Историкът проф. Пламен Павлов говори за Sofia24.bg относно военните действията

...
Историкът проф. Пламен Павлов говори за Sofia24.bg относно военните действията
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Путин надмина Хитлер, а Ким Чен Ун е възпитан младеж

Историкът проф. Пламен Павлов приказва за Sofia24.bg по отношение на военните дейностите на Русия в Украйна

Проф. Павлов, по какъв начин реагирахте, когато научихте новината, че Русия е почнала военни дейности против Украйна?


Пламен Павлов: С голямо отвращение реагирах към този акт на експанзия, на безскрупулна агитация и на всичко това, което направи съветският президент Владимир Путин, който в някои връзки освен доближи, само че и надмина Хитлер в своята надменност към една суверенна страна, която има същите права, каквито има и Руската федерация.

Сравнихте Путин с Хитлер. Като историк какво мислите по отношение на това къде би могла да сложи Историята тези дейности на Русия или по какъв начин най-общо могат да се дефинират?

Пламен Павлов: Дано да има история, която да дефинира това. Този човек заплашва и самата Русия. Действията се свързват с нуклеарна война. На няколко пъти и то освен през последната година плаши света с дрънчене на оръжие. Това е един рекет в планетарен мащаб. В това отношение бяха правени аналогии от западни наблюдаващи, че в някои връзки Владимир Путин се държи като Ким Чен Ун. Мисля обаче, че съпоставяне с Путин, Ким Чен Ун е един учтив юноша, в случай че мога по този начин с подигравка да го кажа.

Това, което се прави от Руската федерация и персонално от президента Путин е военно закононарушение и то не се прави от през днешния ден. Аз съм ненапълно отчаян и от западната агитация и от западните анализатори, от политиците в цивилизования свят, които сякаш от години не желаеха да виждат този нападателен звук. През 2018 година бях в Екатеринбург. Точно след президентските избори, които доста добре знаем по какъв начин се случват в съветската федерация. Там вместо да се разяснява бъдеща Русия се приказва за ракети, нуклеарно оръжие. И по този начин това, което се случва не върви от през днешния ден и има за цел да зомбира съветския народ. Аз обаче считам, че последователите на тези дейности и този вид решения в самата Русия не са толкоз доста колкото ги показва пропагандата. Украйна е жертва на непозната експанзия.

Прекалено ли е изказванието на множеството анализатори и коментатори по въпроса, че сме очевидци на Трета международна война?

Пламен Павлов: В някакъв смисъл става Трета международна война. Преди години съветският историк Успенски и нашият международник проф. Михаил Станчев, който е учен на Българска академия на науките, написаха една книга – Третата международна война. Тя беше издадена на британски, на полски и на доста езици, само че не и на български. Беше направено всичко допустимо тази книга – един Бестселър - да не се появи в България. Това се случи след Кримската рецесия и по този начин книгата споделя, че Третата международна война към този момент е почнала. Аз не желая да задавам такива апокалиптични тонове, само че заплахата от Трета международна война въобще не е дребна. Ние доста добре знаем по какъв начин стартира Първата международна война – значително изцяло неуместно. Ние от наша позиция знаем, само че тогава никой не е имал чувство за война.

Така че, когато имаме нуклеарно оръжие и мегаломански упоритости – да бъдат императори на света - на процедура вероятността от Трета международна война никога не е дребна. Това, което най-вече ме възмущава е, че в нашата страна, в Народното събрание, има сили, които работят срещу Украйна и България. Всеки се сеща, която е тази група – " Възраждане ". И тази партия е наричана патриотична. Тази група е всичко друго, само че не и патриотична. Става дума за група или партия, която обслужва непознати ползи. А другото нещо е в нашите медии, където продължава да върви хибридна агитация. Само преди няколко дни Петър Волгин в народен ефир с негови събеседници, комфортно подбрани, твърдеше, че Украйна няма право да съществува, както и други фриволности. Подобни неща са неприемливи в медийна среда, изключително в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР