За цените на парното разговаряме с инж. Кремен Георгиев, енергетик

...
За цените на парното разговаряме с инж. Кремен Георгиев, енергетик
Коментари Харесай

Инж. Кремен Георгиев:Цените на парното няма дa скачат, а ще падат

За цените на парното беседваме с инж. Кремен Георгиев, енергетик с над 25 годишен опит, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България.

Г-н Георгиев, макар Вашите предизвестия, които дадохте още на 31 март, когато топлофикационните сдружения подават настояванията си за цените на топлоенергията през новия сезон, още веднъж имаше изявления, които настояват, че ще има покачване на цените на парното и топлата вода? Какво се случва?

Случва се това, което се случва към този момент всяка година. Някои хора печелят внимание и кликове като основават ненужна суматоха. Още повече, че са намираме за жалост и в предизборна обстановка. Въпреки, че тази процедура по ценообразуване се организира към този момент години, съвсем постоянно се стига до известно напрежение измежду хората без да има потребност от него.

Как се стига до това напрежение?

Някои от сдруженията декларират чисто официално осезаеми покачвания на цената на топлоенергията, които обаче КЕВР постоянно не приема и утвърждава напълно други цени. Разликите се получават, тъй като сдруженията употребяват ценови модели и шаблони, които при попълване на избрани стойности водят до претенции за по-висока цена на топлинните услуги.

Всяка година обаче КЕВР дефинира други цени, които няма общо с настояванията на сдруженията. Убеден съм, че парното при газовите топлофикации няма по какъв начин да скочи като цена. Най-вероятно ще падне с към 15-20 %.

Защо има разлики при настояванията на обособените сдружения? Едни желаят понижения, други покачвания?

Най –простичко казано, тъй като става дума за разнообразни топлофикации и разнообразни условия, при които те работят.

Едната има 400 хиляди клиента, другата 4 хиляди. Всеки град си има своите специфики. Едно е да доставяш топла вода и парно в София или в Плевен, друго е във Велико Търново.

Колкото е по-малка една топлофикация, толкоз по-трудно е да поддържа ниски цени. Но в действителност няма място за апокалиптични заглавия от вида „ Парното скача фрапантно ”. Няма такова нещо. КЕВР ще реши всичко на 1 юли.

Като енергетик с 25 годишен опит мисля,както към този момент споделих още на 31 март, че цените ще паднат в доста градове. Такива са прогнозите за цените на природния газ и въглеродните излъчвания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР