ИТ директорите вече не са зад кулисите – сега са

...
ИТ директорите вече не са зад кулисите – сега са
Коментари Харесай

ИТ директорът през 2021: пет важни отговорности


ИТ шефовете към този момент не са „ зад кулисите ” – в този момент са на най-преден проект
(снимка: CC0 Public Domain)

Какво прави един ИТ шеф превъзходен CIO? Може и в миналото да е имало явен отговор на въпроса, само че той сигурно е бил прекроен и модифициран неведнъж през последните 12 месеца. Днес може да се каже, че в 2021 година положителният ИТ шеф има пет значими отговорности.

ИТ шефовете прекараха тежка 2020 година, балансирайки със комплициран набор от механически, бизнес- и управнически отговорности. Трябваше изведнъж да основат благоприятни условия за за цели екипи, като в същото време поддържаха ИТ системите, работещи от разстояние, от самото начало. Трябваше да се грижат за своите сътрудници, които бяха не просто дистанцирани, само че и прочувствено изтощени. Трябваше да се борят с цунами от виртуални офанзиви от всевъзможен темперамент.

До 2020 година ИТ шефовете и техните отдели може и да са били „ невидими ” за множеството работещи, само че ето, че внезапно поеха основна роля. 2020-а беше повратна точка за специалността на ИТ шефа, споделя Пол Коби, който е заемал позицията CIO в John Lewis Partnership и British Airways, преди да стане ИТ шеф на Johnson Matthey през април 2018 година

„ Мисля, че доста ИТ шефове претърпяха едно и също – ненадейно хората схванаха какъв брой значими са ИТ ”, споделя Коби пред. „ Като група висши мениджъри ние преминахме за три седмици през това, което в естествен темп на работа би лишило три години ”.
още по тематиката
Сега обаче ИТ водачите би трябвало да оправдаят напълно разнообразни упования. Те към този момент не са „ зад кулисите ” – в този момент са на най-преден проект. От тях ще се чака да бъдат забележими и да си сътрудничат идеално. Директорските бордове ще се нуждаят от ИТ ръководители, които могат да оказват помощ да воденето на бизнеса напред в цифровия свят.

Естествено, централна тематика в тази нова конюнктура са меките умения. Gartner споделя, че това е отражение на провокациите от миналата година и отговор на характерните благоприятни условия, които ще са нужни през идващите 12 месеца. Личното държание ще е от голямо значение.

Коби знае по-добре от мнозина какво е смисъла на общуването и на съдействието за ефикасната работа като ИТ експерт. Казва, че променената обстановка в този момент носи последствия за метода, по който се възприема. „ Мисля, че натискът се ускори. Всеки има в дневния си ред нещо по тематиката за цифровата промяна. Не мисля, че има управителен орган, който да не признава, че ИТ е на сериозния път за оправянето с бъдещето. Сега ние, ИТ шефовете, би трябвало подсигуряваме, че бизнесът ще съществува и ще съумява на следващия ден ”.

Пет са основните посоки, в които би трябвало да се съсредоточат ИТ водачите в този момент.

Разбиране на хората: „ Хората вършат бизнеса сполучлив или не, хората употребяват ИТ – а хората в ИТ отдела вършат ИТ да работят. Това е нещо явно, само че много елементарно го забравяме. Хората в ИТ отдела могат елементарно да се окажат захласнати от дадена нова технология или от стилните думички на деня. Важно за ИТ шефа е да направи по този начин, че хората да са оценени и да се развиват в добра посока.

Изграждане на съдействия: ИТ е „ групов спорт ”. Архитектурата, дейностите и хората, които построяват плановете и ръководят инфраструктурата, би трябвало да работят дейно в синхрон. В противоположен случай нито едно от тези неща няма смисъл. Хората би трябвало да работят добре дружно – и хоризонтално, и отвесно.

Оценяване на оперативната експертиза: „ Едно от нещата, които научих рано, е, че в случай че нещо се обърка в ИТ, ще разчитате на опцията за достъп до знанията на своите основни хора. Следователно от основно значение е да ценим хората, които носят знанието. Хората, които основават нововъведенията, хората, които творят и хората, които познават дадени характерни особености, да вземем за пример районните мениджъри в другите страни, би трябвало да бъдат тачени.

Въвличане на всички в цифровото: Всички приказват за цифрова промяна през днешния ден. Тук не става дума за някакъв секси интерфейс – дигитализацията касае всичко, всяко нещо в целия бизнес. Ако не бъдат ангажирани всички звена от всички равнища, организацията едва ли ще съумее да продължи напред.

Следване на бизнес-целите: За ИТ хората е доста елементарно да боравят с ИТ термини, само че бизнесът всекидневно има друга съществена цел – той борави с артикули или услуги от напълно различен темперамент. ИТ шефът би трябвало да се сложи на мястото на хората, които не схващат от ИТ, да приказва на техния език. ИТ шефът би трябвало да се концентрира в това, което бизнесът има за задача.

И въпреки всичко, въпреки че меките умения безспорно са станали по-важни за ИТ шефовете, Коби припомня, че ИТ водачите не престават да бъдат оценени по това дали подсигуряват солидни ИТ интервенции, които да поддържат непоклатимо бизнеса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР