Intel ще инвестира до 4.6 милиарда долара в нов завод

...
Intel ще инвестира до 4.6 милиарда долара в нов завод
Коментари Харесай

Intel инвестира $4.6 млрд. в нов завод за чипове в Полша

Intel ще влага до 4.6 милиарда $ в нов цех за сглобяване и тестване на полупроводници. Предприятието ще се намира наоколо до Вроцлав, Полша, като част от многомилиардна инвестиция в Европа, оповестиха от компанията в петък.

Американският производител на чипове предходната година разгласи проектите си да построи огромен комплекс за чипове в Германия, дружно със уреди в Ирландия и Франция, защото желае да се възползва от облекчените правила за финансиране и дотации на Европейската комисия, до момента в който Европейски Съюз се стреми да понижи зависимостта си от доставките от Съединени американски щати и Азия.

Съоръжението в Полша ще разкрие 2000 непрекъснати нови работни места и ще сътвори няколко хиляди спомагателни работни места по време на етапа на строителство и наемане от снабдители, се споделя в изказване на компанията.

Полша просто беше малко по-жадна да завоюва “, сподели основният изпълнителен шеф Пат Гелсингер на конференция.

В конкуренцията за вниманието на Intel влязоха няколко страни. Сред тях е и Германия. И съгласно информация на вестник Handelsblatt от четвъртък немското държавно управление и Intel са покрай съглашение за 9.9 милиарда евро дотации, по отношение на авансово контрактуваните 6.8 милиарда.

Каква дотация е предложила Полша на Intel обаче не стана ясно по време на оповестяването на новината в петък.

Проектирането и планирането на оборудването ще стартира неотложно. А същинското строителство, ще стартира, откакто бъде получено утвърждение от Европейската комисия.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, назова фабриката на Intel „ най-голямата инвестиция на зелено в историята на Полша “.

Компанията, която е в страната от 30 години и наема 4000 служащи, сподели, че е избрала Полша поради нейната инфраструктура, наличния гений и означи, че обектът е покрай плануваната фабрика в Германия и нейния обект в Ирландия.

Очаква се оборудването да влезе в употреба до 2027 година

Intel под управлението на основния изпълнителен шеф Пат Гелсингер влага милиарди в построяването на заводи на три континента, с цел да възвърне господството си в производството на чипове и да се конкурира по-добре с съперниците AMD, Nvidia  и Samsung.

Intel също по този начин възнамерява да влага до 100 милиарда $ в построяването на евентуално най-големия комплекс за произвеждане на чипове в света в американския щат Охайо.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР