Intel процесорите си наречени Core Ultra – те са първите

...
Intel процесорите си наречени Core Ultra – те са първите
Коментари Харесай

Intel представи Core Ultra – процесори с ИИ-ускорители и мощна графика

Intel процесорите си наречени Core Ultra – те са първите с чипсетна класификация и първите с ИИ-ускорители и те ще дебютират в тънки и мощни преносими компютри още през днешния ден, поставяйки началото на ерата на „ AI PC “, или „ ИИ компютри “.

Процесорите на Core Ultra се състоят от общо 5 кристала. Изчислителният кристал (с процесорни ядра, CPU) е направен по технологията Intel 4 (7 nm), вграденият графичен кристал (GPU) е направен от TSMC по 5 nm технология (N5), SoC и I/O кристалите също са направени от TSMC, само че по 6 nm технология (N6). И най-после, базовият чип 3D Foveros, създаден по технологията Intel 16 дава отговор за комбинирането на всички тези кристали в една система.

Изчислителният чиплет съдържа клъстери от P-ядра (Redwood Cove) и Е-ядра (Crestmont) със споделен L3 кеш. В оптималната настройка процесорът може да предложи до 6 P-ядра и до 8 Е-ядра. Това обаче не са всички процесорни ядра, с които разполага Core Ultra. Той има още 2 ядра с ниска консумация на сила LP E-core (Low Power Efficiency), които се се назовават Low Power Island. Процесорите от серията Intel Core Ultra 100 ще могат да оферират до 16 ядра и 22 влакна.

Новото ядро LP E-core, съчетано с прекосяването към нова софтуерна скица ще обезпечи видимо повишение на енергийната успеваемост на процесора. Intel твърди, че Core Ultra 7 165H с TDP 28 W употребява 25% по-малко сила от Core i7-1370P при стрийминг на видео от Netflix. Чипът Raptor Lake употребява ядра за продуктивност и успеваемост, до момента в който новият Core Ultra употребява за тази задача единствено ядра LP E.

Още по-голяма е разликата с процесорите на AMD. Intel твърди, че Meteor Lake „ употребява 79% по-малко сила от процесор на AMD за ултратънки преносим компютър при същата мощ от 28 W “. Intel твърди, че най-голямата разлика е в положение на покой – при проявление на работния плот на Windows, само че Core Ultra употребява доста по-малко и при стрийминг на Netflix (с 48%) и възпроизвеждане на локално 4K видео (с 44%). При потребление на браузъра и Microsoft Teams обаче разликата е единствено 7% в интерес на чипа на Intel.

Intel въпреки всичко признава, че процесорите Meteor Lake няма да бъдат рекордьори във връзка с продуктивността. Според Intel по-старият сега Core Ultra 7 165H е с 8% по-бърз от предшественика си Core i7-1370P при многонишкови натоварвания и с 11% по-бърз от AMD Ryzen 7 7840U. Но тук би трябвало да уточним, че става дума за продуктивност при една и съща консумация на сила, а в действителни условия разликата може да е друга. Между другото, потреблението на чиповете Core Ultra H е 28 W.

В същото време новото потомство процесори на Intel изостава от предшествениците си във връзка с еднонишковата продуктивност, само че въпреки всичко са с 12% по-бързи от съперника си AMD. Intel също по този начин се похвали, че новият Core Ultra превъзхожда своите съперници и прародители в региона на мултимедията, като уточни за образец бенчмарковете UL Procyon и PugetBench за Premiere Pro и LightRoom.

Може би най-важното усъвършенстване на Meteor Lake спрямо предходните Raptor Lake е интегрираната графика. Архитектурата Xe-LP, която към този момент е много мощна за интегрирана графика е сменена с по-мощната Xe-LPG. Тя е основана на архитектурата Alchemist за дискретни графични процесори (Xe-HPG) и ще предлага съвсем същия набор от функционалности и благоприятни условия. Новата „ вградена “ графика ще поддържа DirectX 12 Ultimate, хардуерно ускоряване на трасирането на лъчи, интелигентно мащабиране XeSS и съвременни варианти за шифроване като AV1, H265 или VP9. Отбелязва се и поддръжка на енджина DP4A за интервенции INT8 – това е „ постоянен ИИ-ускорител “, настояват от Intel.

Графиката Intel Arc обаче ще се предлага единствено от мощни процесори Core Ultra H, допълнени с най-малко 16 GB двуканална RAM памет. В противоположен случай, както и във всички чипове от серията Core Ultra U, ще има по-малко мощна Intel Graphics. Вградените графични процесори оферират до 8 Intel Xe ядра, които ще работят на периодичност до 2,35 GHz. Чиповете от серията Core Ultra U ще имат вградена графика, която ще предлага до четири Xe ядра. В своята презентация Intel твърди, че Meteor Lake (по-конкретно процесорът Core Ultra 7 165H) е до два пъти по-бърз в игрите от своя предходник Core i7-1370P.

Core Ultra е първият чип на Intel с NPU – мотор за ускорение на задания, свързани с изкуствен интелект. Intel твърди, че това е един от трите „ ИИ мотори “ в процесора – другите са високоскоростният графичен процесор и централният процесор. По-старият Core Ultra 7 165H ще обезпечи AI продуктивност до 34 TOPS (трилиона интервенции в секунда) за CPU, GPU и NPU взети дружно.

Все още остава открит въпросът до каква степен и за кого ще са потребни функционалностите с изкуствен интелект. Intel твърди, че е създала повече от 300 функционалности на изкуствения разсъдък в партньорство с повече от 100 снабдители на програмен продукт, само че не прецизира кои са те.

Процесорите от серията Core Ultra 100 ще поддържат най-новите интерфейси, в това число Wi-Fi 7 (както и Wi-Fi 6E), Thunderbolt 4 (но не и Thunderbolt 5) и DisplayPort 2.1. Освен това тези процесори могат да работят с до 64 GB LPDDR5(x)-7467 памет или с до 96 GB DDR5-5600 памет.

Според Intel първите преносими компютри Core Ultra би трябвало да се появят в магазините скоро, а през 2024 година ще бъде налична по-широка гама. Първото равнище включва решения от MSI, ASUS, Acer, Lenovo и други производители.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР