Испания стартира пилотен проект, за да подпомогне малките и средни

...
Испания стартира пилотен проект, за да подпомогне малките и средни
Коментари Харесай

Испания тества намаляване на работното време, за да насърчи производителността

Испания започва пилотен план, с цел да подкрепи дребните и междинни предприятия да съкратят работното време с най-малко половин ден, без това да докара до намаляване на заплатите и в опит да подтиква продуктивността, осведоми Ройтерс.

Компаниите, искащи да получат помощ, би трябвало да разработят начини за покачване на продуктивността, които компенсират превишаването на разноските за заплати. Това заяви през днешния ден в официално съобщение промишленото министерство, представяйки проекта на стойност 10 милиона евро (10,63 милиона долара).

Тези усъвършенствания следва да бъдат въведени до една година, а компанията би трябвало да се придържа към програмата за най-малко две години.

Дебатът по отношение на по този начин наречения " Скандинавски модел ", съгласно който продуктивността нараства, в случай че се понижат работните часове, не е нов, само че набра инерция по време на здравната рецесия измежду фирмите, държавния бранш и политиците.

През първата година на плана държавното управление ще финансира отчасти разноските за заплати на компании, които понижават работните часове, като ще оказва помощ и за финансиране на образования и на разноските за ограничения за усъвършенстване на продуктивността.

Само служащи с непрекъснат контракт на цялостно работно време може да са част от програмата, а дамите би трябвало да бъдат показани съгласно каузи им в общата работна мощ на компанията.

Поне 30 на 100 от чиновниците би трябвало да понижат работните си часове, в случай че компанията има до 20 чиновници. Ако във компанията има сред 21 и 249 чиновници, то най-малко 25 на 100 от чиновниците следва да са част от проекта.

Испанският телекомуникационен колос " Телефоника " (Telefonica) предложи на чиновниците си опцията да работят четири дни в седмицата, разширявайки пилотна стратегия, която в началото включваше към 150 чиновници, само че за сметка на редуциране на заплатата с 12 на 100.



Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР