Иракли, Пирин, Странджа - определено ще направя всичко възможно от

...
Иракли, Пирин, Странджа - определено ще направя всичко възможно от
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса

" Иракли, Пирин, Странджа - несъмнено ще направя всичко допустимо от моя страна, с цел да ги защитя. " С тази поръчка стартира на 14 декември Борислав Сандов, вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите. В сегашния текст предлагаме цялостните изявления от изявлението пред " Дневник ".

Как се чувствате в първия си работен ден?

- Започна от рано, ще продължи до късно. Окрилен се усещам, тъй като в обществените мрежи, в персонални позвънявания, доста хора ми дават кураж за дейностите, които предстоят. И това завихря една огромна сила, която ме подвига нависоко.

Да, природозащитната сила - доста от хората, които Ви гледат в този момент, са били с Вас на улицата в отбрана на Пирин, Иракли, Странджа. Ще имате ли тази сила да отбраните тези места и като министър?

- Аз тази сила я имам. Никога не съм се отказвал от тези дела, които съм защитавал. Не съм преставал да работя, макар компликациите през годините. Единственото е, че съм се опитвал да надграждам и да употребявам разнообразни принадлежности.

Аз имам вяра в това, че гражданското присъединяване е значимо. Изключително значимо. И също толкоз значимо е и присъединяване през политиката. Само по този начин - в случай че имаме целия фронт от деяние, принадлежности и присъединяване - единствено тогава можем да осъществяваме тези другояче общи идеали, които пазиме.

А тези три места, ще съумеете ли да ги спасите от?

 Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса (пълен текст на интервюто)
© Зелени закони
- Иракли, Пирин и Странджа? Определено ще направя всичко допустимо от моя страна, с цел да ги защитя.

Иракли е тематиката, през която влязох през 2005 година по-активно в природозащитното придвижване. Иначе съм от 2000 година по първите природозащитни лагери със " Зелени Балкани ". Но включването в " Спаси Иракли " през 2005 година ме вкара в по-широката коалиция от разнообразни начинания и организации в природозащитния бранш. И аз съм дал заричане на себе си да работя за тези дела - с всички принадлежности, които имам - законни. И в този момент се надявам да мога да спомогна за това, точно употребявайки законните принадлежности.

Днес ще се опитаме да преминем през главните политики под Ваша отговорност - от една страна като вицепремиер по климата, виновен за съгласуване на дейности в цялото държавно управление, въпреки това околна среда и води - също голям сектор.

Да стартираме с една не изключително приятна тематика - Вашият роден край, Родопите, са в този момент в тежки наводнения. Плановете за риска от наводнения са под Ваша пълномощия - какво би трябвало да се направи?

- Най-вече би трябвало да се ползват. Съществуват задоволително тактики и задоволително проекти, само че те не се ползват. Една по-добра връзка с локалните управляващи, една по-добра връзка сред обособените институции, мисля, че може да направи по този начин, че да имаме по-голяма предварителна защита. За да не се стига до тези тежки последици от рисковите прояви на времето.

И въпреки това - да имаме механизми за компенсиране на хората, които са ощетени. Във всеки случай, при всички положения, ние би трябвало да създадем по този начин, че да не позволяваме загуба на човешки живот.

 Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса (пълен текст на интервюто)
© Лили Тоушек

А какво не е спазено, с цел да се стигне до такива опустошителни наводнения?

- Най-вече проблемите са от страна на инфраструктурата, която не е съобразена с такива високи талази. На второ място това са от време на време затлачени корита на реки поради изправяне на реките - още веднъж човешка активност.

И от трета страна, не са прилагани механизми и нови подходи, свързани с това когато има висока вълна, да има естествени заливни тераси - естествени решения, които да поемат тази вълна. Това не е единствено за общите решения, само че и за частните решения. Ако ние да вземем за пример употребяваме валежната вода - така наречен покривни води - ние ще имаме и по-голям метод за попиване при високата вълна на дъжд - с цел да може тя да не отива в коритата, да не чупи мостове и да не наводнява терени.

И на последно място, позволиха се през годините строителни позволения за градежи в коритото на реките, за градежи безусловно,, в огромна непосредственост до крайбрежията и избрани подкопавания. И също по този начин - позволи се изсичане на гори във водосбора, на огромни петна, които провокират сега и ерозия, и тези високи заливни талази, които се случват.

Така че - един комплекс от ограничения е. Но би трябвало човек или институция, която да може да координира. Да употребява знанията, насъбрани през годините - в България и в чужбина. И да може да приложи тези тези проекти, които другояче ги има на хартия.

Освен до наводнения климатичните промени водят и до засушаване, съответно за България - какво би трябвало да се направи?

- На първо време би трябвало да си извадим главата от пясъка. Дълго време, в това число на този пост тук, имаше хора, които отричаха климатичните промени. Десетилетия, откакто учените доближиха до консенсус за тяхното битие и за причинителя - главния извършител.

На първо време би трябвало да си извадим главата от пясъка, и то освен тук, само че и във всички институции - в цялото ръководство на страната. Сигналът да имаме вицепремиерска позиция в Министерски съвет, отговаряща за климатичните политики, е тъкмо подобен. Той е сигнал към българските институции, към българските жители - и към европейските ни сътрудници.

Необходимо е да знаем, че към този момент дъждът не е единствено напояване и богатство за почвата и за растенията, само че може да бъде буря. Може да бъде унищожителна буря. Трябва да знаем, че хубавото слънчево греене, когато се намираме в един изменящ се климат, води до огромни засушавания.

Между другото, регионът на Странджа - Югоизточна България - е застрашена тъкмо от такива суши. Те със себе си водят рисковете от пожари. И в случай че мога да го кажа по този начин - в случай че погледнем какво се случва с Гърция през последните десетилетия, може да се отговорим какво ще се случи с България през идващите. Всички тези огромни пожари, наводнения, които се случват там - ето, към този момент влизат в България.

2050 година, съгласно отчет на Българска академия на науките, половината от територията на България ще бъде в субтропичния пояс. Което значи фрапантна смяна на климата. Означава адаптиране на земеделието, на всички браншове. Това се прави с интелигентни политики, с схващане и добра връзка сред обособените институции. Иначе, в случай че тук просто в Министерството на околната среда и водите приказваме за това, само че Министерството на районното развиване и благоустройството продължава да строи мостовете ниско долу до реката - да, те ще се срутват.

Мога да дам и други образци, само че това е най-важното. Жалко, че ние малко закъсняваме с това. Но преди всичко би трябвало да си извадим главата от пясъка.

 Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса (пълен текст на интервюто)
© Изпълнителна организация по горите

Ще подкрепите ли закупуването на хеликоптери за потушаване на пожари в горите?

Това, което направих като депутат, беше да се опитам - и съумях - да събера всички отраслови институции. Оказа се, че към Министерството на защитата има съществуващи хеликоптери, които могат с ремонт и при надграждане - приспособяване към тези условия - да се употребяват за гасене на пожари. Даже внесох към актуализацията на бюджета предложение. Ставаше въпрос за 12 милиона - не кой-знае-колко огромна сума. Тя щеше да стигне за най-малко 2, само че с тези пари можеше и 4 хеликоптера да се причислят към този един-единствен " Кугър ", който ние употребяваме. Но това не беше признато от тогавашното национално заседание.

Мисля да приказвам още веднъж с институциите, тъй като това би трябвало да се заложи на друго място в бюджета при друга институция. Мисля да приказвам с институциите това да се случи. Да бъде заложено в проекто-бюджета за 2022 година и оптимално бързо да стартира този развой, с цел да можем още при пролетните пожари - да можем да реагираме на тях.

Като вицепремиер по климата ще Ви се наложи да убеждавате свои сътрудници от други ресори - по какъв начин ще съумеете да постигнете залагане на знаци за реализиране на въглеродна индиферентност в стратегиите на земеделието, горите, превоза - и на всички наранени министерства?

- На първо място, би трябвало да се сътвори - това е записано и в Националния проект за възобновяване и резистентност - Съвет за декарбонизация. Предполагам, че аз ще управлявам този Съвет за декарбонизация и в него ще влизат от всички отраслови институции представители. Той евентуално ще бъде на високо политическо равнище - най-малко заместник-министър. Това е моето очакване. Тогава ние ще имаме и самия механизъм за връзка и съгласуваност.

За благополучие, Европейският съюз има задоволително доста образци - и по този начин или другояче, законодателни рамки, в които ние би трябвало да вървим. Което ще улесни и този развой. Ако ние съблюдаваме европейските правила, ще можем да решим и тези проблеми и ще можем да си отговорим на тези въпроси.

Така че главното ще бъде това - да предавам опита от чужбина и да описвам европейската рамка, законодателна, на всички сътрудници. И, несъмнено, да ги убедя, че това може да е от изгода за всички. И че единствено дружно можем да решим този въпрос. Самостоятелни дейности на обособени институции не биха могли да го решат.

Извън климата, Вашето министерство има голям набор от отраслови тематики - и съвсем по всяка от тях има наказателна процедура. Какви ще са първите Ви стъпки по 15-те дейни наказателни процедури?

- Даже са 16 към този момент - от предишния месец имаме още една.

Вероятно - това, което е най-лесно да се случи. Имаме процедура, обвързвана с едно към този момент взето от съда неоправдателно решение - по отношение на Калиакра и унищожените степи там. Изпратили сме на Европейската комисия проект по какъв начин да бъде обезщетено това. Защото ние няма да можем да възстановим на самото също място, където са унищожени тези степи. Но това, което сме изпратили като предложение, съществува като финансов инструмент. Трябва да откупим - да отчуждим - степи от притежатели на терени в съседство, които да можем да прилагане в природозащитните действия. Има европейски средства за това. Просто би трябвало да го използван.


Опожаряването на степите през 2016г. е едно от уврежданията, които би трябвало да бъдат обезщетени

Така че това ще е може би едно от първите неща, които ще направя. И които ще дадат образец също. Тъй като ние имаме в съдружното съглашение заложени сходни механизми.

Нека да го кажа обаче ясно - това не е национализация. Да не тръгнат някакви опити в този момент да се спекулира с това. Такива практики съществуват - в случай че страната е продала такива терени и на тях са се случили избрани действия, тя сега може и да откупи прилежащи на тях, с цел да може да възвърне природозащитния статус на този регион. Това са предписанията. Това е написано, просто не се е изпълнило - по тази причина и споделям, че може доста елементарно и бързо да се извърши.

Оттук нататък допустимо ли е да има повече бистрота за отговорите на България до Европейската комисия по наказателните процедури?

- Това е основно значимо. Аз се срещнах с връзката, която е изпращала българската страна по наказателните процедури. Понеже бях ръководител на парламентарната комисия по околна среда и води и изисках от тогавашния длъжностен министър Асен Личев цялата тази документи и информация.

Чудя се каква дума да употребявам... Но - на моменти те нямат нищо общо с въпросите, които са заложени. Не ми се мисли по какъв начин са гледали на България чиновниците в Европейската комисия, които задават въпрос за едно, а получават отговор за нещо тотално друго. Това сигурно ще би трябвало да се усъвършенства доста.

И това е един от първите сигнали, който аз ще дам на Европейската комисия - че връзката по всички наказателни процедури ще бъде доста друга. Ще бъде справедлива. И ще бъде по тематиката.

А ще бъде ли обществена?

- Част от документите за жалост самата Европейска комисия не разрешава да бъдат обществени - когато има избрани срещи. Такива са условията. Но това, което може да бъде обществено, ще бъде. И като цяло, всичко това, което законът не ни не разрешава да бъде обществено, в това министерство ще бъде обществено.

Едно от първите неща в това число е всички регистри за постъпили капиталови планове ще стоят на заглавната страница, най-малкото като линк, на страницата на районната ревизия по околна среда. Защото ние не би трябвало да научаваме за избрани планове, чак когато към този момент дойдат багерите. Това е основно значимо.

Това е добре и за бизнеса. Всички тези непрозрачни дейности нормално се употребяват и за опит за корупция напън по отношение на бизнеса. Българският бизнес би трябвало да е наясно, че ние ще създадем всичко допустимо нещата да са на ярко. И нещата да са предвидими, и да са ясни. Това е добре и за природата, и за бизнеса.

всичко това, което законът не ни не разрешава да бъде обществено, в това министерство ще бъде обществено.
 Борислав Сандов

И това понижава корупцията. Едно от основните планове на това държавно управление, за което аз доста се веселя, и това е една от аргументите да вляза с подобен порив в тази си позиция, е нулевата приемливост към корупцията. Прозрачността е най-силното оръжие.

Споменахте пилотни за България действия - изкупуване на частни парцели, с цел да бъдат местообитанията в тях предпазени. Друга самодейност, която до момента България не е виждала, макар че на други места има процедура, са правила и законодателство за, шумово замърсяване, миризми. Как смятате да методите по тези тематики?

- България би трябвало да приложи европейското законодателство. Още нямаме почнала процедура, само че в случай че не се задействаме, ще имаме и там. Има европейски рамки и би трябвало да ги използван.

Част от тях са малко сложни. Трябва да знаем, че измерването на миризми, да вземем за пример, много мъчно се реализира, чисто софтуерно. Но изкрючвайки субктивния фактор, има анчин да се мерят такива миризми с посещаване на място, когато те са доста наситени. Ние знаем за съществуването на такива проблеми най-малко на няколко места в България и хората там чакат ние да предприемем такива дейности.

Едно от тези дейности, което би трябвало да се свърши много бързо, е ние да напишем законопроект, който да дадем в Народното събрание. Той ще е обвързван с хармонизация на европейското законодателство в това отношение, което да бъде приложено в България, с цел да можем да решим проблемите на тези общности. Силно се надявам, че ще имаме и добра връзка с сътрудниците ни от Министерството на здравеопазването. Допреди 15-тина години функционираше една Наредба №7 на Министерството на здравеопазването, която създаваше задължението избран вид индустриални процеси да се случват на най-малко разстояние - тъй че да има някакъв буфер - сред обитаемо място и този обект.

Мисля, че това е потребно, с цел да не се сблъскват ползите на бизнеса и на локалните общности. Това би било потребно за всички.

 Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса (пълен текст на интервюто)
© Юлия Лазарова

Презастрояването е една от огромните тематики във Вашия сектор. Имаме наказателната процедура за погрешно осъществяване на оценка на въздействието (ОВОС), имаме и дългогодишна процедура да се реализират проекти и градежи без осъществени оценки за въздействието и оценки за съвместимостта със предпазените зони, макар че е трябвало. Такива противозаконни градежи - както доста Водноелектрическа централа в " Натура 2000 ", както градежи в зони по Черноморието - към този момент са факт. Ще се извърши ли подобаваща оценка в този момент и ще бъдат ли отстранени тези градежи, в случай че оценката покаже, че строителството е в нарушаване на законодателството?

- Това е доста значима тематика, към този момент имаме наказателно дело и по тази тематика в Съда в Люксембург. Между другото, имаме 4 наказателни каузи против България в съда в Люксембург, всичките са в бранш " околна среда ". И едно от тях е това - по отношение на " Натура 2000 " мрежата и неналичието на проекти и цели за ръководство. Имам диалози с вицепремиера Василев, тъй като в случай че ние не предприемем незабавни дейности в тази посока, има риск няколко плана, които са на стойност стотици милиони да бъдат спрени. Или да би трябвало да възвръщаме финансиране по тях, поради неналичието на осъществяване тъкмо по този аршин.

Отделно новите стратегии на Европейския съюз - към този момент не се назовават " оперативни ", новите финансови стратегии също изискват такива оценки. И в случай че ние не ги създадем, ние не ги създадем задоволително в точния момент, безусловно започвайки от през днешния ден, ние рискуваме към България да не дойдат милиарди. Които са за развиване, които са за деяние в доста необятен набор от сфери.

Така че мощно имам вяра в хората, които ще предложа и които, уповавам се, да встъпят в прилежащите тук кабинети, от моя политически кабинет, заместник-министърът, който ще дава отговор за тези неща, с цел да може доста бързо да се стартира работа по това нещо. И България освен да не претърпи вреди, само че и да не пропусне изгоди. Това ще бъде друго предпочитано деяние, което би трябвало да стартираме.

А към този момент случилите се градежи без оценка за съгласуемост, в случай че оценката покаже, че има спор с " Натура 2000 " - по какъв начин ще се справите с тях?

- Според закона. В закона има написани и едното и другото. Има институции, които могат да го потвърдят и затова да наредят използване на закона. Възможно е в избрани случаи да става въпрос за разрушение на нещо към този момент съществуващо и издигнато.

 Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса (пълен текст на интервюто)
© Dronburgas

Ще прилагате ли ЗОПОЕЩ - закона, който постановява, че към този момент породените увреждания би трябвало да бъдат възобновени?

- Разбира се. Това е доста значимо, това е доста значимо. Защото единствено по този начин ще имаме и превантивния резултат. За всички тези, които считат, че - да, те ще нарушат закона, да, ще си платят нещо, само че това ще остане. Имаме задължения към европейското законодателство, към българското законодателство, към българската Конституция. Те би трябвало да бъдат прилагани. В това число и този закон.

Каква е визията Ви за Черноморието? В челен парламент Вие участвахте в самодейност за краткотраен мораториум върху ново строителство, до момента в който не се вкарат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) за по-добра отбрана на зони А и Б - най-близките до морето?

- Вярвам, че сътрудниците в Народното събрание ще имат поради тази тематика. Ние го имаме в държавното съглашение - да поставим оптимални старания за промени в ЗУЧК, с цел да не се позволява там ново застрояване. Но това в действителност е при тях.

Мораториумите са законодателен акт на Народното събрание. Не могат да бъдат препоръчани отсам. Аз бих поощрил, бих дал мнение.

Но, несъмнено, мораториумът е единствено краткотрайна стъпка. Важното е да се промени Законът за устройство на Черноморското крайбрежие и да се изпълнят първите четири точки то него - задачите, поради които е основан. И точно едно от основните неща е да опазва зоните с богато биоразнообразие по българското Черноморие. Така че промени са нужни.

Аз имам вяра, че - също записано в съдружното съглашение - с изключение на бреговата част ние ще можем да защитим и част от акваторията. Със специфичен статут на предпазена акватория - по този начин, както тези практики се ползват в други страни. За да може да съществуват тези диви кътчета вътре в морето, в които не е допустима никаква друга с изключение на научна активност. Това ще бъдат естествени " детски градини " за рибата, затова риболовците ще имат по-добър улов в другите места. Но това ще бъдат и зони, в които да съхраним биоразнообразието си, да позволим да се прави по-добра научна активност. Така че това е за Черно море.

 Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса (пълен текст на интервюто)
© Георги Кожухаров

А във връзка с бреговата зона - мисля, че ние в бранш " туризъм " сме приели тактика, която е " Едно място - 100 преживявания ". Нeка да не е единствено преживяването на бетонния туризъм по Черноморието. Нека да създадем благоприятни условия и условия за всички форми на туризъм.

Което значи - в случай че ние сме наситили с огромни комплекси, би трябвало да оставим другите места за различен вид туризъм, който да се развива. Защото " туризъм " не е единствено леглова база в хотел. Туризмът е разнообразни форми за настаняване, за преживяване, за завършения. Ние би трябвало да развиваме туризма там - не като ощетяваме околната среда и не като се концентрираме в един метод към него.

 Борислав Сандов: Публичността е добра и за природата, и за бизнеса (пълен текст на интервюто)
© Вера Стаевска, Личен списък

Говорим си за морето, само че туризмът значително е обвързван с планините. Които пък значително са във вашия сектор - най-високите елементи са в трите национални парка, ръководени от Министерство на околната среда и водите: " Пирин ", " Рила " и " Централен Балкан ". Как ще помогнете за по-добрата им отбрана и за това надлежно те да са по-добра база за туризъм?

- На първо място: хората, които са заети в дирекциите на националните паркове, са ощетени. Заплатите им не са се повишавали от дълго време. И те са с едни от най-ниските заплати изобщо в държавната администрация. За тези хора би трябвало да бъде обновено възнаграждението. И те би трябвало да бъдат оборудвани - въпреки че с оборудването нещата почти са се случили с предходното държавно управление.

Имаме обща идея да вземем за пример за горските чиновници и за чиновниците в националните паркове. С сътрудниците се надявам да стигнем до общ метод. Трябва да има рейнджъри, нагледно казано. Рейнджъри, които имат ресурса да пазят тези планини. И имат опция да го вършат - като обикновено заплащане и естествени условия на труд. Това е във връзка с чиновниците и административната уредба.

Отделно би трябвало да погледнем проектите за ръководство, каквито има за всеки народен парк. Трябва да погледнем какво е написано в тях. Аз съм уверен, че има доста неща, които не сме изпълнили. Дали поради липса на запаси, дали поради липса на политическа воля. Но това ще би трябвало да се случи.

Другото е да обменят добре информация и положителни практики. Както между тях, по този начин и с останалите европейски национални паркове.

Има и една концепция, която би трябвало да бъде разисквана. Знам, че звучи много сензитивно, само че е допустимо в избрани елементи на националните паркове, изключително в поддържаните резервати, да е възможно единствено с лидер да се влиза. За да нямаме случаи като - някой си е запалил огън и по тази причина сме си запалили националния парк.

Друго нещо, което е доста значимо, е че на България може би са ѝ малко три национални парка. Трябва да забележим дали има благоприятни условия за отделяне на още един или два. И по-добра връзка по какъв начин това да бъде от изгода на хората.

Вероятно ще има. Но отвън тази голяма тематика, бяхме очевидци преди месец на доста фрапиращ случай на нарушаване на природозащитното законодателство в народен парк " Централен Балкан " -. Съобщение за закононарушението няма нито на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите, нито на дирекцията на парка, те не дават отговор и на въпроси. Има следствие, само че на въпросите за развиването му не се дават отговори, а до момента даже потвърдените случаи на бракониерски лов са наказвани единствено алегорично. Какво ще извършите Вие?

- Изключително неприемлива. изцяло възможно е сходни практики да се случват. Те не са единствено в несъгласие със закона, те са в несъгласие с морала, с полезностите, които ние би трябвало да имаме като общество. Има територии, в които ние би трябвало да съхраним най-ценното от нашето естествено благосъстояние.

Не мога да си показва по какъв начин и за какво някой е направил " чадър " върху този случай. Но това, което аз мога да направя, е да стартира да " дълбая " там. И да запитвам прокуратурата открила ли е кой е и по този начин нататък.

А другото е - мисля, че за това би трябвало разпореждане на Министерски съвет - да бъдат обновени глобите при сходни нарушавания.

 <a href=
© ДНП Пирин

., за което към 2021г. наказванията са алегорични -

Споменахте малко по тематиката за фрагментите. Освен използване на конкурсния принцип, по какъв начин ще осигурите това те да не престават да се показват добре?

- Конкурсният принцип е метод, който ние залагаме изцяло в това държавно управление. И Кирил Петков, и сътрудниците, които са в Министерски съвет и в обособените ведомства - ние в съдружното съглашение сме се пробвали да заложим нов метод към конкурсния принцип. Именно с цел да нямаме шуробаджанашкия метод, който до момента действаше - или по този начин наречените " калинки " в разнообразни ведомства. Като с това не желая по никакъв метод да обидя калинките.

Този метод демонстрира първо, че ние ще имаме транспарантен развой. Второ, че няма да има предупреден завършек на тези процедури. И трето, че ние търсим експертното начало и деполитизацията на институциите. Това е основно значимо.

Тук ще бъде прибавен същият метод. Има много незаети места. Има хора, с които евентуално ще се разделим, тъй като не са си свършили работата. Така че мощно имам вяра в този принцип и метод - на транспарантните състезания.

Въпросите по ресора Ви са безкрайни. Той включва въздух, боклуци. Проблемите там са тежки. Но защото времето ни е лимитирано, ще Ви задам единствено още два въпроса.

Дали Ви е допустимо да си визиите, че природозащитните организации може да се окажат в обстановка, в която да би трябвало да стачкуват против Ваши решения?


- Силно се надявам да не стигнем до подобен миг. Ще ми бъде извънредно неприятно. Но в случай че е въпрос на някакво недоумение, или в случай че аз съм позволил някаква неточност, то сигурно ще поканя всички тях за разговор и ще търсим решение на въпроса.

Но, преди всичко - уповавам се да не стигнем до такава степен. Говоря за същинските природозащитни организации, те да не са протестиращи пред моя кабинет.

С благопожелание за плодотворен първи работен ден, какво очаквате с неспокойствие?

- Предстои ми среща в Министерски съвет през днешния ден, следва ми среща със чиновници в министерството.

Както и подготовка за пътуването ми до Брюксел идващия понеделник, когато ще имаме интензивна работа със Съвета на министрите по околна среда - където от 2 години не е стъпвал български министър. Всъщност, сигурно повече от две години. И няколко срещи на високо равнище, в които да предам общия дух, който тук се усеща - на смяна. И да потърся подпомагане от страна на европейските ни сътрудници за това ние по-успешно да създадем този преход.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР