Инвазията на Русия в Украйна зададе геополитически дебат, в който

...
Инвазията на Русия в Украйна зададе геополитически дебат, в който
Коментари Харесай

Нейнски: Трябва да се структурира евроатлантическо мнозинство, а не да се сложи една личност

„ Инвазията на Русия в Украйна зададе геополитически спор, в който България не може да взе участие. На процедура, най-важното, което би трябвало да бъде направено след тези избори, е да се структурира евроатлантическо болшинство. То би трябвало да зададе дневният ред на България оттук насетне. А не да се постави персона “, съобщи някогашният външен министър и дипломат на България в Турция Надежда Нейнски по Нова ТВ.

Тя счита, че една персона не би могла да извърши това, което е в пълномощията на такова болшинство, което, съгласно нея ще бъде ключът към решението на всичките въпроси и проблеми в България. Според Нейнски обаче връзките в българската политика са извънредно постави.

„ Ние сега имаме положителни връзки с Република Турция. В момента, изключително след нашествието на Русия в Украйна, всичко е геополитика и всеки употребява картите си. Виждате, че в това число Турция, дружно с Организация на обединените нации, се трансформира в медиатор по зърнената договорка. Това, че България няма държавно управление, въздейства зле в тази геополитика “, добави Нейнски.

Според нея не е било загадка, че борбата на президентските избори в Турция ще бъде оспорвана. Нейнски показа, че през целия ден е следила изборната интензивност, която, съгласно нея, е била смайваща.

„ Турция постоянно е била с доста висок % изборна интензивност. Ако не ме лъже паметта на предходните президентски избори беше 83%, а настояват, че в този момент е даже още по-висока, което демонстрира, че залогът е доста огромен. Но демонстрира и нещо друго – изключителното отношение на турците към изборния развой. Това са числа, които за българите звучат галактически. Смята, че това е чувството, че нещата зависят от тях. Турците отиват и гласоподават “, уточни някогашният външен министър.

Според нея опозицията този път е направила невиждано обединяване на 6 партии. Нейнски счита, че те се пробват да реализират триумфа от локалните избори, когато партията на Ердоган беше победена в доста от огромните градове в страната, в това число и в Истанбул.

„ За нас Турция е доста значим комшия и ще е значимо какво държавно управление ще бъде определено в България, а не толкоз какъв президент ще има в Турция. Защото, в случай че България има устойчиво, авторитетно държавно управление, което може да сложи националните ползи по съвременен метод, само че в същото време да бъде извънредно безапелационно в тяхната отбрана, считам, че връзките няма да се въздействат от това, кой ще бъде президентът на Турция “, счита някогашният ни дипломат.

Тя изрази мнение, че България би трябвало по-добре да се възползва от участието си в Европейския съюз и в НАТО, като го инструментализира, с цел да може да сътвори безапелационна народна власт до границите с Турция. В този смисъл тя счита, че би трябвало да се освободим от комплексите и от историческите взаимоотношения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР