Италиански учени създадоха гъвкав фотоелемент от перовскит, който може да

...
Италиански учени създадоха гъвкав фотоелемент от перовскит, който може да
Коментари Харесай

Новите гъвкави фотоволтаични клетки от перовскит на закрито постигат ефективност от 32,5 процента

Италиански учени сътвориха еластичен фотоелемент от перовскит, който може да се употребява в самостоятелните безжични датчици, електрониката с ниска консумация на сила, интелигентните домашни устройства и други устройства за интернет на нещата. Ефективността му се дължи на пласт от тетрабутиламониев бромид, нанесен върху перовскитов абсорбер върху основа от PET. Горният пласт сполучливо понижава плътността на дефектите и усилва стабилността на триизмерните перовскитни структури.

„ Вътрешните фотоволтаични зареждания върху ултратънки огъващи се субстрати имат капацитета да ускорят софтуерните нововъведения, в случай че получават задоволително сила от изкуствената светлина, а не от слънцето “, споделя Томас Браун, един от откривателите.

Той и сътрудниците му от университета в Тор Вергата са създали детайл върху субстрат от полиетилен терефталат (PET), който спрямо други полимери като PEN е по-устойчив на ултравиолетово излъчване и шест пъти по-евтин, написа PV Magazine.

Върху него учените са построили многослоен фотоелемент: пласт от индиево-калаен оксид, електронен транспортен пласт от калаен оксид, перовскитов абсорбер, пласт от тетрабутиламониев бромид, пласта за транспорт на дупки Spiro-OMeTAD и горен електрод от злато.

Слоят от тетрабутиламониев бромид води до понижено понижаване на дефектите и нараснала непоклатимост с помощта на пласта от тетрабутиламониев бромид, което води до понижаване на рекомбинацията в клопките – значим параметър за работата на фотоволтаичните кафези на закрито. Тестовете на устройството при общоприети условия демонстрират успеваемост на превръщане на силата от 32,5%. А след 1000 цикъла на прегъване успеваемостта на клетката е спаднала единствено с 20%.

В съпоставяне с аналозите си, създадената от италианските експерти фотоклетка има 1,4 пъти по-дълъг живот на носителите, един порядък по-нисък ток на утечка, три пъти по-ниска компактност на дефектите и понижена рекомбинация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР