Ирак няма закон срещу домашното насилие, убийствата на жени в

...
Ирак няма закон срещу домашното насилие, убийствата на жени в
Коментари Харесай

Убита от баща си: В Ирак закон срещу домашното насилие няма да е достатъчен

Ирак няма закон против домашното принуждение, убийствата на дами в фамилията остават ненаказани. Тиба Али е следващата жертва на остарялата иракска патриархална система - удушена от татко си, тъй като желала по-либерален живот. Статия на Катрин Шеър за " ".

22-годишната Тиба Али, която живее в в Турция, се прибира в родния си Ирак, с цел да посети фамилията си. Момичето е добило известност в YouTube, където споделя за релативно демократичния живот, който води в Турция, и за проектите да се омъжи за сирийския си другар. След завръщането си в Ирак Тиба е убита, като татко ѝ признал пред локалната полиция, че на 31-и януари я е удушил.

Смъртта на момичето докара до нови апели държавното управление най-сетне да одобри закон против домашното принуждение. Но даже това да стане, дали по този начин биха могли да бъдат избавени Тиба Али и доста други като нея, жертви на домашно принуждение и на така наречен " убийства на достойнството "?

Закон против домашното принуждение няма

" Не мисля, че законите могат да спрат изцяло насилието против дами тук, само че могат да го лимитират ", счита журналистката Холуд Ахмад. " Ако хората знаеха, че могат да бъдат осъдени за това, или в случай че дамите в неволя имаха къде да отидат, това би помогнало ", споделя тя. " В момента наподобява като че ли няма съществено наказване. "
Ирак няма закон, ориентиран против домашното принуждение. Правото в страната даже дава благоприятни условия на тези, които са пребили или даже умъртвили жена от фамилията, да се спасят от гонене.
В Наказателния кодекс на Ирак да вземем за пример се споделя, че обвиняванията в полово принуждение отпадат, в случай че причинителят се съгласи да се ожени за жертвата. А в случай че брачен партньор убие жена си, тъй като открие, че тя му е изневерила, оптималната присъда е три години затвор. А в параграф 41 написа, че " няма закононарушение, в случай че действието е осъществено при упражняването на законово право ". Законовите права в Ирак включват и " наказването на брачната половинка от брачна половинка ѝ... в избрани граници, избрани от закона или от обичая ".

В Ирак няма и ефикасен механизъм, който да разрешава на жертвите на принуждение да се оплачат и да получат отбрана, споделя Разав Салихи от " Амнести интернешънъл ". " Жените и девойките, които оповестяват за произшествия в полицейските сектори, неизбежно би трябвало да се приберат вкъщи, защото няма система за пренасочване, което значи, че множеството от тях няма да оповестят нищо, боейки се от следствията ", споделя тя пред Дъждовни води.

Колко дами са жертви на принуждение в Ирак?

Заради всички тези спънки е мъчно да се разбере и какъв брой дами в Ирак стават жертва на принуждение. Според формалните данни съдилищата в страната преглеждат към 15 хиляди случая на година.
Но последните изследвания на организации на Организация на обединените нации сочат, че към 75 % от дамите не биха съобщили за прояви на домашно принуждение. 85 на 100 от мъжете в Ирак пък споделят, че в случай че жена от фамилията желае да се обърне към управляващите, ще ѝ попречат да го направи.
Дори във връзка с така наречен " убийства на достойнството " е мъчно да се наблюдава какъв брой са жертвите в Ирак. В статистиката попадат доста случаи на самоубийства и самозапалвания. Според деятели фамилиите употребяват тези категории, с цел да прикрият убийствата, а локалните управляващи ги одобряват.

Само законодателство не е задоволително

" Само законодателството не може да промени културните настройки ", написа британско-кюрдската активистка Рувейда Мустафа в публикация за вашингтонския Институт за близкоизточна политика. " За да се трансформират културните настройки, обществото ни се нуждае от народен разговор, който намерено да се заеме с казуса. "

Да вземем за образец в това отношение иракски Кюрдистан, където законите в тази сфера са доста по-строги и плануват пожизнен затвор за така наречен " убийства на достойнството ". Въпреки това броят на жертвите на домашно принуждение и убийствата на дами там не е намалял.

 Иран осъди танцуваща двойка на 10 години затвор Иран осъди танцуваща двойка на 10 години затвор

Женската организация за правна помощ WOLA от град Сулеймания в иракски Кюрдистан показва, че макар по-големия брой убийства, самоубийства и самозапалвания, през 2021-а година в правосъдна система на града не е позволен нито един случай на ликвидиране на жена.

А в годишния си мониторинг за метода на потребление на закона против домашното принуждение в иракски Кюрдистан WOLA означи, че поради забавяния в правосъдната система жалбоподателките постоянно се отхвърлят от обвиняванията. Престъпленията против дами не са приоритет - приоритет се дава на убийствата на мъже. Освен това в доста общности сходни случаи се позволяват по линия на обичайното племенно право - по този начин се взема решение каква да е компенсацията.

Надеждата е в новите генерации

Салихи споделя, че никой не може сигурно да каже дали Тиба Али щеше да е жива, в случай че в Ирак имаше закон против домашното принуждение. " Но можем да бъдем сигурни, че в случай че апатията на страната продължи и в случай че причинителите все по този начин биват защитавани, ще има още жертви ", сподели тя пред Дъждовни води.

Що се отнася до културните промени, нужни за настъпването на смяна, в Ирак може би се вижда един позитивен знак: поколенчески поврат в отношението към тематиката.

Когато през 2020-а година в Народното събрание в Багдад се обсъждаше закон против домашното принуждение, иракският мозъчен концерн " Ал Баян " организира онлайн допитване. В него се включиха 13 хиляди иракчани, които дадоха отговор на 26 въпроса. Според 95 от тях удряното на жена би трябвало да е закононарушение, което се преследва от закона. 77 на 100 от участниците в допитването са на възраст сред 18 и 29 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР