Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА за януари: И новото правителство влезе в спирала от кризи

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец януари 2022 година под заглавие:

И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВЛЕЗЕ В СПИРАЛА ОТ КРИЗИ

ВЪЗЕЛЪТ „ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ “ - ПРОБИВ НЯМА

ПРЕЗИДЕНТЪТ - ПРЕД ПО-ТРУДЕН ВТОРИ МАНДАТ

„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ СТАРТЪП

ГЕРБ – НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА

Движение за права и свободи – С ОСТРА КРИТИКА КЪМ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА

Българска социалистическа партия – НИНОВА ОСТАВА НАЧЕЛО НА ПАРТИЯТА

БЮДЖЕТ 2022 – ПРОМЯНАТА (НЕ) ПРОДЪЛЖАВА

Предлагаме ви
РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Политическият дневен ред стана компактен и рисково претрупан.

Правителството се завъртя в серпантина от опасности.

Към провокации, които имат общо сечение със международните проблеми - ковидкриза, инфлация, цени на горивата - се прибавят напълно български като връзките със Северна Македония, правосъдната система и корупцията. Всичко това се съчета с ескалиращо напрежение НАТО - Русия и риск от военни дейности.

На напред във времето излезе нуждата да се формулира националния интерес. Докато по отношение на Северна Македония бе реализиран политически консенсус, то въпросът за разполагането на непознати войски у нас и степента на нашата ангажираност в възможен спор разделя елита.

В края на първия цялостен месец от ръководството на новото държавно управление се усети аромат на война.
Напрежението набъбна, изявленията са спорни и се менят. Всички варианти остават отворени.

Управляващото болшинство може да се разцепи, в случай че се стигне до гласоподаване на публично искане за спомагателни военни елементи у нас.

Въвличането на България във боен спор с Русия носи заряд за предварително преустановяване на мандата на държавното управление „ Петков “.
Очакваме разлики и в позицията на президент и министър председател, което изяснява и разграничаването на президента от свикването на КСНС по тази тематика.

Ястребското крило в българския хайлайф нападна остро позициите на военния министър Стефан Янев.

Една от задачите на настоящето напрежение е „ подравняване на редиците “ на съдружниците и сътрудниците. „ Излизането от строя “ без заповед на „ началника “ се санкционира. Това е ясно на ръководещия ни хайлайф и той няма друга алтернатива с изключение на да показва успокоение „ в строя “ по тази тематика и да чака решение.

Янев показва най-адекватната сега позиция, а държанието му излъчва убеденост и успокоение.

Прогноза на ИСА е, че даже да покажем кураж и проява на суверенитет, даже да се опитаме да изразим по-неутрална позиция в НАТО, няма да можем да останем настрана от казуса.

Отношенията София-Скопие станаха интензивни, само че с невисок коефициент на потребно деяние по отношение на основно значимите за България проблеми – антибългаризмът, езикът на омразата, подправянето на историята, правата на българите.

Премиерът Кирил Петков подценява възела „ Северна Македония “.
България оттук насетне би трябвало да работи на правилото на „ китайската капка “ по главните си претенции.

Политическият хайлайф на България би трябвало предпочитано да обезврежда професионалната работа на дипломацията на РСМ, която наложи ползите на страната си като ползи на Европейски Съюз и ги направи разбираеми и известни.

Задължително е настояването София и Скопие да подпишат протокол към Договора за другарство, който да се инкорпорира в преговорната рамка с Европейския съюз и страните-членки да управляват какво е реализирано и какво не.

Тактиката на северномакедонския хайлайф е да не стигне до подписването на протокол, само че да отчетат интензивност пред Брюксел, Берлин и Вашингтон.

Влошава се средата, в която оперира новото държавно управление.

Негативните вести – режим на тока, възможни военни дейности, инфлация - преобладават осведомителния поток и преподреждат целите на изпълнителната власт. По-малко се приказва за проверка, повече – за новите провокации.

Пандемията и корупцията отстъпват водещите си позиции в дневния ред.

Кабинет и електорат са на ръба на медения си месец, само че доверието не е изчерпано. То може да свърши бързо единствено при внезапно утежняване на икономическата и обществената среда.

Комуникацията на държавното управление и ръководещото болшинство тече главно през премиера Кирил Петков.

Ако Симеон Сакскобургготски беше стопанин на мълчанието, то Петков може да се дефинира като стопанин на говоренето. Има риск да си стигне до инфлация на думите, освен на парите.

Румен Радев влезе политически по-силен в по-труден президентски мандат.

След седем месеца на служебно ръководство той към този момент няма цялостния надзор върху процесите, до момента в който упованията на жителите са
големи – и към новата власт, в чийто произход има дял, и към президентската институция, която няма пълномощия на терена на оперативната политика, само че бе генератор на тези упования.

Акцентът, който президентът слага, е върху върховенството на правото. Това, съгласно ИСА, е задачата, която ще бъде преследвана в идващите месеци и която консолидира ръководещата коалиция на този стадий.

ПРОГНОЗАТА ни е, че и ветото за европреговорите на РСМ ще остане, до момента в който задачата на дилемите – преустрояване на правораздаването и нов основен прокурор - не бъде финализирана. Следва се логиката, че въпросите, които могат да дестабилизират държавното управление и да го смъкват от власт, би трябвало да се отсрочват.

Конституционно болшинство за мечтаните промени обаче няма и няма да бъде реализирано.

Като натурализъм, само че и като застраховка против неуспехи тълкуваме думите на Радев, че „ остарелият режим е в предишното, само че демонтажът на завети властови модел ще отнеме време. “

Радев завоюва втори мандат и има свободата да работи без да калкулира плюсове и минуси за преизбиране.

Президентът има упоритости да бъде доста деен във външната политика. Първите разминавания с премиера (Северна Македония) са факт.

Най-рискови за разпад на „ антимафиотски консенсус “ (по думите на Радев) са точно връзките сред тях.

„ Изчегъртване “ на президентски фрагменти от разнообразни равнища и органи на властта може да взриви салдото, който двамата пазят сега.

От президентската институция бе даден знак (вицепрезидентът Илияна Йотова: „ Ако ръководещата коалиция не се оправи, ще се отиде на избори “), че успеха на Политическа партия е с малко и не е вечно.

Задействането на План Б под формата на президентска партия обаче би било рисков ход, още повече че липсва всякаква гаранция за триумф.

Ресурсите за партийно строителство не са безгранични, даже да визираме единствено фрагментите.

На Народното събрание му предстоят значими решения - бюджет, промени в закона за правосъдната власт, а офанзивите на опозицията ще се ускоряват. Мнозинството или ще овладее обстановката, или ще изгуби играта в Народното събрание.

Засега опозицията постанова темповете и дискурса.

Институционалното достолепие на Народното събрание бе брутално поругано с щурма на 12 януари, без да бъде наказано с реципрочна мощ – задоволително всеобщо и задоволително строго.

Българският феномен за изразителен отвод от имунизация би трябвало да бъде обект на теоретичен разбор, както и самите ваксини.

България се трансформира в огромното изключение на модерния свят; страна, където ваксини има, предпочитание няма.

След изтощителния избирателен цикъл през предходната година партийните промени, в това число лидерски, са на стендбай. Няма да има промени и в курса на политиката на всяка от тях.

Политическа партия са със контур на политически стартъп. Проектът получи заем на доверие, който би трябвало да връщат.

Докато не се структурира като партия, всеки, даже и неразбираем анонс за нов политически план е евентуална опасност за групировката.

Огромният опит, който ГЕРБ натрупа в ръководството, им носи дивиденти в съпротива. Най-ценното за тях време за офанзива е тъкмо в този момент, до момента в който новата власт не се е нормализирала.

От партията реагират с отрицателни оценки безусловно на всичко. Но когато критикуваш всичко, не ти имат вяра за нищо.

Движение за права и свободи се постановат като реактивна съпротива със специфичен акцент върху законодателни начинания в Народното събрание. Партията разкритикува остро разточителните параметри на проектобюджета. Предстои конфликт за две визии във връзка с ръководството на държавните финанси.

Финалът на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия, който не одобри оставката на Корнелия Нинова, е същинският старт на партията в настоящето ръководство. Тя се върна във властта след дългата епоха на Борисов, на който бе безкомпромисна съпротива.

Напрежението в Българска социалистическа партия преди Конгреса бе рисково високо, а акция за избор на водач можеше даже да я взриви от вътрешната страна.

Темата за нова лява партия набира скорост. Проект, чийто донор е вътрешната съпротива или напуснали партията лица, мъчно ще има триумф.

Христо Иванов стана първият партиен водач, който заприказва за предварителни избори, само че Демократична България не е подготвена за тях. Съществуват напрежения както в партията „ Да, България “, по този начин и в съюза Демократична България. Подводните течения се множат.

„ Възраждане “ се трансформира в рисков фактор за цялата политическа система.

Партията сърфира единствено по талази, които я издигат нагоре. С коренен популизъм тя експлоатира недоволството както от самата система, по този начин и от ситуационни проблеми каквито са зелените документи.

Средногодишната инфлация за интервала януари - декември 2021 година по отношение на интервала януари - декември 2020 година е 3.3%. На фона на тези цифри нервността към инфлацията наподобява нелогична.

В същото време обаче в някои артикули и услуги инфлацията към този момент е двуцифрено число. Липсват съществени разбори за аргументите и факторите на инфлацията, което дава опция да избуяват редица заблуди като тази, че инфлацията се дължи единствено на външни фактори и че нарастванията на приходите, изпреварващи продуктивността на труда, не водят до инфлация.

Проектобюджетът дава отговор на предизборните упования от предходната година за от ден на ден приходи и държавни помощи, а не на действителната икономическа среда. Правителството има шанса да ръководи в изискванията на стопански напредък, за който няма принос, само че има и шанса да подкрепи този напредък да се форсира.

Един от „ греховете “ на бюджета е, че компенсира вместо да подтиква стопанската система, бизнеса и семействата. Продължава се практиката на дотации и помощи вместо тласъци

Дори и политически слабостите на този бюджет да бъдат подминати за задачите на запазването на ръководството, те ще ерозират заема на доверие на новата власт пред сътрудниците, рейтинговите организации, интернационалните финансови институции.

Напрежението сред САЩ/НАТО и Русия продължи да се повишава.
В съветските оферти към Съединени американски щати има два съставния елемент – политически, който предлага основна смяна и даже напълно нова конструкция на европейската сигурност, и военно-технически – обвързван с рестриктивните мерки на елементарните и нуклеарните въоръжения.

Дипломатите на двете страни работят в изискванията на на практика тотална американофобия в Русия и последна русофобия в Съединени американски щати. За превъзмогване на взаимното съмнение и двете страни би трябвало да създадат съществени взаимни отстъпки, и то по този начин, че компромисите да не нанасят значими репутационни вреди както за Байдън, по този начин и за Путин.
Червените линии на Вашингтон (поне тези, които се афишират публично) са много стегнати и не оставят доста място за компромис.

Запазването на надеждността на НАТО и свободата на деяние в Източна Европа сякаш остава приоритет за Съединени американски щати. И като се вземат поради всички предварителни съвещания със съдружниците и салдото на силите, преговорната позиция на Вашингтон към този момент наподобява по-силна от съветската.

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПРАВИТЕЛСТВОТО – КАСКАДА ОТ ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ РИСКОВЕ

НАПРЕЖЕНИЕТО НАТО-РУСИЯ И БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ В ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯ ПЪЗЕЛ

ВЪЗЕЛЪТ „ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ “ - ПРОБИВ НЯМА

РЕАЛНИ ИЛИ ПРЕЕКСПОНИРАНИ КРИЗИ? ПЕТКОВ КАТО ОСНОВЕН КОМУНИКАТОР

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ И ПРОБЛЕМНИ ТОЧКИ

ПРЕЗИДЕНТЪТ - ПРЕД ПО-ТРУДЕН ВТОРИ МАНДАТ

ПАРЛАМЕНТ – МНОЗИНСТВОТО ТЪРСИ КОНТРАСТ С ВРЕМЕТО НА

БОРИСОВ, ОПОЗИЦИЯТА НАЛАГА ТЕМПОВЕ И ДИСКУРС

ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ
ОМИКРОН НАПРЕДВА, ВАКСИНАЦИЯТА - НЕ

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ СТАРТЪП

ГЕРБ – НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА

Движение за права и свободи – С ОСТРА КРИТИКА КЪМ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА

Българска социалистическа партия – НИНОВА ОСТАВА НАЧЕЛО НА ПАРТИЯТА

Има Такъв Народ – ГЕНЕРАТОР НА СЮЖЕТИ, НЕ НА ПОЛИТИКИ

„ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ “ – ХРИСТО ИВАНОВ ЗАГОВОРИ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

„ ВЪЗРАЖДАНЕ “ - РИСК ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА

V. ИКОНОМИКА

ВИСОК СТАРТ НА НОВАТА ГОДИНА

ЕВРОТО НА 20 ГОДИНИ

„ ЕДИН ПРИЗРАК БРОДИ Институт по зоология СВЕТА “ - ИНФЛАЦИЯТА

ИКОНОМИКАТА ФИНИШИРА С РАСТЕЖ, ВЪПРЕКИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА ПРЕЗ 2021

ХЪРВАТСКА НА ФИНАЛНАТА ПРАВА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО

НАЧАЛОТО НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В Организацията за икономическо сътрудничество и раз

БЮДЖЕТ 2022 – ПРОМЯНАТА (НЕ) ПРОДЪЛЖАВА

VI. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ПРОДЪЛЖИ ДА съдебна експертиза ПОКАЧВА

КАЗАХСТАН – ВРЕМЕ НА ПРОМЕНИ

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ГЪРЦИЯ - ПРЕД ИЗБОРНА СПИРАЛА?

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

АЛБАНИЯ – СТРАТЕГИЧЕСКО ПАРТНЬОРСТВО С ТУРЦИЯ

КОСОВО – ЕНЕРГИЙНА КРИЗА И НОВО НАПРЕЖЕНИЕ СЪС СЪРБИЯ

Пълният 91-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР