Изглед отгоре на експериментален реактор с разтопена сол на Националната

...
Изглед отгоре на експериментален реактор с разтопена сол на Националната
Коментари Харесай

Китай строи първия в света „чист” ториев ядрен реактор


Изглед от горната страна на пробен реактор с разтопена сол на Националната лаборатория Оук Ридж от 60-те години, който се явява ранен предходник на китайския ториев нуклеарен реактор
(снимка: Oak Ridge National Laboratory/US Department of Energy)

Китай възнамерява да построи първия в света пробен нуклеарен реактор с торий, който не се нуждае от вода за изстудяване. Такъв реактор може да се назова не без съображение „ чист ” .

Реакторът ще работи с течен торий, а разтопената сол ще се употребява за изстудяване. Подобна апаратура ще има редица преимущества, отбелязва в обява за създаването.

Първо, реакторът не се нуждае от голямо количество вода, т.е. може да работи в пустинни региони. Второ, торият е доста по-евтин от урана и неговият разпад не създава детайли, които могат да се употребяват за основаване на. Трето, отпадъците от подобен реактор имат интервал на полуразпад 500 години, спрямо 10 000 години при урановите нуклеарни реактори.
още по тематиката
Освен това, при положение на непредвидена обстановка, охлаждащата сол бързо се втвърдява и по този метод дейно запечатва радиоактивния торий.

Прототип на реактора с мощ 2 MW ще стане подготвен през август, а първите проби ще стартират през септември. Комерсиален реактор с мощ 100 MW не се чака по-рано от 2030 година Той ще бъде построен в град Увей.

Правителството в Пекин възнамерява да построи такива реактори в едва обитаеми пустини и равнини в западната част на Китай, както и в 30 други страни, участващи в световната капиталова стратегия „ Един пояс, веднъж ”, която планува създаване на инфраструктура в 70 страни по света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР