Италианските депутати не успяха да изберат президент и на третия

...
Италианските депутати не успяха да изберат президент и на третия
Коментари Харесай

И третият тур на президентските избори в Италия не излъчи победител

Италианските депутати не съумяха да изберат президент и на третия тур от изборите за държавен глава. Засега не се обрисува консенсусен претендент, който да размени настоящия президент Серджо Матарела, съобщи Ройтерс.

Надпреварата за заемането на влиятелния пост със седемгодишен мандат остава с отворен край и на хартия нито десноцентристкият, нито левоцентристкият блок разполага с нужния брой гласове, с цел да наложи претендента си.

Това значи, че най-вероятно ще би трябвало да се търси някакъв компромис, отбелязва Ройтерс.

За на следващия ден в 10 ч. (11 ч. българско време) е очакван четвърти тур на изборите. Изходът от него може да се окаже по-непредсказуем, защото тогава броят на нужните гласове за избор на президент ще бъде доста по-нисък.

Кандидатурата на министър-председателя Марио Драги остава в играта, само че има опасения, че вероятното му избиране за държавен глава може да провокира държавна рецесия и предварителни избори, подбудени от от възможен разпад на ръководещата коалиция. Това на процедура се отразява на възможностите му да бъде определен за президент.
" Ако Драги напусне държавното управление, ще последва комплициране, което несъмнено ще трае седмици. А измежду здравна, икономическа и енергийна рецесия, това би било проблем ", сподели водачът на дясната партия " Лигата " Матео Салвини.

Сред ръководителите на главните политически сили единственият, който намерено поддържа кандидатурата на Драги за президент, е Енрико Лета от левоцентристката Демократическа партия (ДП).

В Италия президентът е основна фигура. Той има последната дума при назначението на министър-председателя и постоянно е предназначен да взема решение политическите рецесии в третата по величина стопанска система в еврозоната, където държавните управления нормално мъчно оцеляват на власт повече от година, отбелязва Ройтерс.

Високопоставен източник от Директива за птиците съобщи, че Лета ще одобри за президент Драги или някогашния ръководител на долната камара на Народното събрание Пиер Фердинандо Казини.

Днес доста от 1009-те депутати и районни делегати пуснаха празна бюлетина, както направиха и на предните два тура от гласуването, с цел да печелят време, до момента в който водачите им договарят.

За да успее дадена кандидатура на първите три тура, тя би трябвало да събере болшинство от две трети. От четвъртия тур нататък обаче този предел пада на цялостно болшинство или 505 гласа.

Това значи, че всяка от двете страни може да се опита да наложи своя претендент с вярата при тайното гласоподаване той да завоюва гласове от самостоятелните депутати или от депутати от другия лагер.

Предполага се, че към сходна тактичност би могъл да прибегне по-скоро десноцентристкият блок , тъй като поначало разполага с малко повече депутати.

Днес Франческо Боча, водеща фигура в Директива за птиците, сподели на консервативния блок, че в случай че той наложи за президент човек от своите редици, многопартийната коалиция, подкрепяща държавното управление на Драги, ще се разпадне.

Някои политици в Италия желаят настоящият президент да остане за втори мандат.

Осемдесетгодишният Матарела към този момент отхвърля сходна опция, само че все пак през днешния ден за него бяха подадени над 120 гласа, което подсказва, че доста депутати към момента се надяват той да размишления.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР