция с антибиотика азитромицин.
През април Медицинският университет в Атина стартира изследване на " интензивността на хлорохин фосфат при пациенти с вирусна зараза SARS-CoV-2 ", с цел да ревизира по какъв начин лекарството може да предотврати или усъвършенства признаците на пневмония.
Има малко диспути по отношение на лекуването в страната, защото коронавирусът е предизвикал толкоз малко смъртни случаи, сподели Оландезос.
" Хората в Гърция - обществеността, здравните експерти, хората с институционални функции - поддържат доста спокоен и запазен метод към хлорохина ", сподели Кинциос от Uni-Pharma.
„ Значи концепцията е да изчакаме и да забележим, ние чакаме резултатите “, сподели той.
В международен мащаб хлорохинът и хидроксихлорохинът бяха включени в политически претрупан спор на фона на пандемията, като хидроксихлорохинът беше утвърден от общественици, в това число американския президент Доналд Тръмп.
На конференция през май представителят на гръцкото министерство на опазването на здравето Сотирис Циодрас съобщи, че " действието на хлорохина към момента се оспорва ".
Преминаването през предходната седмица на проучването на Lancet - което откри, че от медикаментите не е имало изгода за лекуване на ковид и даже усили вероятността пациентите да умрат в болница - раздруса публичното мнение и научната общественост.
Производството и на двата медикамента обаче продължава в доста страни в Европа.
Френската Sanofi създава хидроксихлорохин сулфат на обект в Унгария. Самото лекарство, под марката Plaquenil, се създава в два огромни индустриални обекта в Испания и Франция.
Plaquenill се изнася в няколко страни, където не се създава хидроксихлорохин, като Гърция, Полша и Естония.
В България хлорохин от държавната лаборатория Бул Био се употребява за лекуване на пациенти с COVID-19.
Полша, която също позволява използването му, се смята за главен производител на хлорохин с компанията Adamed, която го създава под името Arechin.
Попитан от Агенция Франс Прес, представител на унгарското държавно управление акцентира, че лекарството не се ползва на нови пациенти, а единствено на тези, които към този момент са почнали лекуване.
 
Всичко за разногласията към хлорохина четете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР