Здравословният начин на живот неутрализира с над 60% ефектите на

...
Здравословният начин на живот неутрализира с над 60% ефектите на
Коментари Харесай

Как да блокираме гените на стареенето

Здравословният метод на живот обезврежда с над 60% резултатите на гените, които редуцират живота, сочи нов разбор на няколко огромни дълготрайни изследвания, представен от Юнайтед прес интеренешънъл.

Резултатите са оповестени в BMJ Evidence Based Medicine. „ Проучването изследва взаимното влияние на метода на живот и генетичните фактори върху продължителността на човешкия живот “, споделя една от създателите, доктор Сифън У, декан на Факултета по публично здраве и вицепрезидент на Втора болница на Медицинския факултет на Университета в Чжъдзян в Китай.

Неблагоприятният метод на живот е обвързван със 78% по-висок риск от гибел, без значение от генетичните фактори.

Но удобният метод на живот евентуално би могъл да понижи генетичния риск от преждевременна гибел с почти 62%, споделя доктор У, която е и шеф на Националния институт за данните в опазването на здравето и медицината към Университета в Чжъдзян.

„ Придържането към здравословен метод на живот би могло доста да отслаби намаляването на продължителността на живота при хората с генетична предразположеност към по-кратък живот “, сподели тя.

Най-голямата заплаха се отнасяла за участниците с генетична предразположеност към къса дълготрайност на живота и по едно и също време с това с неподходящ метод на живот. При тях рискът от гибел е два пъти по-голям спрямо тези с генетична предразположеност към дълга дълготрайност на живота и удобен метод на живот, означават откривателите.

Въпреки това те показват, че при хората с висока генетична предразположеност към къс живот рискът от гибел към момента е с 21% по-висок спрямо тези с невисок генетичен риск - без значение от метода им на живот.

Проучването разпознава оптимална композиция от четири фактора, свързани с метода на живот - липса на тютюнопушене, постоянна физическа интензивност, задоволителна дълготрайност на съня и здравословна диета. Комбинацията от тях непроменяемо води до удължение на човешкия живот.

Въпреки това „ е много удивително, че четирите фактора, подчертани от китайския екип, и свързани със здравословния метод на живот, не включват потреблението на алкохол, която можеше да се чака да бъде измежду водещите фактори “, изненадва се Марк Гърстийн, професор по биомедицинска информатика и просвета за данните във Факултета по медицина в Йейл.

Изследователите означават, че при здравословен метод на живот хората с висок генетичен риск от редуциране на живота могат да удължат продължителността на живота си с съвсем 5 1/2 години на 40-годишна възраст.

„ Като се има поради, че поведенческите привички в метода на живот нормално се развиват преди междинната възраст, използването на ефикасни интервенции в региона на публичното здраве е от много огромно значение за лицата с висок генетичен риск. Те могат да удължат продължителността на живота си, в случай че подхващат ограничения преди образуването на закрепен метод на живот “, споделя доктор У.

Въз основа на резултатите от изследването най-добре е „ да се концентрирайте върху построяването и спазването на здравословни привички, без значение какво споделят гените ви “, добави тя и предложи на хората „ да се стремят да включат тези фактори на метода на живот в всекидневието си, с цел да насърчат дълголетието и цялостното благоденствие “.

Изследователите са прегледали данните на 353 742 възрастни, включени в Биобанката на Англия сред 2006 и 2010 година, чието здравословно положение е било проследявано до 2021 година По време на междинния интервал на следене от съвсем 13 години 24 239 участници са умряли.

Авторите на изследването признават разнообразни ограничавания на своите констатации. Например те са оценявали метода на живот единствено в един миг от време, а изборът на метод на живот се разграничава според от възрастта. Освен това всички участници са били от европейски генезис, което може да ограничи обобщаването на резултатите, написа Българска телеграфна агенция. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР