Инвестициите за подготовка на турнира се разглеждат като част от

...
Инвестициите за подготовка на турнира се разглеждат като част от
Коментари Харесай

Катар трудно ще си върне инвестициите в мондиала

Инвестициите за подготовка на шампионата се преглеждат като част от напъните за понижаване на зависимостта на стопанската система от петрола и газа посредством основаване на други източници на напредък. Бизнесмени и вложители на място обаче настояват, че неенергийната стопанска система може да се нуждае от държавна помощ, с цел да бъде защитена от проблеми. Страната си е сложила за цел до 2030 година да бъде посещавана от 6 млн. задгранични туристи годишно, което е съвсем три пъти повече от броя им през 2019 година
Докато Катар се завръща към по-нормалния метод на живот, откакто, пред страната с население от 3 млн. души към този момент стои идващото предизвикателство - по какъв начин да предотврати превръщането на метрополиса в най-забележимия бял слон в Персийския залив след десетина години бурно строителство.

" Винаги съм им казвал, че се тормозя за 19 декември, когато шампионатът завърши ", споделя пред Bloomberg Бертолд Тренкел, основен действен шеф на " Катар Туризъм ", припомняйки си годините на полемики с организационния комитет на мондиала. " Защото тогава ще се върнем към естественото ".
Реклама
С големи ресурси от природен газ, Катар тества схващането, че с пари може да се купи всичко, без значение дали става въпрос за недвижими парцели в Лондон и Ню Йорк, владеене на френския футболен тим ПСЖ или домакинство на международното състезание. Богатството на страната обаче подтиква и вътрешен проект за огромно строителство, който надалеч надвишава актуалните потребности на емирството в региона на бизнеса и туризма.
300 милиарда $ вложения
Инвестициите от над 300 милиарда $ в инфраструктура за подготовка на шампионата се преглеждат като част от напъните за понижаване на зависимостта на стопанската система от петрола и газа посредством основаване на други източници на напредък. Бизнесмени и вложители на място обаче настояват, че неенергийната стопанска система може да се нуждае от държавна помощ, с цел да бъде защитена от проблеми.

Особено уязвими са имотният бранш, хотелиерството и хранително-вкусовата индустрия, споделя Чираг Доши, основен капиталов шеф в Qatar Insurance Company в Доха. " Капацитетът, основан за това мегамащабно събитие, ще се нуждае от време, с цел да бъде усвоен, което ще докара до икономическо закъснение или спад ", планува той. Това може да окаже напън върху кредиторите на тези планове, само че въздействието ще бъде смекчено от положителното финансово положение на Катар и увеличените разноски за увеличение на добива на газ, изяснява Доши.

Доха се изпразни дни преди финала в неделя. По-малко мачове означаваха по-малко почитатели, които си почиваха в новопостроените плажни клубове в града. Fitch Ratings предвижда, че популацията на страната ще намалее с 8% през 2023 година и ще се стабилизира на към 2.7 млн. души, откакто хората, заети в плановете за Световната купа, се завърнат вкъщи. При преброяването през 2020 година близо половината от популацията на страната са нископлатени служащи, живеещи в общински трудови лагери.
Реклама Икономическите цели
Катар вижда стопански подтик от шампионата, който също по този начин форсира самодейностите на страната за диверсификация, съобщи пред организацията държавен чиновник. Страната си е сложила за цел до 2030 година да бъде посещавана от 6 млн. задгранични туристи годишно, което е съвсем три пъти повече от броя им през 2019 година, сподели още той. Катар към този момент вкара и промени в региона на недвижимите парцели и пребиваването, с цел да укрепи стопанската система. " Световното състезание по футбол беше неповторим маркетингов трамплин за повишение на осведомеността за нашата страна ", счита още служителят.
Аржентина победи в неделя в запаметяващ се край с Франция на международното състезание по футбол. Източник: Reuters
За няколко седмици нормално празните здания, които са ситуирани в бизнес и жилищните квартали на Катар, се изпълниха с задгранични гости. Подготовката за посрещането им докара до повишаване на цените на жилищата. Споразуменията сред ФИФА и организационния комитет на Катар принудиха доста от хотелите в страната да се освободят от дългогодишните си посетители.

В същото време Катар е отдал чартърен 60 хиляди жилището за почитатели, което е довело до повишение на наемите с 20-30%, съгласно оценка на Cushman & Wakefield от октомври. Този " невиждан скок " в търсенето обаче неизбежно ще бъде последван от спад през първото тримесечие на 2023 година, считат от компанията. Сега, когато туристите си потеглят, наемодателите се стремят да лимитират загубите си. Групите на емигрантите във Фейсбук са цялостни с разкази на наематели, които настояват, че наемодателите желаят сключване на двугодишни контракти на повишени цени.

В лудата конкуренция с времето за довеждане докрай на строителството на хотели и жилищни здания преди Световното състезание по футбол доста планове бяха приключени, само че доста не бяха. Луксозният хотел Andaz Doha трябваше да бъде приключен в края на 2022 година, само че забавянето на веригата за доставки значи, че той ще отвори порти едвам през идната година. Недостигът на доходи от шампионата може да се окаже проблем за някои от тези нови обекти. По оценка на един хотелиер, в случай че по време на шампионата са били цялостни, новите хотели са можели да си възвърнат 15% или повече от разноските за строителство. Собствениците на жилища в търсените жилищни квартали можеха да чакат да ги отдадат чартърен за към 1000 $ на вечер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР