IoT ускорява бизнеса там, където най-малко сме си представяли: в

...
Коментари Харесай

И бирата вече може да се следи чрез IoT


IoT форсира бизнеса там, където минимум сме си представяли: в търговията с бира (снимка: CC0 Public Domain)

Ако преди три години някой бе споделил, че и бирата ще бъде обхваната от интернета на нещата, вероятно щяхме да избухнем в смях (и да се олеем). Но през днешния ден това е реалност. При това – добре признат.

Австралийската компания Konvoy Group започва с IoT преди три години, през лятото на 2019 година Нейният бизнес се основава на отдаване чартърен на кегове за бира. Дейността предлага логистична поддръжка на крафт пивоварите в родната страна на компанията. Фирмата уголемява портфолиото си от услуги, започва на интернационалните пазари и подписва контракти с световни марки бира – през интервал на пандемия, който другояче разстрои и разклати веригите за доставки по целия свят. И тъкмо тогава нейното звено за следене посредством IoT се трансформира в шлагер.

Решението за следене на кеговете е основано на Sigfox. Мрежата е разгърната в страната, само че и в чужбина. Компанията работи в Австралия и Нова Зеландия, където броят на кеговете й аближава 165 000, само че по проект те ще станат 250 000 през юни.

„ В сърцето си ние сме бизнес за кегове чартърен. Даваме чартърен кегове на база възнаграждение, най-вече на самостоятелни пивовари, “ връща се обратно във времето Марк Егинс, действен шеф в Konvoy Group. „ Така че една пивоварна желае 50 бурета, да речем; ние им изпращаме кеговете и те ги пълнят и ги изпращат до мястото – непосредствено или посредством склад или дистрибутор. Не носят отговорност след идването на кеговете в кръчмата или бара; ние сме виновни по-късно “.

Австралийска компания откри решение на безконечния проблем с губещите се кегове за питие: ИоТ проследяване  (снимка: CC0 Public Domain)

Оказва се, че пивоварите доста харесват решението. Така е, тъй като кеговете постоянно са били са проблем. Те се губят, блъскат се и се деформират. После компаниите се карат кой е отговорен. В Австралия, по-специално, връщането е проблем поради по-дългите дистанции. Освен това пивоварните нормално нямат хора за тази задача – по този начин се оказва, че доста постоянно комерсиалният представител в последна сметка търси изгубени кегове, вместо да продава нови.

Всичко това изяснява за какво пивоварните се чудят по какъв начин да се отърват от казуса с кеговете. С модела на прилагане чартърен, при който тя нямат грижа за металните „ бъчви “, бизнесът на Konvoy върви повече от сполучливо.

А пиещите в заведенията може и да не подозират, че Интернетът на нещата е оказал помощ в склада да има повече бира, в сравнение с могат да изпият.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР