Историята на нейния живот е добре позната в България. Тя

...
Историята на нейния живот е добре позната в България. Тя
Коментари Харесай

Силви Вартан - звездата, за която любовта, семейството и децата са най-важни

Историята на нейния живот е добре позната в България. Тя стартира от малко селце покрай Лакатник и доближава до най-големите музикални подиуми в света. Силви Вартан , френската певица с български генезис, от десетилетия е културен знак и в двете страни.

Днес тя се афишира в поддръжка на още една - Украйна . В понеделник стана ясно, че през май Вартан ще издаде миниалбум от пет песни, облагите от който ще бъдат напълно дарени на UNICEF в интерес на Украйна.

"Tози славянски народ и комшия на България ми приказва, ние имаме едно и също ДНК. Имам в репертоара си доста песни, които извикват от близо или надалеч моето детство и по-специално заточение, резистентност и независимост. Много бързо взех решение да издам този миниалбум благодарение на моя антураж и по-специално на Филип Русо ", написа певицата в изказване на своя уебсайт.

Сред петте презаписани песни в миниалбума са "Одеса " и "Марица ", като последната е отдадена на България. Част от текста ѝ гласи: "Марица е моята река, както Сена е твоята. Но единствено татко ми си спомня за нея от време на време ".

78-годишната Вартан обича да акцентира българските си корени. Тя е родена в село Искрец през 1944 г и има по-голям брат - Еди. Прекарва първите седем години от живота си в страната. Тя разказва това време като едни от най-щастливите години в живота си, макар че не не помни и тежкия комунистически режим.

"Спомням си по какъв начин с майка ми се редяхме в продължение на часове на опашка за парче самун. Комунистите бяха ужасни. Веднъж един от тях зашлеви пестник на майка ми, тъй като не ръкопляскала задоволително мощно на някакъв оратор ", написа тя в биографичната си книга "Между сянката и светлината ".

По-късно пред Българска национална телевизия споделя, че се е страхувала майка ѝ да не изчезне, по този начин както са изчезвали доста техни съседи през първите години на режима.

Вартан има "необикновена връзка “ с майка си. "Затова за мен България е страната на любовта, на спокойствието, на безгрижието ", споделя тя пред Нова телевизия.

Баща ѝ Жорж, арменец, роден във Франция, съумява да емигрира с цялото семейство от България и през 1952 година дружно се реалокират в покрайнините на Париж. Няколко години четиримата живеят в една хотелска стая.

"За мен любовта е най-важното. Тя ти се подарява, в случай че си с шанс да имаш страхотни родители. Някой ще реагира - елементарно е да се каже, когато ги имаш. Да, само че дано споделя нещо персонално. Когато във Франция бях на 7, изживяхме 4 години в една хотелска стая. Нямахме пари, само че имахме всичко - независимост и обич ", споделя Вартан пред Българска национална телевизия.

Междувременно брат ѝ Еди съумява да натрупа връзки и да стартира работа в музикалните среди. Благодарение на това по-късно фамилията се реалокира в самия Париж, а дребната му сестра записва първата си ария в дует с Франки Жордан. Така през 1961 година Вартан става звезда, а малко по-късно издава и първата си плоча.

Също с помощта на Еди певицата се среща с друга изгряваща звезда – Джони Холидей . Двамата имат дълготраен брак, изпълнен с общи турнета, раздели и рецесии. Те се трансформират в звездната двойка на Франция, а персоналният им живот става обществен.

Когато се ражда синът им Дейвид, Холидей не се отхвърля от бохемския си живот и това предизвика Вартан да изиска бракоразвод. Той обаче пробва да се самоубие и тя му дава обещание, че няма да го напусне.

По-късно певицата претърпява две тежки произшествия. При първата получава леки рани, само че нейна другарка умира. При втората Холидей е на кормилото и кара с оптималната скорост по замръзнал път, с цел да не закъснеят за концерт. Колата излиза от пътя и се блъска в дърво, а лицето на Вартан е обезобразено. Това води до следващата рецесия в връзките сред двамата.

Години по-късно публично оповестяват за развода си, а Вартан се омъжва наново за американския продуцент Тони Скоти. С него осиновяват момиче, родено в България, и остават дружно и до през днешния ден.

"Винаги съм работила със сърцето и инстинктите си ", споделя Вартан пред Българска национална телевизия. "Много е елементарно в този бизнес да се качиш на въртележката и да не слезеш от нея. Тогава губиш същността си, а не трябва да се отдалечаваш от значимите неща - любовта, фамилията, децата. Единственото, за което си коства да водиш борби ".

Днес Вартан има над 65 албума, 1500 песни и 50 милиона продадени плочи и дискове. Участвала е и в редица кинопржекции. Певицата развива дейна благотворителна активност в България. Заедно с брат си основава фондация за подкрепяне на деца в потребност.

Вартан става почетен жител на София, наградена е и с "Медал за великодушие " на БЧК за извънреден принос към филантропичните дела на организацията. Певицата има сериозна роля и в освобождението на българските медицински сестри, задържани в Либия през 1999 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР