Интернет търговията на ИТ продукти продължава да изостава в България,

...
Интернет търговията на ИТ продукти продължава да изостава в България,
Коментари Харесай

Таблетите не са отмряла категория на родния пазар

Интернет търговията на ИТ артикули продължава да изостава в България, като през 2016 година едвам 10% от продажбите са осъществени през този канал. Въпросният бизнес бива “теглен” от София, където са осъществени 25 на 100 от интернет продажбите. В останалата част от страната техният дял е едвам 4% Това заяви Людмил Стойчев, ръководещ сътрудник в пазарния анализатор CBN, по време на обичайна “ASBIS Академия” - събитие, на което дистрибуторът събира свои основни сътрудници и ги среща с представители на доставяни от него марки.

Все отново, съгласно Стойчев, компаниите осъзнават капацитета на този канал и влагат в него. Той ги прикани да положат спомагателни старания за неговото промотиране. Основното преимущество на интернет продажбите е, че с увеличение на техния дял се усилва общият марж. Това преимущество може да се употребява да вземем за пример за предложение на по-конкурентни цени.

 Людмил Стойчев

От анализаторската компания плануват, че за 2017 година е-търговията с ИКТ артикули ще доближи 15% от общите продажби – 30 на 100 за столицата и 9% за останалата част от страната.

Не изключително изненадващо от CBN регистрират “двуцифрен спад” при оборота от продажбите на мобилни компютри. Интересно е да се означи обаче, че е налице лек растеж при доставките на преносими компютри. Друг любопитен миг, на фона на международната динамичност, е че таблетите към момента не са отмряла продуктова категория на българския пазар. Присъстващи на събитието търговци обаче разясниха, че тазгодишният растеж в категорията е разследване на регистрирания през предходната година спад.

Стойчев цитира данни от обичайно провеждана от CBN, анкета, в която бизнесите дават отговор кои за тях са най-важните продуктови линии. Въпреки затруднените продажби за 2016 година фирмите показват преносимите компютри и таблетите за най-важни за тях. Тук обаче е налице динамичност – за 2016 година 23% от интервюираните са показали за водеща тази категория, а за 2015 година техният дял е бил по-висок – 25 на 100 за 2016 година Нв втора позиция са настолните компютри и сървърите с 19%. Челната петица на продуктовите категории се добавя още от компютърните съставни елементи (13%), мрежовият хардуер (6%) и периферията за щемпел (7%).

 Кадър от ASBIS Академия 2017

За актуалната година дилърите плануват максимален растеж в областта на софтуера за сигурност. Това надалеч не е изненадващо, имайки поради идното влизане в действие на еврорегламента GDPR, който ще влезе в действие на 25 май 2018 година Той ще унифицира метода, по който се работи с персонални данни в 28-те страни в Европейския съюз, като плануваните наказания при неспазване на разпоредбите са санкции в размер до 4% от годишния оборот в международен мащаб на компанията или до 20 млн. евро.

По данни на CBN дилърите продават най-вече артикули за B2B сегмента (43%), следван от така наречен SOHO (31%) и обществения бранш (19%).

Освен CBN на “ASBIS Академия 2017” лекции изнесоха още представители на AMD, Canyon, Dell EMC, HGST, Intel, Kingston, Logitech, Microsoft, Seagate и Western Digital.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР