Въпреки мрачните пророчества, че скъсването с руския нефт ще излезе

...
Въпреки мрачните пророчества, че скъсването с руския нефт ще излезе
Коментари Харесай

Горивата у нас все още са на прилични цени, гърците завиждат

Въпреки мрачните пророчества, че скъсването с съветския петрол ще излезе през носа на българите, цените на автомобилните горива у нас са на прилични цени. " Лукойл Нефтохим " безпроблемно доставя и преработва разнообразни типове нефт от целия свят, откакто влезе в действие възбраната за прилагане на съветска суровина. В момента междинната цена на елементарния бензин и дизела у нас е 2.72 лева за литър, демонстрира статистиката на портала Fuelo. Тя наподобява висока на фона на около  2.55 лева при започване на годината. Но би трябвало да отчетем, че има справедливи фактори - и котировките на петрола в този момент са по-високи.   
 
Рекорди
Данните на портала пък Numbeo показват, че в множеството страни от Европейски Съюз всеобщият бензин е над 3 лева №1 по скъпотия в света е Хонконг, където заплащат средно 2.84 евро за литър (сравнете с 1.38 евро в България). В челната тройка влизат още Финландия и Сингапур с цена 1.95. 
Съседката Гърция също е измежду скъпите дестинации с 1.91 евро за литър А-95. В Германия заплащат за литър автогориво по 1.74 евро, а във Франция и Италия - по 1.80-1.82. 
Пак по данни на Numbeo има една страна, в която бензинът е безусловно жълти стотинки - това е Либия, където литър гориво коства едвам 3 евроцента. Следващите евтини страни, които също като Либия са огромни производители и експортьори на нефт, са Египет и Алжир, където А 95 костват надлежно 24 и 31 евроцента. 
Гърците от месеци са в суматоха поради скъпите автомобилни горива. Много притежатели на бензиностанции в Северната част на страната се оплакват, че оборотите им стремглаво падат, тъй като водачите всеобщо отскачат по съседски до България, с цел да зареждат на ниска цена колите си. Представители на петролния бизнеса у нас пък поучават хората, които потеглят с автомобил на отмора или на екскурзия в Гърция, да изпълнят догоре резервоарите, преди да минат границата. 
 
А в този момент накъде
У нас от началото на май досега цените в действителност са в застой. Добрата вест е, че специалистите не чакат някакви внезапни промени през лятото - макар че котировките на петрола са много " игриви " и се движат на зиг-заг, като отразяват напрежението линията Газа и Близкия изток, решенията на ОПЕК и на обособените страни членки, представянето на китайската стопанска система, пулсирането на запасите на Съединени американски щати с горива и така нататък
 Дали ще забележим обичайното лятно загряване на цените на горивата? По-скоро не “, съобщи Светослав Бенчев от  Българската петролна и газова асоциация.
„ Очакваме слаби съмнения с 2-3 стотинки нагоре-надолу ", предвижда Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР