Испанската икономика спира за две седмици, макар и с ден

...
Испанската икономика спира за две седмици, макар и с ден
Коментари Харесай

Защо Испания обяви, че пикът наближава, но спря икономиката

Испанската стопанска система стопира за две седмици, въпреки и с ден забавяне, с цел да се приспособява бизнесът - от на следващия ден, не от през днешния ден. Мярката влиза в действие макар че здравното министерство в Мадрид съзира " добра посока " в болестта и всички знаци сочат, че пикът евентуално не е надалеч, а числата " се доближават до поставените цели ".

Според министъра на опазването на здравето Салвадор Ия пикът ще е при започване на април и данните навеждат на тази мисъл, откакто от 28 февруари до 16 март случаите са се увеличавали с 40% дневно, а от 17 до 24 март - с 20% дневно (миналата седмица процентът в някои дни бе малко над 10%).

Тепърва ще се пресмятат икономическите вреди, защото никой не знае какъв брой тъкмо ще продължат всички изключителни ограничения. Според в. " Ла расон " единствено " хибернацията " за две седмици може да коства над 6 милиарда на испанската стопанска система. Само в строителството, където работят над 1.27 млн. души, вредите ще са за минимум 5 милиарда евро за двете седмици. Ситуацията тревожи бизнеса, въпреки че държавното управление на социалисти и крайнолеви, в което ползите се балансират мъчно, упорства, че " няма да се поддаде на напън ".

В тази обстановка бизнесмените в Испания посрещат с комплициране концепцията, че компликациите за стопанската система, потърпевша от изключителното състояние, би трябвало да продължат.

Защо тогава управляващите взеха новите, рисковани ограничения и значи ли това, че сегашните не дават резултат?

Да се избегнат хиляди смъртни случаи

Прекъсване на веригата на заразявания, като се понижи напредването в градовете за две седмици. Целта е то да не е като в работен ден, а като в почивен, изясни през вчерашния ден министърът на финансите и представител на държавното управление Хесус Мария Монтеро.

Броят на излъчвания на болестта е свален - от болен се заразява единствено един здрав, сподели преди два дни шефът на координационния щаб за ковид Фернандо Симон, който през днешния ден даде втора позитивна проба за COVID-19. Преди инфектиран предаваше вируса на двама или трима. Мадрид има вяра, че в случай че хората не излизат, резултатът ще се усъвършенства още повече. Изглежда, изключителното състояние и рестриктивните мерки в напредването са помогнали, само че управляващите считат, че е нужно още.

 Памплона
© Associated Press

Памплона

Според испанския публицист Кико Янерас другата цел е да се забави растежът на болестта до южнокорейския. По-миналата седмица смъртните случаи се удвояваха на всеки 2-3 дни. Сега за това са нужни 3 или 4 дни, а задачата е доближаване към ритъма в Южна Корея, където за това са нужни 10 или 15 дни. Проблемът е, че даже дневното увеличение да е с 10 или 11% (имаше и такива стойности предходната седмица), умрелите ще са 10 хиляди след още седмица, 21 хиляди - след 2, 50 хиляди - след 3.

Янерас счита още, че е тревожна информацията за вероятни неточности в броя на смъртните случаи, както демонстрира разминаването от данни на испанските институции, и това може да е още един знак и за пропуски в регистрирането на умрелите от COVID-19, и за претоварването на здравната система сега.

Испанското опазване на здравето няма да издържи

А опазването на здравето в страната не бе квалифицирано за случилото се.

Освен това Испания чака в първите дни броят на приетите в болница в интензивни отделения да доближи максимума си точно при започване на април - през дните измежду планувания пик. Страната към момента изпитва прочут дефицит на здравно съоръжение макар купените милиони ръкавици и бързи проби (част от които се оказаха неточни) и неналичието на маски и подобаващи защитни дрехи даже за част от лекарите.

Икономическата " хибернация " има за цел и да се предотврати цялостният срив на напрегнатата до лимита на опциите си испанска здравна система, която мъчно би понесла продължаващ скок на инфектираните с хиляди на ден, изключително в случай че доста от случаите са тежки.

" Ограниченията са рационални, не идеални ", сподели трудовият министър Йоланда Диас в телевизионно изявление през днешния ден. " Няма импровизация... няма различен инструмент (за изкривяване на кривата на заразата), с изключение на да се изолираме. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1288)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР