Иран изложи днес три балистични ракети на открито обществено пространство,

...
Иран изложи днес три балистични ракети на открито обществено пространство,
Коментари Харесай

В Техеран три балистични ракети бяха изложени на обществено място

Иран изложи през днешния ден три балистични ракети навън публично пространство, планувано за молебствия, в центъра на Техеран. В същото време договарянията във Виена за възкръсване на нуклеарната договорка сред Техеран и международните сили се заплитат, съобщи Асошиейтед прес.

Ракетите, известни като " Дезфул ", " Киам " и " Золфагар ", които по публични данни имат обсег до 1000 километра, са към този момент познати модели, съобщи Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война на Иран.

Дипломати от страните, които останаха в нуклеарната договорка от 2015 година - Англия, Франция, Германия, Русия и Китай, работят с Техеран за възкръсване на съглашението, което трябваше да ограничи иранските нуклеарни упоритости в подмяна на анулация на интернационалните наказания против Иран.

Във Виена участват и американски дипломати, само че те не вземат участие в директните диалози с иранците.

Споразумението се разпадна през 2018 година, когато тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно отдръпна Съединени американски щати и още веднъж наложи наказания на Иран.

Според известие на държавната телевизия изложените ракети са от същия вид като тези, употребявани за нанасяне на удари по американски бази в Ирак.

Излагането на ракетите се състоя по време на втората годишнина от офанзивите с балистични ракети против американски бази в Ирак, осъществени като възмездие за нападението от страна на Съединените щати с дрон, при което през 2020 година в Багдад бе погубен високопоставеният ирански военачалник Касем Солеймани.

След офанзивите ирански военни простъпка удариха украински аероплан с две ракети земя-въздух и убиха всички 176 души на борда. След като известно време отхвърляше, след това революционна армия на Иран обществено се извини за свалянето на самолета и упрекна чиновник на иранската противовъздушна защита, който съгласно управляващите властите е объркал Боинг 737-800 с американска крилата ракета.

През декември ирански боен съд изслуша 10 обвинени в съпричастност към свалянето на украинския лайнер.

Държавната телевизия заяви, че на централните гробища в Техеран се е състояла възпоменателна гала за жертвите, на която са участвали както фамилии, по този начин и публични чиновници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР