Инвеститорите нервно оценяват последиците от краткотрайния бунт на наемническата група

...
Инвеститорите нервно оценяват последиците от краткотрайния бунт на наемническата група
Коментари Харесай

Превратът в Русия бе спрян – какво следва за пазарите?

Инвеститорите нервно правят оценка последствията от краткотрайния протест на наемническата група " Вагнер ", който остави съветския президент Владимир Путин в отслабена позиция.

Макар че съществуват опасения по отношение на последствията от това въстание за международните пазари, някои считат, че то може да бъде по-скоро “ ” при обновяване на търговията. Марк Чандлър, ръководещ шеф в Bannockburn Global Forex, отбелязва, че въпреки Путин да наподобява слаб, той постоянно е бил подценяван.

Възможността за по-нататъшни вътрешни безредици в страната с максимален нуклеарен боеприпас обаче поражда опасения. Няма явен кандидат, който да размени Путин, било то посредством избори или прелом, макар че властта му наподобява все по-разклатена.

При протеста, управителен от ръководителя на “ ” Евгений Пригожин, наемническата мощ пое контрола над южната военна централа на Русия в Ростов на Дон без особена опозиция. Въпреки това той спря на малко повече от 120 благи от Москва, защото Пригожин ненадейно се отдръпна от поста си в границите на договорка, която ще го изпрати в Беларус и ще смъкна обвиняванията против него.

Анализаторите предизвестиха, че продължителните разтърсвания могат да доведат до бягство към качеството на пазарите, като вложителите ще търсят активи като американските държавни облигации, щатския $, японската йена, швейцарския франк и златото.

Бързото разрешаване на протеста обаче може да понижи смисъла на въздействието му върху цените на петрола и други пазари.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година се следят обилни съмнения на стоковите и финансовите пазари. Нахлуването провокира световен енергиен потрес, като фючърсите върху суровия нефт и цените на природния газ внезапно се покачиха. Оттогава обаче цените на силата се намалиха, а макар глобите и ценовите ограничавания доставките на съветски недопечен нефт останаха постоянни.

Макар че геополитическите разтърсвания, засягащи огромни производители на нефт, нормално водят до приблизително 8% нарастване на фючърсите на недопечен нефт, бързото разрешаване на протеста в Русия прави малко евентуално такова доста нарастване на цените. Въпреки това геополитическият риск, произлизащ от вътрешната неустойчивост в Русия, се ускори.

Инвеститорите следят деликатно пазарната волатилност, като се притесняват от спора в Украйна, изменящата се динамичност на властта измежду страните от Г-8 и опцията за световна криза. Сдържаното пазарно показване през последните седмици и ралито на показателя S&P 500 породиха опасения за блаженство измежду някои пазарни наблюдаващи.

Като цяло протестът в Русия сътвори неустановеност на международните пазари, само че крайното му влияние остава неразбираемо. Продължаващата война в Украйна отслаби Русия и повдигна въпроси по отношение на стабилността на Путин, само че към този момент няма явен негов заместител. Потенциалът за по-нататъшни вътрешни безредици и битки за власт в Русия ускорява непредсказуемостта на обстановката.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР