Избирателите в Хесен ще отговорят в неделя на въпроса дали

...
Избирателите в Хесен ще отговорят в неделя на въпроса дали
Коментари Харесай

Германската провинция Хесен решава дали да се премахне смъртното наказание

Избирателите в Хесен ще отговорят в неделя на въпроса дали желаят тяхната провинция - последната, в която има смъртно наказване - да го отстрани, съобщи Ройтерс.

Успоредно с изборите за районен парламент в провинцията ще има референдум дали да бъдат подкрепени редица промени в районната конституция и политиците се надяват с това най-накрая да се постави завършек на датираща от десетилетия особеност.

Както и останалите страни в Европейския съюз, Германия забрани смъртното наказване и това е вписано в националната й конституция от 1949 година Но конституциите на някои провинции, като Хесен, датират отпреди федералната. Всички провинции с изключение на Хесен - една от най-богатите и най-населените - към този момент са въвели локална възбрана.

Конституцията на провинцията не е била осъвременявана до момента частично, защото не е било належащо - федералната конституция взема връх над районните, сподели Юрген Банцер - християндемократ, членуващ в комитета на църквите, профсъюзите и общностните организации, който е изготвил поправките.

Има обаче и друга причина: Хесен е единствената провинция, където народът се произнася по измененията в конституцията.

Имаше рисковия, че в случай че някое ужасяващо закононарушение бъде осъществено тъкмо когато Хесен гласоподава дали да отстрани смъртното наказване, вотът може се обърне в неправилна посока, изясни Банцер.

Премахването на смъртното наказване е една от 15-те ремонти, които ще се гласоподават в неделя. Част от останалите са свързани с правата на децата, равенството на половете, европейското единение и устойчивата околна среда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР