Ивайло Константинов – КАП и Димитър Димитров – КАПБ, в

...
Ивайло Константинов – КАП и Димитър Димитров – КАПБ, в
Коментари Харесай

Ивайло Константинов, КАП и Димитър Димитров, КАПБ: Петков лъже – нямаме среща – ще подкрепим животновъдите и работодателите

Ивайло Константинов – КАП и Димитър Димитров – КАПБ, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Оставката на Петков, Василев, Събев, Караджов

Беновска пожела да изгледат последното изказване на превозвачите от Българска телеграфна агенция тази седмица и поискването на оставката на четирима министри.

Превозвачите Милтенова, Димитров, Лалова, Арабаджиев, Радков: Оставка: Кирил Петков, Асен Василев, Николай Събев, Гроздан Караджов

Магдалена Милтенова – Конфедерация на автобусните превозвачи, Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи в България, Йоана Лалова – Европейски транспортен клъстер, Христо Радков – Българско обединяване на водачите и Йордан Арабаджиев – Съюз на интернационалните превозвачи дават отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Българска телеграфна агенция от 28-ми април 2022 година

Илиана Беновска: Вчера Кирил Петков персонално отговори на мой въпрос от какво сте недоволни! Той сподели, че се е срещал с вас, имаме го черно на бяло! Публикувано е и в медиите. Каза, че са ви решени 650 милиона и не сте разбрали за това и че ще ви бъдат дадени тази седмица! Днес е четвъртък, той е в Украйна, Василев е в Брюксел! Да се надяваме в петък евентуално да получите тези 650 милиона! И четвъртото, което сподели Кирил Петков, че имате другата сряда среща. Обяснете през вчерашния ден каква беше връзката посред ви? И какви са тези 650 милиона, за вас ли са, или за някой различен?

Магдалена Милтенова: Г-жо Беновска, неслучайно нашата конференция през днешния ден се назовава „ Правителството против превозвачите – неистини и истини “! Защо това, което беше изречено през вчерашния ден също в тази зала, е, да не кажа неистина, само че лъжа! Нито са се срещали с нас, нито сме получили покана за среща последваща седмица! Освен това считам, че господин Петков по никакъв метод не разбра през вчерашния ден Вашия въпрос и отговори по тематиката за сътрудниците от пътното строителство!

Илиана Беновска: Аз се пробвах да изясня, само че Асен Василев настояваше, че вие не желаете да си плащате ТОЛ таксите!

Магдалена Милтенова: Г-жо Беновска, ние се опитваме да им разбираем от 3 месеца – повярвайте несполучливо! Нищо не можем да им разбираем! Нищо от това, което се опитваме да разбираем, те не желаят да схванат! Дали не могат или не желаят не мога да кажа. Но е реалност, че ние нямаме никакво съгласие от страна на държавното управление към сегашния миг. Не сме правили такава среща, не са ни обещавани сходни пари! В случай, че са ни обещани, а ние не сме разбрали – апелирам да ни бъдат изплатени и то навреме! Как и по какъв механизъм – дано да дефинира държавното управление! Ние ще бъдем извънредно удовлетворени и признателни, в случай че министър Василев е определил 650 милиона за транспортния отрасъл и ние ще ги получим. Тогава ще поднесем и нашите откровени извинения, в случай че ние нещо не сме разбрали! Но се притеснявам, че ние доста вярно сме разбрали обстановката, а някой различен нещо не е схванал.

Така че във връзка с питането Ви за срещи – не, не е имало срещи! Няма и да имаме, най-малко на този стадий от време не се обрисува такава среща!

Илиана Беновска: Само още нещо да уточня! Вчера бяхте доста кротки. Днес желаете оставка. Какви са проектите ви?

Димитър Димитров: Г-жо Беновска, ние декларирахме няколко пъти, че ще бъдем кротки, тъй като се надяваме и имаме вяра, че нашите претенции са рационални, експертни! Ние предлагаме неща, които виждаме, че има смисъл, виждаме, че се ползват в Европа. Знаем по какъв начин би трябвало да действа една ТОЛ система. Ние ТОЛ плащаме повече от 20 години. Това, че България „ дрема “ 15 години, с цел да вкара тази ТОЛ система – може би ние сме отговорни! И знаем по какъв начин тя би трябвало да работи. Знаем какво се случва с горивата в Европа, тъй като зареждаме. Знаем какъв брой по-икономични са камионите, когато зареждаме в Европа. Знаем какво се случва, когато зареждаме в България. И нас ни третират като едни дребни деца! Забавляват се на наш тил – ето близалка насам, близалка натам! Те даже не знаят защо сме излезли през вчерашния ден. И идващият митинг няма да бъде мирен! Ние сме задоволително диалогични и постоянно сме се разграничавали от всевъзможни политически претенции! Винаги сме имали експертно мнение. И самият факт, че целият отрасъл е тук го потвърждава още един път. Те по този начин направиха, както се майтапим с сътрудниците, къде смешка, къде истина – накараха ни да се обединим! Нещо, което може би ни беше мъчно преди този момент!

И тъй като ни забавляват от много време – то не е господин Караджов, не е господин Василев, не е господин Петков, по какъв начин ние сме имали най-евтините горива в Европа! Извинявайте, само че на вас това не ви ли е обидно? Защото ние всички вървим на бензиностанциите. И ще ви кажа, че години наред, преди господин Петков да е на власт, България е била на минимална ставка на акциза. Да ви е направило усещане да сме с най-евтини горива в Европа? Защото видиш ли, всички били с високи ставки и по тази причина елементарно ги понижили в този момент!

Илиана Беновска: Понеже споменахте господин Караджов, извинявайте, че Ви преустановявам, единствено уточнете на кого тъкмо желаете оставката? Имат ли имена или на цялото държавно управление? Или на някой съответно?

Магдалена Милтенова: Аз мисля, че ги прецизирах при започване на конференцията. Искаме оставката на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев! Заради изявлението му през вчерашния ден във връзка с транспортния отрасъл! Заради арогантното държание във връзка с нас! Защото тук, от тази естрада той сподели – стачкуват тези, които не заплащат и не желаят да заплащат, само че ще заплащат! Изключително безочливо и надменно отношение към всеки един българин! Защото всеки един българин заплаща ТОЛ системата на превозвачите – през млякото, през хляба, през медикаментите! И в случай че някой си фантазира, че ние не плащаме – това е безусловно неправилно! Направили сме информация – един рейс „ Евро 6 “, който пътува по направлението София – Бургас на годишна база заплаща 5 000 лв. ТОЛ система! Един рейс „ Евро 3 “ заплаща 10 000 лв. ТОЛ система! Може ли да ми отговори министър Караджов какво е съотношението на лекия автомобил в тонажа по отношение на 12 тонния рейс? Колко пъти е повишена ТОЛ таксата по отношение на винетната такса? И кое е справедливото в това един лек автомобил да заплаща 100 лв. на годишна база, а един рейс – 5000!

Илиана Беновска: И на Гроздан Караджов ли желаете оставката?

Магдалена Милтенова: Разбира се, че и на Гроздан Караджов желаеме оставката! И аз тук желая да попитам през вас медиите, желая да попитам ръководителя на партията Има Такъв Народ господин Станислав Трифонов – кой е суверенът в тази страна? Човекът, който години наред през ефира на БТВ, през ефира на неговата лична телевизия обявяваше и твърдеше, че суверен е българският народ, че българският народ би трябвало да се слуша, че българскияти народ е този, който би трябвало да показва своята позиция и политиците би трябвало да чуят българския народ? Кой в този момент е суверенът, господин Трифонов – Гроздан Караджов или българският народ? Защото българският народ ще бъде заставен рез ТОЛ таксата да заплаща не 2 лв. за хляба! Той ще стане 2,50! Защото, в случай че един рейс заплаща на годишна база 5 000 лв., господин Димитров може да Ви даде справката документално, 25 000 лв. годишно заплаща един камион!

Илиана Беновска: Само на двамата ли желаете оставката – на министър Василев и министър Караджов?

Магдалена Милтенова: Искаме оставката и на министър Събев! Заради това, че във вчерашния ден ние нямахме министър! Ние нямахме министър на превоза във вчерашния ден! Така, както Ви споделих през предходната седмица, че имаме прелестен разговор с Министерството на превоза, по този начин през днешния ден Ви споделям, че във вчерашния ден ние нямахме министър на превоза! Ние имахме политолог, който във фейсбук излезе с рецензия към президента Румен Радев! Извинявайте, само че ние считаме, че в това министерство би трябвало да има министър на превоза, а не министър на външните работи или по някакви други политики! Така че, откакто министър Събев счита, че вчерашният митинг на превозвачите няма потребност даже да бъде отразен по някакъв метод от негова страна, т.е. към днешна дата ние желаеме и неговата оставка!

Илиана Беновска: И в случай че не си подадат оставките – какво?

Йоана Лалова: За да довърша тона, с който сътрудниците приказват, единствено ще Ви кажа, че през вчерашния ден чашата преля! Но чашата преля и от обстоятелството, че господин Асен Василев взе да споделя, че ТОЛ таксите, разбирате ли, ние не ги плащаме! А кой ги заплаща, господин Василев? И на въпроса Ви – в случай че не получим оставките! Ние не желаеме да получаваме оставки! Ние нямаше да стигнем до искане на оставки, в случай че господин Василев не беше срам! Не беше срам за нашия отрасъл, с неговото отношение! Г-н Гроздан Караджов със същото отношение към нашия отрасъл! Аз ще ги запитам нещо друго и ще Ви отговоря! Какво стана, когато във Англия нямаше кой да кара горивата и храните? Знаете ли какво стана по магазините?

Илиана Беновска: Наеха се служители на реда!

Йоана Лалова: Да, които не стигаха! И магазините бяха празни! И бензиностанциите бяха празни!

Димитър Димитров: И не се заплащат пътни такси от този момент!

Йоана Лалова: Точно по този начин! И какво вършим ние тогава? Какво прави българският народ, когато ние спрем да работим? Обръщам се и към господин Петков! Г-н Петков, вижте си записите от през вчерашния ден! Има и медии! Вижте, че там има рейсове и камиони, които транспортират артикули и медикаменти, а не асфалт! Ние не сме пътищари, както г-жо Беновска Вие отразихте през вчерашния ден. И тези пътищари ги съставляват хора, които през вчерашния ден бяха шефове на АПИ! Ние тук не сме нито някогашни шефове на АПИ, нито на министерството! Ние сме бизнесът! Ние сме българските жители!

Илиана Беновска: И на Петков ли желаете оставката?

Йоана Лалова: И да му я желаеме, и да не му я желаеме – какъв е смисълът от упражнението? Вие разбирате ли, че няма почитание! Целта не е свалянето на държавното управление, а разговор, нуждата от почитание! Необходимостта хората да схванат, че ние не протестираме поради нашите си ползи, ето това е въпросът!

“Трябва ли да си вървят тези министри? ” попита Беновска. Константинов разяснява, че не е сюрпризиран от казаното на конференцията, тъй като не е очаквал да се случи нещо по-различно. “Арогантността, с която се срещнахме последните няколко дни, се срещаме месеци наред. Не съм склонен с колежката Милтенова, че кой знае какъв разговор сме имали, с който и да било от актуалното държавно управление, имайки поради, че от много време сигнализираме за явни битови проблеми на сектора си и в подмяна получихме така наречен конгрес с министър Събев, на който си говорихме за светлото бъдеще след 10 години, а не за обстановката сега и за това, че 160 общини са без публичен превоз ” акцентира Константинов. Той съобщи, че когато превозвачите излязат на митинг, държавните управления не просъществуват дълго по-късно. “Не знам дали това се учи в Харвард, изключително в тия курсове, които са ги карали нашите ръководещи ” сподели още Константинов.

Превозвачите ще докарат животните на животновъдите за митинг

Беновска напомни, че в предаването през днешния ден са били и животновъдите Димитър Зоров и Мария Степанчева, които са представители на отрасъл също с доста проблеми и в умозаключение са декларирали, че ще изчакат решение на проблемите до 25-ти май, в случай че до тогава не го създадат – ще изпълнят София с животни. “Какво вършиме Вие, докога ще чакате? ” попита Беновска. Димитров отговори, че са оповестили последваща дата за митинг 18 май, откакто митингът на 27-ти април не е провокирал никаква заинтригуваност у ръководещите. Той акцентира, че до тогава ще поддържат всеки един митинг, който има обективни претенции, само че се разграничават от политическите. “Ако до 18-ти май ние не помогнем по някакъв метод да решат проблемите, на 25-ти май ще им докараме на хората животните, в случай че няма с какво. Където кажат, там ще ги оставим и без друго сме решили на 18-ти да спрем да работим, да доставяме артикули за магазините, публичният превоз ще спре, само че ще имаме свободна техника – щом има животни за возене, ще ги оставим в центъра на София ” съобщи Димитър Димитров.

Спиране на автобусния превоз; Горивата в България

Беновска попита Константинов дали ще спре автобусите. Константинов отговори, че са правили предупредителни митинги и прекъсване на обслужването за ден. “След като бъркат целокупния отрасъл, който дава огромен дял от Брутният вътрешен продукт – не по-малко от 15 %, с пътищарите, които имат напълно разнообразни претенции, това значи, че или не сме на същата автомагистрала, или сме в друга страна. Очевидно става дума за нещо завалено и каквато и сигурност да заплашва, ние сме длъжни да отстоим нашия интерес – да продължим да работим ” сподели Константинов. Беновска акцентира, че това е интерес на страната, на възпитаници, на работещи, на възрастни, превозът е част от действителния живот. Димитров означи, че браншът носи 1/5 от Брутният вътрешен продукт и поради това са гневни. Той съобщи, че настояването във връзка с горивата, ще е в интерес на всички български жители – понижаване на част от акциза. “Ясно ни беше казано, че има политическа воля, а и има механизъм от Европа, има писмо от еврокомисаря по енергийните въпроси, който споделя, че от 5-6 април може да бъде понижен акцизът под минималната ставка, на която сме за дизела. Ние имаме към този момент механизъм и 20 дни нищо не се прави. По отношение на бизнеса още веднъж се изричат откровени неистини, тъй като бензинът, който не визира превозвачите, само че визира всички български жители, той не е на минималната ставка, можеше да бъде понижен доста от дълго време и тези неща нас ни ядосват. Откровените неистини, които се изричат в ефир, че не сме желали да плащаме ток, мисля, че задоволително внимание сме им отделили, че сме най-евтината страна… не, не сме най-евтината страна. Години наред сме на ниски ставки на данък, със скъпо гориво. Никой не обръща внимание какъв нефт влиза в България от сорта Урал, с който сега се търгува и за цетановото число, което в България е извънредно ниско – сред 52-54, в Европа е към 60. Именно това е повода 15 % разход на гориво да дава повече – след това приказваме за екология, за несъстоятелни неща, борим се с инфлацията – каква инфлация – вкарваме втори клас пътища ” акцентира Димитров.

Цената на горивата

Беновска разяснява, че са излезли обществени обстоятелства, за които Борисов и Каракачанов считат да сезират съответните органи за инспекция – основана в Швейцария компания “Мет енерджи ”, чиито шеф е бил Людмил Йоцов, който в този момент е шеф на “Булгаргаз ”, ще внася газ и други горива от арабска страна на доста ниски цени, както е декларирал Румен Овчаров, които евентуално ще се продават с голям марж и ще вдигне цените на най-малко 30 %. Константинов съобщи, че един от проблемите на инфлацията са високите цени на енергийните източници, които явно необичайно по какъв начин в България са малко по-скъпи от всички останали страни, инфлацията е двойно по-голяма, само че страната се оправдава с войната в Украйна и интернационалното състояние. Той разяснява, че цената на газа рефлектира доста непосредствено в публичния превоз, тъй като доста от градовете, които към момента имат подобен, работят с метанови рейсове.

Браншът на автобусните превозвачи; Комисионерите и биокомпонентът

Константинов акцентира, че ръководещите не желаят да чуят какъв в действителност е техният проблем. “Половината от брашна на автобусните превозвачи към този момент не съществува. Дайте да създадем по този начин, че най-малко другата половина да остане. Първо – работата е непривлекателна, второ – шофьорският недостиг е на всички места, само че в България по 3, по отношение на Европа. Ние пътуваме от 30 години в Европа и съвсем всички страни ни възвръщат акциза. Защо в една обстановка, в която това е разрешено от Европейска комисия и към този момент има някаква предварителна настройка във връзка с това и това би могло да помогне на сектора, за какво вместо да седнем да се разберем по какъв начин да го създадем, си приказваме за това по какъв начин 650 млн сме щели да получим – по кое време, по какъв начин и кой ще ги получи – не се знае ” разяснява още Константинов. Беновска отвори тематиката за комисионерите и основаната в Швейцария компания ЛИТАСКО, притежателят на Лукойл, както и “Мет енерджи ”. Димитров сподели, че в никакъв случай не са се тормозили да загатват тези компании и те не са казусът – казусът е, че я няма българската страна и че не пази интереса на българските жители. “Ние вървим като папагали, споделяме какви са механизмите, какви са разновидностите – подсказваме още един път, че има инструкция, която разрешава да се понижи 50 % акциза, няколко пъти са заявявали, че имат воля и повече от 20 дни нищо не се случва. Какъв е казусът биокомпонентът да се отстрани за 6 месеца и това ще е 10-12 стотинки надолу на бензиноколонката ” разяснява Димитров и съобщи, че транспортните средства вървят по-зле с биокомпонент.

18-ти май – стоп на публичния превоз; 10-ти май – поддръжка на работодателските организации

Константинов съобщи, че 18-ти май е денят, в който автобусният отрасъл ще прекрати публичния транспорт на пасажери за един ден, при крах на този митинг – решение ще бъде взето на идващия ден и може митингът да продължи за неопределен срок. Димитров добави, че разискват вид да поддържат работодателските организации, в случай че излязат на 10-ти май и по този начин няма да чакат до 18-ти май, тъй като срокът 18-ти май е бил даден за да се осъществят някои неща, само че е явно, че никой не се интересува от проблемите на сектора и се приказват неистини.

Беновска пожела да изгледат изказване на Кирил Петков в Българска телеграфна агенция, с цел да стане ясно за какви лъжи се приказва.

Кирил Петков: 650 милиона даваме на превозвачите тази седмица

Журналист от „ Евронюз “ зададе въпроси на британски и Кирил Петков и Асен Василев дадоха отговор също на британски без превод на български. Макар че конференцията от 27-ми април 2022 година беше в България, а те са български политици. Затова Беновска шеговито попита на британски „ And another very important question from Bulgaria! “ (и още един доста значим въпрос от България). Асен Василев схвана иронията и отговори по този начин:

Асен Василев: Може и на български
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР