Интересът към RISC-V архитектурата от страна на ИТ компаниите нараства

...
Коментари Харесай

ЕС заделя стотици милиони евро за развитие на RISC-V чипове


Интересът към RISC-V архитектурата от страна на ИТ фирмите нараства бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската самодейност за високопроизводителни калкулации EuroHPC JU ще организира конкурс за финансиране на планове за основаване на HPC системи, основани на архитектурата RISC-V. Оферти ще се одобряват от 26 януари до 4 април 2023 година

Европейски Съюз възнамерява да отдели 270 милиона евро за развиването на екосистемата RISC-V, заяви HPC Wire. Става въпрос както за хардуерни решения, по този начин и за обвързван с тях програмен продукт. По-специално, ще бъде изследван метод, основан на чиплети, който ще разреши RISC-V процесорите да се сдвоят с ускорители в един и същи пакет от чипове.

Инициативата има за цел да понижи зависимостта на Европа от продуктите с архитектури x86 и Arm. В началото на 2022 година консорциумът EuroHPC JU разгласи, че ще отпусне 141 милиона евро за създаване на лични процесори, ускорители и суперкомпютри. Това включва и решения, основани на RISC-V.
още по темата
Европейският съюз към този момент одобри Закон за чиповете, ориентиран към основаване на нова екосистема за произвеждане на полупроводници. Документът съдържа многократни препратки към архитектурата RISC-V.

Научните институции в Европа към този момент са основали пробни системи, основани на RISC-V. Така да вземем за пример, потребителите могат да получат достъп до платформите SUPER-V в Барселонския суперкомпютърен център (BSC) и ExCALIBUR в Университета на Единбург.

Освен това Европейската самодейност за процесори създаде ускорители за машинно образование RISC-V, които ще се появят в суперкомпютри от екзамащаб през идващите години. BSC и Intel взаимно проектират суперкомпютърен чип RISC-V. Като цяло ползата към RISC-V от страна на ИТ фирмите нараства бързо.

Наскоро няколко разработчици едновременно показаха решения в тази област. Ventana Micro Systems разгласи цяло семейство високопроизводителни процесори, първият от които е Veyron V1. MIPS също има високопроизводително ядро ​​eVocore P8700, основано на RISC-V, SiFive има ядро ​​Performance P670, а Andes показа чипове AndesCore AX60 RISC-V за AI, 5G и центрове за данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР