Истерията на една държава от последните дни и паническият ѝ

...
Истерията на една държава от последните дни и паническият ѝ
Коментари Харесай

Адвокат от Враца: Аз няма да гледам Закритото първенство по тенис на Австралия за ваксинирани тенисисти

Истерията на една страна от последните дни и паническият ѝ смут, провокиран от един Човек са просто смайващи. Независимо от позорното решението на австралийските управляващи Новак Джокович е огромният победител. Настоящият и на процедура финален първенец на Australian Open няма да играе в шампионата, който стартира на следващия ден. Новак към този момент взе участие в нещо доста по-важно от кастриран шампионат. Новак води борба за правото на човек да избира, за правото да бъдеш себе си, за правото на спортистите да не бъдат дискриминирани по следващ фиктивен белег и за правото на публиката да гледа най-хубавите.
Няма никакво значение, че ще пропусне шампионата. Той към този момент победи. Тази година никой не приказва за Откритото състезание по тенис на Австралия. Истинският въпрос е дали този шампионат към момента заслужава да се назовава „ намерено “ състезание. Провежда се от 1905 година насам. Това несъмнено е постижение на Австралия, само че също по този начин основава за нея отговорности и упования. В последна сметка този шампионат не е за австралийското държавното управление, нито за австралийския съд. Той е за тенисистите и за публиката от целия свят. Ако австралийското общество (чрез неговото държавно управление и съд) не го схваща, то би трябвало да си зададе въпроса дали заслужава да има това събитие. Когато имаш достойнството да си хазаин и уредник на един от четирите шампионата на Големия шлем и претендираш този шампионат да се назовава „ намерено “ състезание, би следвало да имаш силите и опциите да го организираш и проведеш без да поставяш изкуствени ограничавания към спортистите, учредени на националност, раса, етнос, пол, имунизационен статус и други сходни дискриминационни условия. Ами просто да бяха споделили, че не желаят сърби и други славяни на този шампионат.
Да - живеем с вирус, който основава редица неудобства. Но в действителност ли е толкоз мъчно за Австралия да организира шампионата без да принуждава спортистите да се имунизират. Наистина ли тази страна не разполага със средства и благоприятни условия да следи положението им без да ги дели на имунизирани и неимунизирани. Пределно ясно за целия свят е, че и имунизираните предават вируса. Самата Австралия е живото доказателство за това. Стояха с месеци в изолираност. Процентът им на имунизиране е голям. Държаха Световния номер 1 в тениса в специфичен център и го третираха като скверен. Вероятно такова е държанието на страната и към други неимунизирани, идващи извън. И все пак за последните две седмици имат няколко стотин хиляди инфектирани.
Защо тогава е това делене? Защо единствено неимунизираният Новак Джокович е опасност за здравето на австралийската нация и за публичния ред? Точно той ли заразява през последните дни всичките стотици хиляди хора в тази страна? Очевидно заразява. Заразява не с Коронавирус -19, а с нещо доста по-опасно. Заразява с достолепие и с непреклонен дух.
Как Япония съумя да организира Летните Олимпийски игри предходната година без да дискриминира спортисти поради имунизационния им статус? Не съм чула Китай да слага условие за имунизиране на спортистите, които ще вземат участие на Зимната Олимпиада идния месец. Очевидно когато едно общество осъзнава каква чест е да одобри най-хубавите спортисти на света, намира средствата и методите да отговори на упованията. Ако Австралия не може да си го разреши, то честното е да го признае пред света и да се откаже от събитието.
Ако желанието на Австралия е да не позволява неимунизирани тенисисти, то може би тя би трябвало да преименува шампионата на „ Закрито състезание по тенис на Австралия за имунизирани тенисисти “. Ако това е волята на страната, то тя трябваше да я разгласи доста от дълго време, с цел да могат тенисистите да преценяват желаят ли въобще да вземат участие в подобен шампионат, надлежно да поставят ли старания за класирането си там или да се насочат към в действителност открити шампионати.
Дали Джокович заслужава да играе в Австралия? С играта и резултатите си от последните години, с класирането си на международния връх в тениса и с държанието си отвън корта дой е дал безчет доказателства, че го заслужава. Дали австралийците заслужават да гледат на тяхна земя най-хубавия в този спорт? Очевидно е, че не са пораснали задоволително за тази чест.
Като почитател на този спорт до преди няколко дни следвах във Фейсбук и Instagram четирите шампионата от Големия шлем. След фарса на австралийските управляващи и демонстрацията на цялостна некадърност да провеждат почтено съревнование престанах да последвам Australian Open. Няма да виждам нито един мач от този шампионат, тъй като той възпитава смирение, а не почитание към спортните достижения. Такова ще бъде държанието ми и към всяко друго спортно съревнование, което дискриминира спортисти на база имунизационен статус. Феновете желаят да гледат най-хубавите, а не най-послушните и най-уплашени спортисти. Няма нищо вдъхновяващо в човечета с намордници. Спортът е тестване за духа и тялото. Днес образно виждаме какво е здрав дух в крепко тяло. Виждаме и какво е купчина мускули, лишена от дух. Ако някой си мисли, че Джокович е надвит, дано единствено изчака да излязат данните за спада в гледаемостта. Организаторите на огромни спортни надпревари и техните спонсори схващат единствено от политика и пари. Когато видят тазгодишните си финансови резултати от австралийската сага ще схванат кой е победил.
Сякаш е малко това, което всеки професионален състезател понася всекидневно като тренировки, контузии и следващо лекуване, напрежение в надпреварите, ограничения в персонален проект и цялостна отдаденост на спорта с ясното схващане, че това не е специалност, която ще практикуват до дълбока напреднала възраст. Да бъдат третирани като движимости и зависещ добитък, който просто би трябвало да се боде с всякакви вещества без да задава въпроси е повече от неуместно. Едва ли някой си показва, че състезател от ранга на Джокович не употребява първокласна здравна грижа. Очевидно, с цел да вземе решението си по отношение на имунизацията се е съветвал с лекари и е преценено, че рисковете за здравето му са повече от изгодите.
Единственото задоволително ограничаване за присъединяване в спортно съревнование би било за потвърдено инфектирани, без значение дали са имунизирани или не са. Ами в случай че в хода на шампионата някой от имунизираните участниците в него се болести с Коронавирус -19, по какъв начин Австралия би обяснила неговото присъединяване, съпоставено с недопускането на потвърдено здравия номер 1?
Надявам се здравият разсъдък да надделее в спортните среди и най-много измежду уредниците на спортни събития. Публиката просто ще се отегчи да гледа посредствени изяви и ще се насочи към други занимания. Ще пристигна ден, в който стадионите, залите и кортовете ще могат да действат при цялостен потенциал и без здравни ограничавания. До тогава обаче някои спортни събития ще са изгубили вечно част от публиката си. Тя ще може да отиде без маска и без ваксина, само че няма да желае. Интересът ѝ към сходни събития от дълго време ще е загубен, тъй като в дните на тествания и жертви се посегна на правото ѝ да се любува на играта на най-хубавите.

Адвокат Боряна Тончева, фейсбук
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР