Интернет трафикът продължава да се разраства Емил Василев преди 5

...
Интернет трафикът продължава да се разраства Емил Василев преди 5
Коментари Харесай

Почти половината от целия интернет трафик през миналата година е дошъл от ботове

Интернет трафикът продължава да се разраства

Емил Василев преди 5 минути 3 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 17:12 | 16.05.2023

Най-големият в света аероплан за първи път изстрелва първообраз на хиперзвукова ракета

IT НовиниСветлин Желев - 0:43 | 17.05.2023

Булсатком: Не дават отговор на истината изявленията, че нямаме софтуерен лиценз. Целенасочена офанзива блокира сателитната ни телевизия

ХардуерЕмил Василев - 17:40 | 16.05.2023

Стартъп ще раздаде 500 хиляди безвъзмездни 4K тв приемника

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Спомняте ли си, когато интернет беше място, където хората откриваха и споделяха познания с други хора? Според компанията за програмен продукт и услуги за киберсигурност Imperva тези дни бързо отминават.

В последния си годишен отчет компанията открива, че през 2022 година 47,4% от целия интернет трафик е пристигнал от ботове. Това е с 5,1% повече от следените година по-рано 42,3% трафик от неприятни ботове. Какво разхищаване на запаси, нали?

Imperva раздели бот трафика на две категории: неприятен бот трафик и добър бот трафик. Казано по-просто, неприятните ботове са тези, които извършват автоматизирани задания със злонамерени планове. Те могат да се употребяват за добиване на данни от уеб страници без позволение или за осъществяване на DDoS офанзиви. Някои неприятни ботове могат даже да улеснят измамите и кражбите.

Лошите ботове могат да бъдат категоризирани и в допълнение. През 2022 година по-голямата част – 51,2% от неприятните ботове се смятат за напреднали във връзка с равнището на трудност спрямо простите (33,4%) и умерените (15,4%) ботове.

Лошите ботове могат да обиден всички промишлености, само че някои са наранени повече от други. Според Imperva уеб страниците за игри, телекомуникациите и доставчиците на интернет услуги, правните и държавните уеб сайтове, страниците за търговия на дребно, финансовите услуги, уеб страниците за общността и туристическите уеб сайтове са измежду най-засегнатите. Данните в допълнение демонстрират, че неприятните ботове най-често се насочват към уеб сайтове в Съединени американски щати.

Добрите ботове въпреки това, се разказват като такива, които извършват потребни задания като индексиране на уеб страници за търсачките или наблюдаване на работата на уебсайтовете.

Докато трафикът от ботове се усилва, трафикът от хора в интернет продължава да понижава. Според Imperva човешкият трафик е намалял от 57,7% през 2021 година до 52,6% през предходната година. Най-високата точка за действителния трафик е била през 2019 година – 62,8 %, само че от този момент насам той върви надолу.

Последният отчет е десетият годишен отчет на Imperva. През последното десетилетие доста неща са се трансформирали, само че както е показано на графиката нагоре, линията на трендовете не е толкоз предсказуема, колкото може да се мисли.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР