Института за пазарна икономика излезе преди броени дни с доклад,

...
Института за пазарна икономика излезе преди броени дни с доклад,
Коментари Харесай

Пловдив магнит за работа! Ето колко стана средната заплата

Института за пазарна стопанска система излезе преди броени дни с отчет, обобщаващ обстановката на пазара на труда в страната. Основен извод на експертите е, че въпреки и все по-трудно да намира квалифицирани фрагменти, българският бизнес продължава да основава работни места. Общият брой на намерилите претовареност в страната за първото тримесечие се е нараснал с 48 500 души. Най-голяма % новоназначени чиновници има в София, Пловдив и Варна, които образуват близо 60% от общата численост.

Добрата вест е, че междинната брутна работна заплата за страната към този момент е малко над 1200 лева Увеличението се дължи както на положителното положение на стопанската система и на недостига на фрагменти, по този начин и на административното повишение на минималната работна заплата и на оптималните осигурителни прагове от началото на годината, показва Явор Алексиев от ИПИ. ИТ секторът още веднъж се оказва първенец по годишен растеж на приходите, като заетите в него са нараснали междинния си приход от 2584 лв. през 2018 на 2930 лв. при започване на тази година.

Градът под тепетата продължава да бъде притегателна дестинация за всички работещи в цифровата сфера. Заплатите в ИТ сектора в Пловдив са приблизително с 10-15% по-малки от тези в столицата, само че стандартът на живот и цените вършат забележителна разлика в стандарта на живот и покупателната дарба, съпоставено със София. В ИТ бранша в Пловдив заплатите стартират от 1500 лв. за асистент систематичен админ, и стигат до 5000 лв. за тясно профилираните.NET-разработчици.

Пловдив се оказа и градът, в който най-лесно се намира работа. Според статистиката интензивно търсещите непрекъсната претовареност пловдивчани си намират работа за приблизително 16 дни. В столицата това лишава най-малко 3 седмици, а в северозападната част на страната - до 58 дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР