Италианската фотографка Летиция Баталия почина на 87-годишна възраст, предаде ДПА.Тя

...
Италианската фотографка Летиция Баталия почина на 87-годишна възраст, предаде ДПА.Тя
Коментари Харесай

Почина италианската фотографка Летиция Баталия

Италианската фотографка Летиция Баталия умря на 87-годишна възраст, съобщи ДПА.

Тя беше най-известна с опълчването си на мафията и проведената престъпност - проблеми, които поставяше в центъра на работата си.

"Страхотен фотограф, страхотна италианка " , сподели италианският министър на културата Дарио Франческини във връзка кончината на Баталия.

Letizia Battaglia, pioneer photographer who defied the Mafia, dead at 87
— Reuters (@Reuters)
Родена в Палермо , тя документира закононарушенията на мафията през 70-те и 80-те години на предишния век - интервал, белязан от възхода на Коза Ностра.

Летиция Баталия назовава фотографиите си обвинителни актове. "Аз съм делегат на съпротивата, съпротивата против насилието, корупцията, бедността, против моралния и политически безпорядък ", споделя тя преди време пред ДПА.

Баталия неведнъж снима жертвите на мафията. Една от най-трогателните ѝ фотографии демонстрира обезверен мъж, изваждащ безжизнено тяло от кола в Палермо при започване на 80-те години. Мъртвият е ръководителят на районното държавно управление на Сицилия Пиерсанти Матарела, а другият мъж е брат му Серджо, който в този момент е президент на Италия.

Today we've lost the Italian photo reporter Letizia Battaglia, a true Sicilian woman who documented the Mafia in the 70s.
Through her incredible works, she answered multiple mysterious and tremendous actions of the underworld in Palermo.
Her photographs will live forever.
— Francesco | takeuchi.eth (@takeuchifilm)
Фотографката стопира да прави фотоси на мафията, откакто съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино са убити през 1992 година

Летиция Баталия познава и двамата магистрати. Тя споделя, че е изтощена, шокирана и потресена от насилието, което като че ли в никакъв случай няма да свърши.

Фотографката се включва и в сицилианската политика. "Палермо загуби изключителна жена ", написа кметът на града Леолука Орландо в Туитър. Той назова Баталия "личност в освобождението на град Палермо от лапите на мафията ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР