Издателство Коала прес“ кани на премиера на книгата Начо on

...
Издателство Коала прес“ кани на премиера на книгата Начо on
Коментари Харесай

Премиера на „Начо On My Mind“ от Антон Баев на 17/06/18 ч.

Издателство „ Коала прес “ кани на премиера на книгата „ Начо on my mind “ – документални мемоари от изявленията с една от най-забележителните сплотяващи фигури в българската просвета от втората половина на ХХ век Атанас Кръстев – Начо Културата.

Изданието се посвещава на 100-годишнината от рождението на „ Кмета на Стария Пловдив “, както приживе журналистът Методи Танев назовава Атанас Кръстев, въпреки резерватът в никакъв случай да не е бил със статут на кметство, камо ли на община.

В книгата „ оживяват “ скъпи за българската просвета създатели – художници, писатели, артисти, музиканти, вмъкнати в своето време с достоверността на речта и загатна на самия Начо Културата
Модератор Амелия Гешева. Със специфичното присъединяване на актрисата Йоана Буковска и скулптора Вежди Рашидов.
Книгата е спечелила Награда „ Пловдив “ в категория „ Журналистика в областта на културата “ за 2022 година

17 юни, петък / 18 часа

Културен център на Радио Пловдив, Студио 1

(Пловдив, улица Дондуков-Корсаков 2)

Заповядайте!

Начо ще се радва да ви събере!

Интро

Преди месец попитах племенника му по кое време умря Начо[1]. Не за датата – нея я знам, – за годината. Иван сподели, че този ноември ще станат две години без Начо. Не повярвах. Имах възприятието, че Начо го няма най-малко от десетина години.

За човек, който работи във ежедневник, времето не просто лети, то излита. А времето на Начо си стоеше все там – на върха на Трихълмието. За първи път изпитах възприятието, че моето – че нашето време – си отива, а неговото е спряло като стрелка на негоден часовник.

Тогава разбрах, че моят вътрешен часовник има нужда от сходна стрелка. Вечна
стрелка. Извадих батерията и стопирах часовника…

През септември 97-а за първи път изпитах нужда от реституция. Усетих изведнъж – като лъх от невидимо крило – да минава през мен оня извънреден свят на майстора реставратор. Ужасяваше ме скоростта, с която самосвалите на съвремието изсипваха ремаркетата с пясък върху към момента живите пловдивски торсове. Това не беше опит за предпазване, то бе ликвидиране без съд и присъда.

Знаех, че не мога да го спра. Но желаех да се опълчва. Разбира се, оръжията на един писар са прекомерно скромни. Понякога напряко смешни и ненужни. И въпреки всичко. Въпреки това. Все още.

Смисълът на един живот не може да бъде покрит.

С моя другар Красимир Димовски ходехме у Начо в ранния следобяд. Срещите ни продължиха няколко седмици. Обитателят на „ Червеното пони “ вадеше бутилката уиски, а аз – касетофона. Начо, дано го кажа, се притесняваше от записващата техника. Подушваше я, по този начин както откритите хора надушват клеветник. Съмняваше се в записа, не в казаното. Отпиваше от уискито и самичък се чудеше по какъв начин ни е уйдисал на акъла да споделя.

Тия мемоари са плод на съпротивата ни против самосвалите на времето.

6 май 2005 година

***

И в този момент още слушам тоя муден, изтощен смях.

Начо отпива от уискито, а кубчето лед от дълго време се е стопило. Само чашата е изпотена извън. Сигурно по този начин се потят и ангелите, когато изискат от свети Петър ключа за парадайса. Ама Петър, нали е светия, не го дава току-тъй. Хеле пък на някакви си новоназначени ангели.

А какво стана след това ли?

Ами Начо отлетя и нали си е ангел по рождение, получи ключа от свети Петър, и в този момент не пуска никой да припари с неприятни намерения в парадайса. Знам, че му е мъчително, като гледа какво става с неговата пловдивска невеста – Стария град.

И когато завали над града, знам, че това са сълзите на Начо.

_______________________________

[1]  Атанас Кръстев (Начо Културата) е роден на 17.09.1922 г. в Асеновград. Почива в Пловдив на 25.11.2003. Този ръкопис, достоверни мемоари от изявленията с Начо Културата, излизали във в. „ Марица “ през 1997 година, е в памет на 100-годишнината на „ Кмета на Стария Пловдив “, както го назовава приживе журналистът Методи Танев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР