Инициативата за поставянето на контейнерите е част от стратегията на

...
Инициативата за поставянето на контейнерите е част от стратегията на
Коментари Харесай

Община Разлог постави 2 нови контейнера за събиране и рециклиране на текстилни отпадъци

Инициативата за слагането на контейнерите е част от тактиката на Общината за стабилно развиване и запазване на околната среда

Община Разлог сложи два нови контейнера за разделно събиране на текстилни боклуци на две основни места в град Разлог:
- улица “Опълченска ” (при кръговото кръстовище)
- до зелена повърхност сред улица “Бела река ” и улица “Рила ”

Чрез слагането на новите контейнери Община Разлог дава условия на всички поданици и посетители общината да оставят своите остарели или неизползвани облекла, обувки и други текстилни боклуци, за тяхното оползотворяване и преработване, с което се понижава вредата върху околната среда. За тази самодейност Община Разлог си партнира с TexCycle, като част от тактиката си за стабилно развиване и запазване на околната среда и основаване на по-добра среда за живот и развиване на жителите си.

Контейнерите на TexCycle обезпечават елементарен и комфортен метод за почистване на ненужните текстилни произведения, без те да доближават до сметищата за отпадък или да бъдат разпилени към контейнерите за битови боклуци. В контейнерите, обозначени с надпис „ Дрехи и обувки “, могат да се слагат облекла, обувки, чанти, текстилни аксесоари и домашен текстил (пердета, спални комплекти, кърпи и т.нат.). Текстилните артикули следва да бъдат излъчени в порядъчен вид- чисти и опаковани в торби, като не се позволява към тях да са добавени метал, хартия, стъкло или други битови боклуци.

Съобразно Закона за ръководство на отпадъците и на база договорните отношение сред Община Разлог и компанията реализатор, текстилните боклуци следва да бъдат извозвани минимум веднъж седмично до пункт за преработване. Своевременно, за запазване чистотата в града, чиновници на Община Разлог ще правят ежедневни инспекции за скупчването на текстилни боклуци. След превозването на отпадъците до пунктове за преработване, съотвените подлежат на подбиране и предаване за повторна приложимост или оползотворяване на тези типове битови боклуци.

Повторната приложимост е най-екологичното продължение на живота на текстила, съгласно тактиката на Европейския съюз за реализиране на кръгова стопанска система, защото за него се изисква минимум спомагателен запас и сила. Събраните облекла се сортират и дезинфекцират и съгласно своето положение намират следваща реализация. Основната цел е всяка дреха да откри притежател, който има потребност тъкмо от нея и би я носил, удължавайки виталния ѝ цикъл.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР