Ивицата Газа вече остана без какъвто и да е източник

...
Ивицата Газа вече остана без какъвто и да е източник
Коментари Харесай

Ивицата Газа вече е без електричество

Ивицата Газа към този момент остана без какъвто и да е източник на електричество, откакто свърши горивото в единствената централа на територията.

 

Без ток лечебните заведения би трябвало да разчитат на генераторите си за незабавни случаи. Те обаче ще са задоволителни единствено за 2 до 4 дни, предава „ Ал Джазира “.

Няма да има и течаща вода, нито работещи асансьори в постройките. Още тази нощ в Газа ще настъпи цялостен мрак. Няма по какъв начин жителите да зареждат телефоните си, нито да гледат телевизия, с цел да се осведомят за протичащото се.

 

Цивилните поданици на Газа всъщност са подложени на " групово наказване ", както споделят филантропичните организации, помагащи на палестинците.

 

В изявление за Би Би Си представителят на Норвежкия съвет за бежанците в Ивицата Газа Хозаифа Язиджи акцентира, че цивилни не би трябвало да стават цел при никакви условия.

 

" Поглеждам през прозореца и хората просто тичат по улиците на Газа и не знаят накъде да отидат. Няма вяра ", сподели Хозаифа Язиджи, отбелязвайки, че жителите на Газа нямат заслон и не могат да избягат на никое място.

 

По-рано израелското министерство на защитата предизвести, че следствията от ударите за Газа ще бъдат тежки.

 

" Претърпяхме извънредно тежки загуби... Това обаче няма да ни спре и няма да отслаби нашата увереност ", сподели представителят на израелското министерство на защитата Йонатан Конкрикус.

 

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че действията на Израел в Газа към този момент може да са нарушили интернационалното право, като той акцентира необходимостта ЕС да продължи да финансира палестинската власт след атаката на " Хамас " против Израел в събота, написа европейската редакция на " Политико ".

 

Още в събота Израел спря електроподаването към Газа, а от през вчерашния ден вкара и цялостна блокада на Ивицата с разпореждане „ без ток, без храна, без вода “. На територията с размер едвам 365 кв. км. живеят околко 2.3 млн. палестинци.

 

Пети ден Израел продължава да нанася интензивни въздушни удари против Газа, в отговор на съботното нахлуване от страна на палестинската формация Хамас, оповестява Българска национална телевизия.

 

2200 са жертвите и от двете стани на спора 5 дни след началото на войната сред Израел и Хамас. 1200 са убитите от израелска страна, а над 1000 цивилни палестинци в Газа са починали при израелските ракетни удари.

 

Израелската войска се готви за широкомащабна атака в линията Газа - мобилизирани са 360 000 резервисти. В плен на палестинската формация остават минимум 150 израелски заложници. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР