Интервю на Цончо Ганев – зам.председател на 47-то Народно събрание

...
Интервю на Цончо Ганев – зам.председател на 47-то Народно събрание
Коментари Харесай

Цончо Ганев: Трябва да ревизираме договора си с НАТО. Само САЩ имат интерес от война в Европа

Интервю на Цончо Ганев – зам.председател на 47-то Народно заседание от 2-ри МИР Бургас за BurgasNews:

Според „BurgasNews“ Напрежението на интернационалната сцена по оста Русия-Украйна – НАТО и Съединени американски щати се повишава с всяка минута. На този стадий в основата са диалози, потребление на дипломатически способи, само че и с наличие на изостряне на тона в избрани моменти. Докъде ще стигне всичко това – следва да стане ясно през идващите дни, седмици и евентуално месеци. И до момента в който ръководещите декларират, че ще бъдем градивен сътрудник на Европейски Съюз и НАТО. Други партии не мислят тъкмо по този начин. Чуват се и апели за преразглеждане на контракта ни с Алианса, даже и за овакантяване на военния блок.

За да хвърли повече светлина върху протичащото се на нашата и интернационална политическа сцена от „BurgasNews“ поканиха на диалог народния представител от ПГ на „ Възраждане “- Цончо Ганев.

Цончо Ганев е роден на 11 март1979 година. Висшето си обучение получава от Стопанската академия „ Димитър А. Ценов “ в Свищов, със компетентност „ Икономика на търговията “. Пътят му минава през мениджърски позиции в интернационалните компании. Влиза в изпълнителната власт през януари 2012 година, когато става заместител кмет на регион „ Младост “ във Варна, с сектор „ Устройство на територията “. Напуска през октомври 2015 година.През 2014 година е един от учредителите „Възраждане“. Става заместник–председател и част от Националния комитет, и Организационния съвет на политическата организация. На парламентарните избори в България през ноември 2021 година, като претендент за депутат е лидер на листите на „Възраждане“ за Бургас и Благоевград. Избран е за депутат от 2 МИР Бургас.

Ето какво отговори Цончо Ганев на въпросите на „BurgasNews“:

Г-н Ганев, какво мислите Вие от партия „Възраждане“ за ескалацията на напрежение в Украйна?

Първоначално изразената позиция на „Възраждане“ се оказа доста точна. Ние считаме, че това е един изкуствено основан спор. Към днешна дата виждаме, че няма действителна причина от нито една от двете страни да избухне пълномащабен спор. Видяхме, че това е мнението както на украинското държавно управление, по този начин и от съветска страна. Смятаме, че в България беше преекспонирано напрежение, което действително няма. Това евентуално се случва, тъй като българското държавно управление подкрепя прокарването на американските ползи в този район. Ние от Възраждане считаме, че няма потребност да се основава социална настройка, че на следващия ден ще стартира война и да се нагнетява напрежение.

Много политици са на мнение, че би трябвало твърдо да застанем на позициите си в НАТО. Дори Соломон Паси е направил изявление, че с Русия би трябвало да се договаря, като „ раздрънкаме “ положително въоръжение. Вие какво мислите по въпроса?

Ние от Възраждане считаме, че участието на България в НАТО не носи нужните изгоди за страната ни. Нещо повече, то докара до това незабавно след влизането ни в този боен съюз да унищожим напълно и изцяло непринудено въоръжението си. Числеността на армията ни е понижена и се състои от батальони, които се употребяват най-вече за задачи в други страни. За най-голямо страдание, при присъединяване на България в такива „ мироопазващи “ задачи, ние дадохме жертви и български бойци починаха, с цел да пазят непознати ползи. Необходимо е участието на България в НАТО да се предоговори, тъй като, в случай че то остане в този му тип, тогава мястото на България не е в НАТО. Един ден, когато повече българи се доверят на Възраждане и станем ръководеща партия, ще сложим този въпрос на дневен ред и ще предизвикаме Референдум, на който българският народ да се произнесе. Никой не е питал българите дали желаят да станат част от НАТО, само че ние ще ги попитаме дали желаят да останат част от пакта. Що се отнася до апелите за нападателно държание по отношение на Русия от страна на България, счита че българският интерес е подобен, че ние не трябва да пазиме непознати ползи, а да имаме неутралитет и положителни взаимоотношения както с членките в НАТО по този начин и с Русия.В спора, който непрекъснато се подклажда сред Русия и Украйна в района, страната ни не трябва да се намесва.

Трябва ли съгласно Вас да осъществим настояванията на Русия за евакуиране на частите на Алианса от наша територия? Какво би станало при един боен спор? Има ли опасност за националната ни сигурност?

Позицията на „Възраждане“ постоянно е била, че както във връзка с вътрешната политика, по този начин и във връзка с външната политика България би трябвало да се води от българския народен интерес. В тази връзка нито една непозната страна не е в позиция да слага ултиматум какви решения да взима, какви дейности да подхваща страната ни. Ние сме суверенна страна и би трябвало сами да взимаме решения. Тук е моментът да напомня за настояването, което Възраждане внесе в 47-то Народно заседание, в което настояваме българският парламент да задължи българското държавно управление да приключи контракта за четирите военни бази в България, които се употребяват не от НАТО, а от Съединени американски щати. Самите ние като български държавници би трябвало да вземем решение да няма задгранични бази в България.

Какво се случва със сагата към зелените документи? Управляващите одобриха закон за наложителни такива в Народното събрание. Как ще спрат достъпа на Вашите съпартийци, които в огромната си част не са имунизирани?

В Народното събрание към този момент осем дни парламентарната група на „Възраждане“ влиза без зелен документ. Призоваваме всички български жители да бойкотират зеления документ и да не го употребяват, тъй като той е неефективна и противоконституционна мярка. Реално тя е наложена за постройките в Народното събрание.Нещо повече, Правителството има желание да вкара Зелен документ за всички административни здания в страната. Получихме публична информация от Министъра на опазването на здравето в отговор на изпратено питане от парламентарната група на „Възраждане“. В него е посочено, че има концепция документът да се вкара във всички министерства, като пилотно е Министерството на културата. Това не трябва да се позволява и ние от Възраждане ще се противопоставим. Към момента работната здравна група, която заседава на паритетен принцип, ще продължи работата си и в околните дни чакаме нейните решения.

Имат ли пълномощия представителите на НСО да връщат депутати от Народното събрание при неналичието на зелен документ?

Не, нямат пълномощия да вършат това, тъй като нямат законово съображение. Решението за въвеждане на Зеления документ в Народното събрание опонира на признатия Правилник за активността на Народно събрание и на Конституцията.

Не загуби ли прекомерно скъпо време Народното събрание, до момента в който се занимава със документите? Вече месец и половина единствено това разискват депутатите, а инфлацията се покачва, цените на ток, горива и храни също. Кога съгласно Вас ще стартира сериозна работа в тази посока?

Категорично съм на мнение, че българският парламент и най-много българското държавно управление пропиляват скъпо време. В момента, в който в страната има към този момент действителна двуцифрена инфлация, цената на електрическата енергия е провокирала всеобщи банкрути на компании, сметките на семействата се повишават и имаме здравна рецесия, провокирана от немощта на българската здравна система. Парламентът и Правителството да се занимават единствено със Зеления документ е пагубно. Позицията на „Възраждане“ е ясна и безапелационна, че тази мярка не работи и не дава гаранция за каквото и да било. Точно поради това той би трябвало да бъде отстранен незабавно и Народното събрание да продължи да работи по значимите за страната ни въпроси. За страдание Зеленият документ е тематика, която ръководещата коалиция повдига от време на време и по този начин Парламентът не може да пристъпи към решаването на значимите въпроси.

Кога ще се одобри бюджет 2022? Защо се забави толкоз доста гласуването му?

Правителството и Парламентът се занимават главно със Зеления документ, посредством който пробват да лимитират достъпа на Възраждане в Народното събрание. За сметка на това не се занимават с приемането на данъчни закони и на бюджета. Важно е да напомним, че Служебното държавно управление имаше направен бюджет за 2022 година Бюджет, който определеното държавно управление от четворната коалиция отхвърли да одобри, и стартира да прави нов бюджет, който няма да бъде въведен по-рано от края на март.

Спомняте ли си, че част от министрите от Служебното държавно управление не престават и до през днешния ден да са министри? Спомняте ли си, че и Министър-председателят беше част от служебното държавно управление? Според Вас има ли нещо правилно в историята, която гласи, че на всеки 100 години почти, цяла „ цивилизована “ Европа прави обединения против Русия. Следва тежка и кръвопролитна война, а след нея 100 години „ смазаните европейци “ ближат рани и приготвят идната инвазия? Поне подобен мит се носи измежду народа.

Това е съвременен фолклор. Истината е, че никой няма интерес от война на нашия континент, с изключение на една страна от различен континент – Съединени американски щати.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР