Изданието Venturebeat помоли специалистите по изкуствен интелект да споделят визията

...
Изданието Venturebeat помоли специалистите по изкуствен интелект да споделят визията
Коментари Харесай

Прогнози в сферата на изкуствения интелект за 2024 година: очакват ни предизборни сътресения по целия свят

Изданието Venturebeat помоли експертите по изкуствен интелект да споделят визията си за развиването на тази промишленост през 2024 година Очакванията са умерено оптимистични: конкуренцията сред разработчиците ще се ускори, моделите с отворен код ще настигнат опциите на GPT-4, фирмите ще употребяват нови масиви от данни, ИИ ще стартира интензивно и всеобщо да въздейства върху мнението на гласоподавателите и ще обърка изборите в целия свят.

През 2023 година светът бе безусловно връхлетян от цунами от ИИ технологии, за които футуролозите даже не можеха да мечтаят. След стартирането на ChatGPT от OpenAI през ноември 2022 година чатботовете и невронните мрежи започнаха да стават все по-съвършени. Появиха се закони, контролиращи тази област, знакови правосъдни каузи и нужда от повече запаси – електричество, микрочипове и карти памет. Сега специалистите обобщават миналата година и предвиждат какво да чакаме от изкуствения разсъдък през 2024 година

OpenAI против Anthropic

Този стартъп потегли по петите на разработчика на ChatGPT. Той е учреден през 2021 година от сестрата и брата Даниела и Дарио Амодей, които преди този момент са работили в OpenAI и са заемали високи позиции. Те знаят доста от тайните на главния съперник, плюсовете и минусите на най-популярния чатбот и какви артикули възнамерява да показа Алтман в близкото бъдеще. През март 2023 година, когато OpenAI разгласи стартирането на GPT-4, Амодей за първи път показа асистента с изкуствен интелект Claude, който може да се конкурира с ChatGPT. Неотдавна Anthropi изобретиха способ за понижаване на отклоненията на огромните езикови модели и възстановяване на точността на отговорите. Актуализираният чатбот Claude 2.1 може да обработва до 200 000 контекстни маркера, което почти подхожда на 150 000 думи или 500 страници текст. Дори GPT-4 не може да се оправи с това.

Експертите чакат през идната година ИИ плановете да се борят за публика, надарени експерти и великодушни вложители. На Anthropic следва кръг на финансиране, в който стартъпът ще получи 750 млн. $ от Menlo Ventures. От друга страна, OpenAI няма желание да отстъпва: компанията желае да набере най-малко още 10 милиарда $ и да доближи пазарна капитализация от 100 милиарда $.

Моделите с отворен сорс ще догонят GPT-4

В началото на месец декември френският стартъп Mistral AI пусна на пазара нов артикул – огромния езиков модел Mixtral8×7B, който превъзхожда GPT-3.5 в множеството проби. Главният изпълнителен шеф Артур Менш съобщи по френското национално радио, че през 2024 година ще показа модел с отворен код на равнището на GPT-4.

Говори се, че Meta има сходни проекти – компанията се приготвя да показа ИИ Llama 3, който ще бъде еднакъв по благоприятни условия на GPT-4. Това ще стане през първата половина на 2024 година Освен че е с отворен код, моделът има и друга специфичност – разработчиците му деликатно събират противоположна връзка във тип на отзиви и рекомендации от програмисти, специалисти и консуматори. В резултат на това клиентите ще могат да кажат на компанията какво да се добави към актуализацията на невронната мрежа и какви нови функционалности желаят да видят.

Въздействието на изкуствения разсъдък върху изборите

Политолозите чакат изкуственият разсъдък да довежда политиците до триумф и да назначава президенти. Итън Буено де Мескита от Чикагския университет споделя:

„ 2024 година ще бъде изборната година на изкуствения разсъдък, както 2016 и 2020 година бяха изборните години на обществените медии (информацията от тях повлия най-вече на мнението на избирателите). Обществото ще стане очевидец на това, по какъв начин технологиите въздействат на политиката “.

Нейтън Ламбърт, откривател в Института за изкуствен интелект „ Алън “, счита, че дийпфейковете и чатботовете ще трансфорат президентските избори в Съединени американски щати в цялостна неразбория. Медиите не всеки път могат да създадат разлика сред истината и правдоподобната неистина, по тази причина ще стартират да популяризират подвеждаща информация. Хората ще злоупотребяват с изкуствения разсъдък, с цел да се борят с конкуренцията. В същото време ще се появяват от ден на ден закони, които да контролират ИИ технологията и разпространяването на нейните артикули.

Нови набори от данни

Материалите, върху които се образоват моделите на изкуствения разсъдък, от ден на ден притеглят публичното внимание. Те карат невронните мрежи да основават имитации, да генерират злонамерено наличие, да дават неверни отговори и да нарушават закона за авторското право. Неотдавна в LAION, базата данни с изображения за образование на генеративен ИИ, бяха открити 3600 фотоси на детска порнография. Разработчиците даже не са знаели, че моделите им са подготвени върху изображения на полово принуждение – нездравословното наличие е било подценено измежду 6,9 милиарда изображения. Сега базата данни е затворена и нездравословното наличие е отстранено, само че казусът накара AI разработчиците да се замислят за сигурността на наборите от данни, които употребяват.

OpenAI основава нови набори от данни и договаря с компании от трети страни за легално закупуване на бази данни от тях.

Ефективният алтруизъм против ефикасния акселерационизъм

Тези две посоки отразяват методите към създаването на ИИ и бъдещето на тази технология. Ефективният алтруизъм (ЕА) се стреми към развиването на изкуствения разсъдък, само че се преценява с вероятните хипотетични проблеми в тази област, като да вземем за пример протест на машините. При този метод фирмите изразходват големи суми пари за обезпечаване на сигурността на AI и за създаване на принадлежности за неговото ръководство. Към сегашен ден ИИ моделите се възприемат като непредсказуеми и способни да навредят на цялото човечество, в случай че не бъдат овладени.

Ефективният акселерационизъм е философско придвижване, което предизвиква развиването на ИИ технологиите непременно. Привържениците му преглеждат ИИ като еднопосочно богатство, а необятното му потребление като единствения етично допустим избор. Те не имат вяра, че изкуственият разсъдък може да навреди на хората, и желаят анулация на всички ограничения, ограничаващи развиването му.

Привърженици и на двете течения има измежду разработчиците, учените, вложителите и политиците. През 2023 година яростният им спор на тази тематика към този момент е в медиите. През 2024 година специалистите чакат тези диспути да станат по-многобройни и от ден на ден хора да ги наблюдават. ИИ ще се трансформира в обект на интернационално правно контролиране. В допълнение към тези два метода ще се появят и нови, които ще пазят „ третия път “ на изкуствения разсъдък.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР