iPhone има толкова много функции, че понякога е нужна малко

...
iPhone има толкова много функции, че понякога е нужна малко
Коментари Харесай

10 скрити функции в iOS, които ще променят начина, по който използвате вашия iPhone

iPhone има толкоз доста функционалности, че от време на време е нужна малко помощ, с цел да ги откриете

Емил Василев преди 9 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 20:30 | 27.08.2023

Китай тества най-голямото Гаусово оръдие в света – то може да изстрелва 124-килограмови снаряди

IT НовиниЕмил Василев - 20:34 | 28.08.2023

Учени са разгадали по какъв начин да създават тетратенит – метеоритен метал, който може да размени редките метали и да промени света на технологиите

IT НовиниДаниел Десподов - 11:20 | 29.08.2023

Нашата галактика може да е квантов компютър

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

От задаването на таймер, който да постави музиката на пауза, през потреблението на скрития бутон за заличаване на цифри в калкулатора до нивелирането на повърхности със скрития нивелир – в iPhone има безконечен лист със скрити функционалности, които могат да трансформират метода, по който употребявате вашия iPhone.

Ето 10 функционалности, за които може би не сте чували до момента, само че откакто ги усвоите те могат да трансформират метода, по който употребявате вашия iPhone.

Паузиране на музиката или подкаст посредством таймер

Нерядко потребителите на iPhone заспиват, до момента в който слушат обичаната си ария или подкаст в приложенията Apple Music или Apple Podcast. Само някои обаче знаят, че iPhone разрешава да се зададе таймер, тъй че когато той свърши, да се спре всичко, което се възпроизвежда, в това число видеоклипове в YouTube и да се заключи дисплеят.

За да зададете таймер, отворете приложението Часовник на началния екран на вашия iPhone. Изберете Таймер от вариантите в долната част на екрана. Задайте таймера на мечтаната от вас дълготрайност.

След това изберете опцията „ В края на таймера “, превъртете до дъното на менюто и натиснете „ Спри възпроизвеждане “. После натиснете „ Настрой “ в горния десен ъгъл.

Накрая натиснете бутона „ Започни “ и сте подготвени!

Използване на скрития бутон за заличаване на цифри в калкулатора

Калкулаторът на вашия iPhone няма явен бутон за заличаване, само че това е по този начин, тъй като той е прикрит тъкмо пред очите ви. Да, допустимо е да изтриете неверно въведени цифри в калкулатора и ето по какъв начин можете да го извършите. Важно е да се спомене, че методът не работи при крайни резултати.

Отворете калкулатора на вашия iPhone и въведете няколко цифри. Плъзнете с пръст наляво или надясно върху въведените цифри, с цел да премахнете последната цифра. Всеки път, когато плъзнете пръст, приложението изтрива една цифра най-после.

Освен тази комфортна функционалност, калкулатора има „ теоретичен “ режим, който може да активирате като завъртите вашия iPhone на 90 градуса в хоризонтално състояние.

Преди това обаче не забравяйте да изключите опцията заключване на ориентацията.

Контрол на фенерчето посредством Siri

Можете да управлявате фенерчето на вашия iPhone посредством Siri със заклинания от Хари Потър – крепко а? В известния кино франчайз магьосникът употребява заклинанието „ Лумос “, с цел да провокира кълбо светлина от пръчката си, и „ Нокс “, с цел да угаси светлината заклинанието „ Лумос “, с цел да провокира кълбо светлина от пръчката си, и „ Нокс “, с цел да угаси светлината Просто кажете „ Hey Siri “, с цел да активирате гласовия помощник. След това кажете „ Лумос “, с цел да включите фенерчето. След това Siri ще удостовери, че фенерчето е включено.

За да изключите фенерчето, извикайте Siri и кажете „ Нокс “. След това Siri ще удостовери, че фенерчето е изключено.

Конвертиране на фотография в WhatsApp стикер

Това е една от най-готините функционалности в iOS 16, която ви разрешава да превърнете фотография в стикер, който да споделите в WhatsApp.

За да го извършите отворете фотография с ясно изразен напред във времето в приложението „ Снимки “. Докоснете и задръжте върху обекта, до момента в който вълнообразна бяла светлина подчертае избора ви. След натиснете бутона „ Копиране “ в горната част на фотографията. След това отидете в чат в WhatsApp и изберете „ Поставяне “. Това ще трансформира изображението в стикер, който можете да споделите с други хора.

Задаване на персонализирани сигнали за подготовка за зареждане на iPhone

По подразбиране вашият iPhone ви осведоми, когато батерията доближи 20%, което е и моментът, в който системата ви предлага да активирате режима за ниска консумация на сила. Можете обаче да зададете персонализиран сигнал за батерията, с цел да се справите с паниките си за батерията. С помощта на функционалността Shortcut Automation можете да програмирате вашия iPhone да демонстрира персонализирано уведомление, когато батерията доближи несъмнено равнище, в допълнение към общоприетото предизвестие при постигане на 20% заряд.

За да зададете персонализирано предизвестие за батерия, отворете приложението Shortcuts/Команди на вашия iPhone. Изберете опцията Автоматизация в долната част на екрана. Ако за първи път създавате команда за автоматизация, изберете опцията „ Създай лична автоматизация “. В менюто, което ще се покаже по-късно на екрана превъртете надолу и изберете „ Ниво на батерията “. На идващия екран изберете равнището на батерията, при което желаете да получавате уведомление, като употребявате плъзгача. След като го извършите, натиснете бутона „ Напред “ в горния десен ъгъл.

В долната част на екрана потърсете „ Известия “ и изберете „ Покажи уведомление “.

Въведете персонализирано известие до „ Покажи уведомление “. Натиснете бутона „ Напред “ в горния десен ъгъл и откакто прегледате обобщението, натиснете „ Готово “.

Вече ще получавате уведомление, което ви предизвестява за % на батерията и ви дава повече време да се подготвите да заредите вашия iPhone.

Защита на информацията със заключване на бележките

Ако съхранявате доста поверителна информация под формата на бележки, можете да ги заключите с ключова дума в iOS 16.

Отидете в Настройки > Бележки. Изберете опцията „ Парола “. На идващия екран изберете „ С код на устройството “. Въведете настоящата ключова дума на вашия iPhone, с цел да потвърдите. След това менюто би трябвало да наподобява по следния метод:

След това отворете бележките, изберете тази, която желаете да заключите, докоснете иконата с три точки в горния десен ъгъл и изберете „ Заключване “. Разрешете на бележките да употребяват и Face ID за отключването им, въведете паролата на iPhone.

Подобряване на външния тип на изводи екран с резултат на дълбочината

Още една скрита функционалност на iOS 16 – резултатът на дълбочината ви разрешава да скриете естетически част от цифровия часовник. Тя незабавно прибавя чувство за уникалност към вашия заключен екран.

На заключен екран натиснете и задръжте, с цел да се появи менюто за персонализация и докоснете синия плюс (+) в долния десен ъгъл. От наличните варианти изберете Снимки, с цел да изберете изображение, което желаете да употребявате като тапет. След като изберете мечтаната фотография натиснете „ Добави “ в горния десен ъгъл и изберете „ Задаване като двойка тапети “.

Промяна на метода на проявление на известията

Ако не ви харесва методът, по който iPhone демонстрира известията, постоянно може да го измененията от настройките.

Отворете „ Настройки “ и отидете в менюто „ Известия “. В горната част на менюто ще видите 3 варианти: Брой/Count, Комплект/Stack и Списък/List. Експериментирайте с тези варианти и вижте коя от тях предпочитате.

Използвайте задния панел на iPhone, с цел да правите разнообразни дейности

Това е функционалност, която работи в iPhone 8 или по-нови – наречена Back Tap, само че в менюто на български в iPhone наименувана Докосване на гърба, която трансформира двойното или тройното допиране на гърба на iPhone в съответни дейности.

Отидете в Настройки > Улеснен достъп > Докосване. Превъртете до дъното и изберете „ Докосване на гърба “. Изберете „ Двукратно допиране “ и задайте действието на една от наличните варианти, в това число Превключвател на приложения, Камера, Начало, Заключване на ориентацията, Изключване на звука, Снимка на екрана и други. Същото може да извършите и за „ Трикратното допиране “.

Измерване на наклона на повърхността със скрития нивелир в iPhone

И като последна скрита потребна функционалност представяме цифровия нивелир на iPhone. Може би знаете, че вашият iPhone има приложението „ Measure/Измервания “, което ви разрешава да мерите дистанцията сред два обекта. Това приложение има и функционалност нивелир, която дефинира дали даден обект е идеално прав.

За да употребявате тази функционалност, отворете приложението „ Измервания “. Докоснете опцията „ Ниво “ в долния десен ъгъл. Доближете iPhone към изравен предмет или плоска повърхнина, с цел да ревизирате наклона или равнището.

Ако този лист със скрити функционалности в iPhone ви е харесал, може да прегледате и публикацията за Скритите функционалности в iOS 16, която може би сте пропуснали.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР